Δεν τα βρίσκουν στα κριτήρια Αναστασιάδης-Ακιντζί

Σε εξέλιξη μέχρι και αυτή την ώρα βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί κατά την οποία συζητούνται τα κριτήρια για το εδαφικό με στόχο την αποτύπωσή τους σε χάρτη και τον καθορισμό πολυμερούς διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.  Πληροφορίες αναφέρουν πως καταγράφεται δυστοκία σε ό,τι αφορά την προσπάθεια συμφωνίας επί των κριτηρίων, με αποτελέσμα να εκτιμάται πως δύσκολα θα επιτευχθεί ο προσδοκώμενος στόχος.  Όπως εκτιμάται, συναφώς, πολύ δύσκολα θα υπάρξει κατάθεση χάρτη κατά τη διάρκεια της νύχτας.  
 
Τα βασικά κριτήρια επί των οποίων διεξάγεται η διαπραγμάτευση αφορούν στο ποσοστό του εδάφους κάθε συνιστώσας πολιτείας σε περίπτωση λύσης, στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και στο ποσοστό της ακτογραμμής που θα ελέγχεται από το κάθε συνιστών κρατίδιο. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυστοκία που παρατηρείται τώρα και σε ό,τι αφορά τα δύο πρώτα κριτήρια, στα οποία οι δύο πλεύρες φαινόταν να βρίσκονται τις προηγούμενες μέρες σε ακτίνα συμφωνίας, ως αποτέλεσμα υπαναχώρησης της τ/κ πλευράς.  
 
Έχει ξεκαθαριστεί πάντως ότι η διαδικασία στην Ελβετία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα ολοκληρωθεί απόψε και δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο καθορισμού πολυμερούς διάσκεψης ακόμα και με δύο χάρτες, υπό την προϋπόθεση πως σε αυτούς δεν θα καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις.
 
Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Τουρκία έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με φόντο την πραγματοποίηση μιας ενδεχόμενης πολυμερούς, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες και να του προτείνει συνάντηση, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα. Και αυτό, αφού σε διαφορετική περίπτωση, όπως εκτιμά η Αθήνα, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει.
 
Συναφώς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρονται να συμφωνήσαν όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δώσει ημερομηνία για την πολυμερή, υπό τον όρο να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το CNN Turk επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε ότι η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θα διεξαχθεί στις 28η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ελληνοκυπριακές πηγές απορρίπτουν κατηγορηματικά ότι ισχύει κάτι τέτοιο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»