Χρ. Αγκαστινιώτης: Με διαρθρωτικές αλλαγές η προσέλκυση επενδύσεων

Καταλυτικό ρόλο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη διαμόρφωση ενός επιτυχημένου αναπτυξιακού μοντέλου διαδραματίζει η υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για άρση των εμποδίων που αποτελούν τροχοπέδη και δυσχεραίνουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του CIPA που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, ο πρόεδρος του Οργανισμού, απηύθυνε έκκληση προς όλους, εντός και εκτός Κυβέρνησης και ιδιαίτερα στο Κοινοβούλιο, όπως τάχιστα μελετήσουν και υιοθετήσουν την πρόταση για δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, «για να μπορούμε», όπως είπε,  «επιτέλους να ανταποκρινόμαστε σ’ αυτά που θα μας καταστήσουν και πρακτικά ένα επενδυτικό προορισμό πρώτης επιλογής χωρίς να χανόμαστε στον κυκεώνα των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας».   

Επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για άρση των εμποδίων που αποτελούν τροχοπέδη και δυσχεραίνουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, ο κ. Αγκαστινιώτης υπενθύμισε ότι πάγια θέση του CIPA είναι ότι «η βελτίωση του ρυθμιστικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την προσέλκυση και διατήρηση των ξένων επενδύσεων, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και έντονα ανταγωνιστικό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, ο CIPA χαιρετίζει την πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, των σχετικών νομοσχεδίων για τη δημιουργία Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού τα οποία, μαζί με το αντίστοιχο Νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, εάν εγκριθούν από τη Βουλή, αναμένεται να επιτρέψουν στις καινοτόμες αυτές θεσμικές δομές, να βοηθήσουν ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της Οικονομίας.

Προς την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου, όμως, εξήγησε ο πρόεδρος του CIPA, «καθίσταται αναγκαία η γρήγορη και κατ’ ευχή, ομόφωνη έγκριση των Νομοσχεδίων αυτών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα μεταφέρει ταυτόχρονα προς πιθανούς επενδυτές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτειακής στήριξης προς τους παραγωγικούς αυτούς κλάδους της Οικονομίας και ευρύτερα, των Επενδύσεων».  

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «η διαμόρφωση πλαισίου πολιτικής και η υιοθέτηση συγκεκριμένων πακέτων κινήτρων που τροχιοδρομούνται σε αναδυόμενους τομείς προτεραιότητας, όπως ο τομέας των νεοφυών επιχειρήσεων (έρευνας και καινοτομίας) και ο τομέας της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, δίνουν μία επιπλέον ώθηση στις προσπάθειές μας». Εντούτοις, ο κ. Αγκαστινιώτης διευκρίνισε ότι «η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι συνεχής, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης».

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, οι επενδυτές ζητούν διαφάνεια, ασφάλεια, σταθερότητα και ταχεία εξυπηρέτηση,  καθώς είναι αυτά που θα καθορίσουν την απόφασή τους να επιλέξουν τη χώρα μας έναντι άλλων ανταγωνιστικών κρατών. «Μέτρα όπως η βελτιστοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών, η εγκαθίδρυση συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η εισαγωγή νομοθετικού πλαισίου διευκόλυνσης των μεγάλων επενδύσεων, συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας», είπε, μεταξύ άλλων. 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η οποία ασφαλώς και συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, ο πρόεδρος του CIPA τόνισε ότι ο Οργανισμός παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανένωση της πατρίδας, «προσβλέποντας σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, η οποία θα ανοίγει νέους ορίζοντες και θα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και συνεργασία σε πληθώρα οικονομικών τομέων, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Δειτε Επισης

Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ
Ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών από τις μειώσεις στα καύσιμα, μειώθηκε και η φυγή στα κατεχόμενα
Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό