Καυτό διήμερο στην Ελβετία με στόχο την κατάληξη στο εδαφικό

 Το μέχρι στιγμής ίσως κρισιμότερο 48ωρο της εν’ εξελίξει διαπραγματευτικής προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού αρχίζει σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.
 
Διακύβευμα των συνομιλιών που θα λάβουν χώρα σήμερα και αύριο ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι άλλο από την κατάληξη σε συμφωνία επί του εδαφικού, ώστε να μπορέσει η διαδικασία να περάσει στο επόμενο στάδιο, στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διάσκεψης, της συζήτησης του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
 
Η σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών ξεκινά στις εννέα το πρωί τοπική ώρα (10 ώρα Κύπρου). Κατά την έναρξή της θα επιτραπεί σε εκπροσώπους των ΜΜΕ να λάβουν φωτογραφίες και πλάνα από τη συνάντηση στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθώς και των διαπραγματευτικών ομάδων των δυο πλευρών.
 
 
Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε στην πρώτη του σύσκεψη μετά την άφιξή του στο Μον Πελεράν με τη διαπραγματευτική ομάδα της ε/κ πλευράς. Οι συζητήσεις τους συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας του Προέδρου Αναστασιάδη με τα μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στο Μοντ Πελεράν από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τους Πόλυ Πολυβίου, Κύπρο Χρυσοστομίδη, Παναγιώτη Δημητρίου, Νίκο Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπή, Μάριο Ηλιάδη και Ανδρέα Χατζηράφτη.

Στο Μοντ Πελεράν βρίσκεται από χθες το πρωί και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, που συνοδεύεται από την σύζυγό του, Μεράλ και πολυμελή ομάδα, όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ.
Οι συζητήσεις στο Μον Πελεράν ουσιαστικά θα συνεχιστούν απ’ εκεί που έμειναν κατά την προ μιας εβδομάδας πενθήμερη διαπραγμάτευση των δύο ηγετών στο ελβετικό θέρετρο. Θα επιχειρηθεί δηλαδή, όπως η πρόοδος που επιτελέστηκε κατά τη συζήτηση των κριτηρίων για το εδαφικό μετατραπεί σε συγκλίσεις με αποτύπωση σε χάρτη. Τα τρία βασικά και κρίσιμα κριτήρια αφορούν:
 
Πρώτο:  Στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Δεύτερο: Στο ποσοστό του εδάφους που θα βρίσκεται υπό τη διοίκηση της κάθε συνιστώσας πολιτείας.
Τρίτο: Στο ποσοστό της ακτογραμμής που θα ελέγχεται από την ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.
 
Όπως έχει προαναφερθεί, κατά τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης βδομάδας στην Ελβετία καταγράφηκε πρόοδος, όπως βεβαίως και στα άλλα κεφάλαια, η οποία όμως δεν αποδείχθηκε αρκετή για να υπάρξει κατάληξη.
 
Σε δηλώσεις του πάντως την εβδομάδα που μεσολάβησε από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των συνομιλιών στο Μον Πελεράν μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πίστη πως «δεν απέχουμε πολύ από το να καταλήξουμε σε ένα μεγάλο θέμα του κεφαλαίου που λέγεται Κυπριακό, στο εδαφικό που είναι βεβαίως αλληλένδετο και συνδεδεμένο με το περιουσιακό».
 
«Πάμε για συμφωνία στα κριτήρια που θα αποτυπώνονται σε χάρτες οι οποίοι θα κατατεθούν. Και αν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια, που κατ’ ανάγκη θα αντανακλώνται στον χάρτη ή δεν μπορεί να απέχουν από αυτά που θα αποτυπώνει ο χάρτης, ναι, ενδέχεται να οριστεί ημερομηνία σε χρόνο που οπωσδήποτε θα υποβοηθά στην περαιτέρω άμβλυνση των διαφορών ή και γιατί όχι σε οριστική κατάληξη», υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»