Κρίνεται το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας

Στην ίσως κρισιμότερη-μέχρι την επόμενη-συνάντηση για το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό παρακάθονται αυτή την ώρα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
Η αποψινή συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις επτά ώρα Κύπρου αλλά τελικά ξεκίνησε με σχεδόν μιαν ώρα καθυστέρηση, θα καταδείξει κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για συμφωνία στο εδαφικό και μετάβαση της διαδικασίας στο επόμενο στάδιο, που είναι η σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
 
Ο στόχος να υπάρξει απόψε επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό, στην αποτύπωσή τους σε χάρτη και σε καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη, χαρακτηρίζεται ως δύσκολος μεν, ρεαλιστικός δε.
 
Στην αποψινή συνάντηση, πέραν των δύο ηγετών, συμμετέχουν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί έγινε πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού. Τα κριτήρια αυτά αφορούν το ποσοστό εδάφους της κάθε συνιστώσας πολιτείας, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και το ποσοστό της ακτογραμμής που θα έχει η κάθε πλευρά.
 
Όπως συναφώς σημειώνεται, κατά τη σημερινή συζήτηση έγινε παράθεση θέσεων που δεν είχαν εκφραστεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν έγινε αναφορά σε περιοχές.
 
Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, να αποτυπωθούν σε χάρτες και να δοθεί ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη.
Το ενδεχόμενο παράτασης της δεύτερης αυτής φάσης των συνομιλιών στο Μον Πελεράν δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται, ενώ είναι προγραμματισμένο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναχωρήσει αύριο στις 9 το πρωί.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών έγινε γενική συζήτηση επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού όπως για την πρώτη ημέρα της λύσης, την οικονομική πτυχή της λύσης, την πολυμερή διάσκεψη, την εφαρμογή του κεκτημένου μετά τη λύση, χωρίς να υπάρξει κατάληξη σε κάτι, ενώ μια ανταλλαγή απόψεων για τα κριτήρια έγινε προς το τέλος του δείπνου εργασίας την Κυριακή το βράδυ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες δυο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για ενημέρωσή του για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, δεν έχει απολύτως καμία εμπλοκή στο τι κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τα πέντε κεφάλαια που συζητούνται μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο.
 
Στο μεταξύ, το CNN Turk επικαλούμενο πηγές μεταδίδει ότι η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θα διεξαχθεί στις 28η Δεκεμβρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
Θρίλερ για γερά νεύρα προμηνύεται στο Μον Πελεράν
 
Ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων στην πρωινή συνάντηση
 
Ψάχνουν το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πολυμερή διάσκεψη  
 
Κρίση λόγω της στάσης της Ελλάδας για τις εγγυήσεις λένε οι Τούρκοι
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»