Κλειδώνει για τον Δεκέμβρη η πολυμερής για τις εγγυήσεις

  
Με πρώτιστο ζητούμενο τη συμφωνία επί των κριτηρίων, που θα καθορίσει κατά πόσο θα υπάρξει συζήτηση για τον καθορισμό πολυμερούς διάσκεψης για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, πραγματοποιούνται στο Μον Πελεράν της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά στον καθορισμό ημερομηνίας για την πολυμέρη, η οποία τοποθετείται για μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Μάλιστα γίνεται λόγος, είτε για 16 με 18 Δεκεμβρίου είτε μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς(27-28 Δεκεμβρίου). Το βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πως αν θα υπάρξει μια τέτοια απόφαση θα είναι σε ακτίνα μερικών εβδομάδων.
Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως μέχρι τότε θα πρέπει να επιλυθούν όσο το δυνατό περισσότερα εκκρεμούντα ζητήματα που υπάρχουν σε διάφορα κεφάλαια.
Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο πολυμερούς διάσκεψης συζήτησαν στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Παρασκευής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς του Τούρκου Προέδρου δεν ευνοήθηκε να υπάρξει συνάντηση των δύο χωρών πριν από μια πολυμέρη διάσκεψη, με τον Ταγίπ Ερντογάν να λέει στον Αλέξη Τσίπρα πως οι όποιες συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της πολυμερούς.
 
Η συζήτηση στο Μον Πελεράν άρχισε από το σημείο στο οποίο είχαν τελειώσει οι συνομιλίες για το εδαφικό κατά την προηγούμενη μετάβαση των δύο ηγετών στο ελβετικό θέρετρο. Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τα κριτήρια του εδαφικού, επί των οποίων ακριβώς συνεχίζεται η συζήτηση αυτό το διήμερο στην Ελβετία.    
 
Δηλαδή, επί του ποσοστού εδάφους που θα έχει η κάθε συνιστώσα πολιτεία σε περίπτωση λύσης, επί του αριθμού των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν με βάση τις εδαφικές αναπροσαρμογές, καθώς και το ποσοστό της ακτογραμμής που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο κάθε συνιστώσας πολιτείας.
 
Αναφορικά ειδικότερα το κριτήριο για το ποσοστό εδάφους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον προηγούμενο γύρο συνομιλιών στην Ελβετία , οι δύο πλευρές είχαν ικανοποιητική προσέγγιση θέσεων. Το ποσοστό επί του οποίου αναμένεται εκτός απροόπτου να υπάρξει κατάληξη κυμαίνεται πέριξ του ποσοστού που ίσχυε και με το σχέδιο Ανάν(28,7% για την τουρκοκυπριακή πολιτεία). Η απόκλιση δύναται να κυμανθεί μεταξύ του 28,2% με 29,2%).
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά πως με την προσέγγιση θέσεων που υπάρχει είναι δυνατή η επιστροφή αριθμού προσφύγων γύρω στις 100 000, εάν γίνουν οι ανάλογες εδαφικές αναπροσαρμογές με περιοχές στις οποίες υπήρχε σημαντικός αριθμός Ελληνοκυπρίων. Σημειώνεται επί τούτου, πως ο Μουσταφά Ακιντζί δεν επιθυμεί εδαφικές αναπροσαρμογές  που να προνοούν επιστροφή πέραν των 80 000 προσφύγων.
 
Σε ό,τι αφορά την Μόρφου, θέση του Προέδρου Αναστασιάδη παραμένει πως για να υπάρξει εξέλιξη στο εδαφικό, θα πρέπει να υπάρξει της Μόρφου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με βάση την προσέγγιση ποσοστών και αριθμών διαφαίνεται πως είναι ανοικτή η επιστροφή της Μόρφου και χωριών της Μόρφου, ενώ πέραν της επιστροφής της περίκλειστης περιοχή της Αμμοχώστου, να υπάρξει και επιστροφή μεγάλου μέρους από το Βαρώσι και χωριών της Αμμοχώστου.
 
Αναφορικά με την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για δημιουργία ομοσπονδιακών εθνικών πάρκων στην περιοχή της Καρπασίας και στην περιοχή κοντά στον Κορμακίτη, το ζήτημα συνδέεται με το θέμα της ακτογραμμής, όπου γίνεται προσπάθεια ανατροπής του ποσοστού που ελέγχεται σήμερα από το ψευδοκράτος και από την Κυπριακή Δημοκρατία.  
 
Καλά ενημερωμένες πηγές, δεν αποκλείουν όπως στο Μον Πελεράν να μην υπάρξει κατάληξη σε κοινό χάρτη, αλλά να υπάρξουν δύο χάρτες με τους οποίους να μεταβούν οι δύο πλευρές σε μια επόμενη φάση. Στους δύο χάρτες θα αποτυπώνονται οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών επί συγκεκριμένων περιοχών, που να συζητηθούν με πιο συγκεκριμένο τρόπο σε μεταγενέστερο στάδιο.
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στο Μον Πελεράν έχοντας μαζί της πολλά σενάρια. Είναι δηλαδή έτοιμη με πολλούς εναλλακτικούς χάρτες σε ό,τι αφορά περιοχές αναλόγως των συζητήσεων. Αυτό που θα καθορίσει ουσιαστικά συγκεκριμένες περιοχές που θα επιστρέφονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα είναι η συμφωνία των δύο πλευρών στα διοικητικά όρια της κάθε πολιτείας στο ενδεχόμενο λύσης.   
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
Κριτήρια, χάρτης και στο βάθος πολυμερής για τις εγγυήσεις

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»