Τη δημιουργία Μουσείου Κυπριακής Υπαίθρου προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προωθεί τη δημιουργία Μουσείου Κυπριακής Υπαίθρου, για να παρουσιασθεί στο ευρύ κοινό η συλλογή αντικειμένων αγροτικής ζωής και συλλογή καλαθοπλεκτικής που συγκεντρώθηκε από το 1980 και μετά, δήλωσε απόψε ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Κουγιάλης.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής στο Δήμο Λιβαδιών, ο Υπουργός ανέφερε ότι «αναμφισβήτητα η έδρα ενός τέτοιου μουσείου ανήκει στα Λιβάδια Λάρνακας, καθώς στην περιοχή αυτή παρατηρούνταν από παλιά αφθονία πρώτων υλών για την καλαθοπλεκτική όπως καλάμια, βιτσιά και θαμνώδη φυτά. Ο Δήμος Λειβαδιών μέσα από πράξεις και έργα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αυτή η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων πηγάζει κυρίως από τους ίδιους τους κατοίκους του».

Πρόσθεσε ότι «το ενδιαφέρον του Δήμου και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη διατήρηση της μνήμης της καλαμουργικής και γενικότερα του λαϊκού μας πολιτισμού είναι κοινό. Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου είναι ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να διαφυλάσσεται, να εμπλουτίζεται, να επεκτείνεται, να μεταδίδεται και στις επερχόμενες γενιές».

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε επίσης ότι «το Υπουργείο αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της κυπριακής υπαίθρου στην οικονομική ευημερία του τόπου, έχει ως αποστολή του την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας και της αποτελεσματικής χρήσης των φυσικών πόρων, προστατεύοντας το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της Κύπρου. Για την υλοποίηση αυτού του οράματος έχουν σχεδιαστεί και προωθούνται μέτρα που αφορούν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων και κίνητρα για τους νεότερους που επιθυμούν να παραμείνουν στην ύπαιθρο, μέσα από μέτρα που ενισχύουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, και μέτρα που βοηθούν τους νέους να ενταχθούν στον γεωργικό τομέα».

Σημείωσε ακόμα ότι «μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 θα συνεχίσουμε να προωθούμε μέτρα και δράσεις που αφορούν επενδύσεις στην μεταποίηση και στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενίσχυση των νέων γεωργών και χρηματοδότηση υποδομών και αναπτύξεων που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο».

Επιπλέον ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας «μέσω του Προγράμματος Leader και του Μέτρου 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη», προωθούνται δράσεις που σχετίζονται με την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του παραδοσιακού χαρακτήρα της κυπριακής υπαίθρου».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης είπε πως «το Μουσείο Καλαμουργικής ενισχύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας του Δήμου μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν χώρο προστασίας για την τέχνη της καλαθοπλεκτικής και της ψαθοπλεκτικής. Μιας χειροτεχνίας που μετά από δικές μας ενέργειες και την υπερπολύτιμη συμβολή των εθελοντών που εργάστηκαν στην προετοιμασία της αίτησης μας, έχει πλέον συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco».

Πρόσθεσε ότι «η δική μας γενιά επωμίστηκε την ευθύνη της διαφύλαξης όλων όσων οι πρόγονοι μας δημιούργησαν, όλων όσων οι πρόγονοι μας εφηύραν και σήμερα κινδυνεύουν με απαξίωση και εξαφάνιση, χάρη στην τεχνολογική ανάπτυξη και των ευκολιών που αυτή προσφέρει. Ο Δήμος Λιβαδιών, ανταποκρινόμενος στο χρέος που η ιστορία του επιτάσσει, έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε εκείνες τις ενέργειες που στόχο έχουν την προστασία και διαφύλαξη των ηθών και των εθίμων μας, των παραδόσεων μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Με τη δημιουργία του Μουσείου Καλαμουργικής, συνέχισε ο Δήμαρχος, «έχει επιτευχθεί ο στόχος της προστασίας της τέχνης της καλαθοπλεκτικής και της ψαθοπλεκτικής, ενώ το Μουσείο αναμένεται στο μέλλον να αποτελέσει το χώρο προβολής και προώθησης αυτής της παραδοσιακής χειροτεχνίας προς ενημέρωση και εξοικείωση των νέων γενιών της τοπικής κοινωνίας και άλλων επισκεπτών που ευελπιστούμε να προσελκύσουμε».

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό του Μουσείου, είπε ότι «επικεντρώθηκε σε μια πρωτότυπη μέθοδο έκθεσης του καλαμιού και των παραγώγων του, όπου το ίδιο το καλάμι δεν είναι μόνο το έκθεμα, αλλά είναι και το κέλυφος του μουσείο, δηλαδή το κύριο δομικό υλικό του. Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν τοπικές πρώτες ύλες, το καλάμι της περιοχής και άλλα παράγωγα του, ενώ αξιοποιήθηκε και τοπικό ανθρώπινο δυναμικό για την αποπεράτωση του έργου».

Σημείωσε ακόμα ότι «στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται καλάθια διαφόρων χρήσεων και τεχνικών κατασκευής, όπως η καλαμωτή, η ψαθαρκά, διάφορα μουσικά όργανα παράγωγα καλαμιού, εργαλεία επεξεργασίας του καλαμιού και πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει την ιστορικότητα της χρήσης του καλαμιού στην παράδοση της Κύπρου».

Ο Δήμος Λιβαδιών κατέληξε ο Δήμαρχος «σε συνεργασία με όλα τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, θα προκηρύξει σύντομα παγκύπριο διαγωνισμό για το σχεδιασμό πρωτότυπων προϊόντων από καλάμι και τα βραβευμένα προϊόντα θα αναπαραχθούν και θα πωλούνται από το πωλητήριο του Μουσείου».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ
Ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών από τις μειώσεις στα καύσιμα, μειώθηκε και η φυγή στα κατεχόμενα
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση