Δημόσια έκκληση ΠΟΕΔ προς Υπ. Παιδείας με φόντο τις απεργίες των δασκάλων

Mετά τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Παγκύπρια Οργάνωση Ελληνων Δασκάλων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού σε συνέντευξή του στο Ρεπόρτερ Online εξηγεί εκ νέου τους λόγους που οδήγησαν την ΠΟΕΔ στις εξαγγελίες αυτές, κάνοντας δημόσια έκκληση στον Υπουργό Παιδείας να συναντηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη στάση εργασίας στις 30 Νοεμβίου. Ο κύριος Φυλακτού, χαρακτηρίζει τον μέχρι στιγμής διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας μη ουσιαστικό και μη αποτελεσματικό και καλεί όλους να αφήσουν τους εγωισμούς, τα πείσματα και τις προσπάθειες επίδειξης ισχύος, όταν στη μέση βρίσκονται τα παιδιά και το μέλλον τους είναι αυτό που προέχει.

Για ποιους λόγους η ΠΟΕΔ επανήλθε με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις;
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των δύο συναντήσεων που έγιναν με τον Υπουργό Παιδείας και αποφάσισε την επαναφορά των στάσεων εργασίας. Το σκεπτικό και οι λόγοι που οδήγησαν την πλειοψηφία του ΔΣ στην ψήφιση αυτής της απόφασης αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε. Συνοπτικά οι λόγοι αυτοί είναι:

  • Πραγματοποιήθηκαν δύο μόνο συναντήσεις παρά την έκκληση της ΠΟΕΔ για περισσότερες,
  • Δεν τηρήθηκε η διαβεβαίωση του ΥΠΠ για ενδελεχή και ουσιαστικό διάλογο στο διάστημα των δύο εβδομάδων που έγινε η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων,
  • Το καθεστώς εργοδότησης του αναπληρωτή παγιώνεται ως προηγούμενο στη Δημόσια Εκπαίδευση, μετά και την κατηγορηματική επαναβεβαίωση από την Επίσημη Πλευρά της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου,
  • Σε ό, τι αφορά στις εκπαιδευτικές πολιτικές, δεν δόθηκε καμιά απάντηση για επέκταση και ολοκλήρωση της εφαρμογής τους, συνεπώς, επί του παρόντος, δεν φαίνεται να προωθούνται ολοκληρωμένες λύσεις στα ζητήματα της εκπαιδευτικής καθημερινότητας,
  • Διαφάνηκε αμφισβήτηση των όρων εργασίας όλων των εκπαιδευτικών, τόσο μέσα από την πολιτική των οροφών που καθορίζονται στους προϋπολογισμούς, όσο και με τη σκοπούμενη μελέτη για τον εξορθολογισμό της αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, σε επίκληση της οποίας το ΥΠΠ αποφεύγει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης.

 «Από τη στιγμή που η ΠΟΕΔ επιλέγει αυτό το δρόμο, το Υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του;
Δεν θέλω να πιστεύω ότι ΥΠΠ και ΠΟΕΔ δεν θα βρούμε τον τρόπο να κτίσουμε τη γέφυρα συνεννόησης και επικοινωνίας που θα συμβάλει στο να διαλυθούν τα μαύρα σύννεφα που σκέπασαν τις σωστές σχέσεις που πρέπει να έχουμε και την καλή επικοινωνία. Επικοινωνία και σχέσεις που δεν μπορούν παρά να λειτουργούν προς όφελος της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των παιδιών. Νομίζω ότι ο κοινός σκοπός που έχουμε θα μας φέρει σύντομα ξανά γύρω από το ίδιο τραπέζι για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε μπροστά.


 Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως ξενίζει το γεγονός ότι η αναστολή των μέτρων έγινε στη βάση των εξελίξεων στο εθνικό θέμα και σήμερα που κορυφώνονται οι διεργασίες γύρω από το εθνικό θέμα η ΠΟΕΔ και πάλι παίρνει απόφαση για μέτρα. «Αυτό έρχεται σε αντίφαση με την πρώτη της απόφαση. Ας κριθεί ο καθένας από τις ενέργειες του» ανέφερε. Ποια είναι η θέση σας;
Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του. Όλοι κρινόμαστε και θα κριθούμε τόσο για όσα κάναμε όσο και για όσα δεν κάναμε. Η πρόσφατη απόφαση της ΠΟΕΔ για επαναφορά των μέτρων και η προηγούμενη για αναστολή λήφθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ του οποίου ηγούμαι. Μετά από αρκετές συζητήσεις, έντονους προβληματισμούς, κατάθεση απόψεων και εισηγήσεων τόσο προς τη μια όσο και προς την άλλη κατεύθυνση. Η απόφαση της Οργάνωσης είναι αυτή και από τη στιγμή που έχει ληφθεί η θέση μου ως Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ταυτίζεται πλήρως με αυτή.
Σχολιάζοντας αυτό που έχει αναφέρει ο Υπουργός ότι «… ας κριθεί ο καθένας από τις ενέργειές του», προσωπικά πιστεύω έντονα ότι η επαναφορά των απεργιακών κινητοποιήσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν και ο ίδιος ο Υπουργός διαχειριζόταν τις κρίσιμες συναντήσεις που είχαμε μαζί του με περισσότερη οξυδέρκεια και ευελιξία. Κάτι, που του το έχω αναφέρει ξεκάθαρα στην τελευταία συνάντηση. Συγκεκριμένα, ζήτησα από τον Υπουργό να παραθέσει στην επιστολή που θα μας έστελνε ένα δυο πράγματα τα οποία θα έδιναν και σε μας, την ηγεσία της ΠΟΕΔ, τη δυνατότητα να πείσουμε και την τελευταία φωνή αντίδρασης στο ΔΣ ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται θα τύχουν τουλάχιστον της σωστής διαχείρισης μέσα από τις ενδεδειγμένες διαδικασίες. Κάτι, που διασφαλίζει ότι η ΠΟΕΔ θα έχει και λόγο και ρόλο στις όποιες αποφάσεις.
Κάποτε δεν είναι αρκετό να πεις κάτι γραπτώς ή προφορικώς. Έχει τεράστια σημασία και ο τρόπος που θα το πεις, γι’ αυτό ανέφερα ότι κατά τη δική μου προσωπική άποψη θα μπορούσε και ο Υπουργός να κάνει κάτι περισσότερο προς αποφυγή της δύσκολης για όλους μας εξέλιξης.
 

Πώς αξιολογείτε τον μέχρι στιγμής διάλογο ΠΟΕΔ και Υπουργού Παιδείας;
Ο διάλογος αξιολογήθηκε στο τελευταίο ΔΣ της 17ης Νοεμβρίου και χαρακτηρίστηκε ως μη ουσιαστικός, μη ενδελεχής και μη αποτελεσματικός έτσι οδήγησε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΔ στην απόφαση για επαναφορά των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Με ποιες εκπαιδευτικές πολιτικές διαφωνείτε;
Ως ΠΟΕΔ έχουμε αποδείξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ότι είμαστε υπέρ της εισαγωγής καινοτόμων πολιτικών που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θα συμβάλουν ταυτόχρονα στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων όλων ανεξαίρετα των παιδιών. Συνεπώς δεν διαφωνήσαμε και δεν διαφωνούμε με οποιεσδήποτε πολιτικές αποφασίζονται αρκεί αποδεδειγμένα να οδηγούν προς τον πιο πάνω επιδιωκόμενο σκοπό. Πολιτικές που εισάγονται χωρίς σωστή μελέτη, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις και απλώς για να εξυπηρετήσουν εύηχα συνθήματα για πολιτικές σκοπιμότητες ή ψηφοθηρικές τακτικές αντί να βοηθούν τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, όχι απλώς διαφωνούμε και θα διαφωνούμε με αυτές, αλλά και θα στεκόμαστε τροχοπέδη στο να εφαρμοστούν. Ως ΠΟΕΔ συμφωνήσαμε να εφαρμοστούν οι Δείκτες Επιτυχίας & Δείκτες Επάρκειας, συμφωνήσαμε να εφαρμόσουμε ένα απαραίτητο Νέο Σχέδιο Επιμόρφωσης αλλά αυτή τη στιγμή η πιλοτική εφαρμογή και των δύο αυτών πολιτικών έχει αναδείξει προβλήματα και αδυναμίες που πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστούν και μετά να εφαρμοστούν. Όχι το αντίστροφο που συνήθως γίνεται με σωρεία καταστροφικών συνεπειών. 

Γιατί η ΠΟΕΔ κάνει λόγο για αμφισβήτηση των όρων εργασίας όλων των εκπαιδευτικών;
Η ΠΟΕΔ δεν αποδέχεται την αμφισβήτηση των όρων εργασίας των μελών της και δεν συζητά τέτοιο ενδεχόμενο με την έννοια που αφήνεται ηθελημένα ή μη από τον Υπουργό. Η εργοδότηση κατά τη φετινή σχολική χρονιά 80 εκπαιδευτικών για την κάλυψη αναγκών για όλη τη σχολική χρονιά με το καθεστώς του «αναπληρωτή» δεν γίνεται αποδεκτή. Τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Την ίδια ώρα η ανάθεση στον οίκο Ernst&Young για την εκπόνηση μελέτης γύρω από αυτά τα θέματα δημιουργεί προβληματισμούς ως προς τον σκοπό και την αξιοποίηση που θα τύχουν οι όποιες επισημάνσεις γίνουν. Επισημάνσεις που σαφέστατα καθορίζονται και από τους όρους εντολής που έχουν λάβει. Πάντως, όλα αυτά τα χρόνια μας διδάσκουν ότι σε όσες περιπτώσεις αυτό το κράτος ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες από διάφορους οίκους και ομάδες, αυτές κατέληξαν αναξιοποίητες στα συρτάρια του ΥΠΠ με μοναδικό αποτέλεσμα το κόστος που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, το οποίο ταυτόχρονα στερείται από τα ίδια τα παιδιά. Ο λόγος της μη αξιοποίησής τους, κατά τη δική μου άποψη, είναι γιατί τέτοιες μελέτες είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, αφού η κυρίαρχη παράμετρος που υπολογίζουν είναι οικονομική και δεν συνάδει με οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σύστημα. Η εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν είναι στεγνοί αριθμοί ή ισολογισμένες λογιστικές πράξεις. 

Υπάρχει περίπτωση να ανασταλούν οι εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις. Αν ναι, σε ποια περίπτωση;
Η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί θα ανασταλούν μόνο αν το ΔΣ της ΠΟΕΔ αποφασίσει κάτι τέτοιο. Τα δεδομένα όπως είναι σήμερα, χωρίς αμφιβολία, δεν λειτούργησαν με θετικό τρόπο. Η μόνη περίπτωση να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που ξέσπασε στη Δημοτική Εκπαίδευση είναι να αφήσουμε όλοι πίσω τους εγωισμούς και τα πείσματα, τις επικοινωνιακές δηλώσεις και τις προσπάθειες επίδειξης ισχύος, γιατί στη μέση βρίσκονται τα παιδιά μας και να καθίσουμε ώριμα, σοβαρά και υπεύθυνα, με ανοιχτά χαρτιά και μυαλά, με καλή διάθεση, να εργαστούμε για το καλό της εκπαίδευσης των παιδιών μας και μόνο. Απευθύνω δημόσια έκκληση στον Υπουργό στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη στάση εργασίας στις 30 Νοεμβρίου, να συναντηθούμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μακριά από τα γυαλιά των τηλεοράσεων και τα μικρόφωνα των ραδιοσταθμών, γιατί αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»