Εύθραυστη η εκεχειρία στην Κολομβία- κίνδυνοι κατάρρευσης

Ο θάνατος δύο μελών των επαναστατών του FARC στην Κολομβία αυτή την εβδομάδα, πυροδότησε φόβους ότι η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να κινδυνεύει αφότου οι ψηφοφόροι απέρριψαν μια συμφωνία που θα τερμάτιζε τη διένεξη που διαρκεί εδώ και μισό αιώνα.

 Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν ότι οι δύο επαναστάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συμπλοκής που είχαν με στρατιωτικές δυνάμεις.
 Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες ζωής για το FARC από τον Αύγουστο, όταν μαζί με την Κυβέρνηση συμφώνησαν από κοινού κατάπαυση του πυρός αν και οι επαναστάτες του FARC θέτουν υπό αμφιβολία κατά πόσο υπήρξε πράγματι σύγκρουση μεταξύ των μελών τους και των στρατιωτικών δυνάμεων.
 
«Αυτό δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η διμερής κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο αναλυτής του Ιδρύματος Ειρήνης και Συμφιλίωσης Αριέλ Αβίλα.
 
Μάταιη προσπάθεια;
Η Κυβέρνηση με μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους διαφορά δεν κατάφερε να περάσει μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία στο δημοψήφισμα.

Το FARC είχε συγκεντρώσει τα μέλη του σε ειδικά στρατόπεδα αποστράτευσης αναμένοντας την τελική έγκριση της συμφωνίας.

Αλλά το «Όχι» που προέκυψε από την ψηφοφορία στις 2 Οκτωβρίου κατέστησε εκ νέου το μέλλον τους αβέβαιο.

Η Κυβέρνηση και το FARC ανακοίνωσαν την επίτευξη νέας συμφωνίας στις 12 Νοεμβρίου αλλά το επίπεδο υποστήριξης που υπάρχει σ` αυτή παραμένει ασαφές.

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Μανουέλ Σάντος, ανακοινώνοντας τη νέα συμφωνία προειδοποίησε ότι «η εκεχειρία είναι εύθραυστη».

«Η αβεβαιότητα προκαλεί φόβο και αυξάνει τον κίνδυνο αυτή η τεράστια προσπάθεια να χαθεί», είπε.
 
Φόβοι για απόσπαση χρημάτων μέσω εκβιασμού
Ορισμένες πηγές έχουν υποδείξει ότι τα μέλη του FARC σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να αποσπάσουν χρήματα μέσω εκβιασμού από πολίτες, όπως έκαναν οι επαναστάτες στο παρελθόν για να συγκεντρώσουν κεφάλαια.
 
Ο κ. Αβίλα προειδοποίησε ότι η εκεχειρία «μπορεί να καταρρεύσει ... γιατί οι όροι συγκέντρωσης των δυνάμεων δεν είναι ξεκάθαροι ή γιατί οι επαναστάτες του FARC στα στρατόπεδά τους δεν έχουν χρήματα και προσπαθούν να συγκεντρώσουν κονδύλια».

Ο ανώτερος διοικητής του FARC Κάρλος Αντόνιο Λοζάδα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ανέφερε ότι η δύναμη απαιτεί «εγκληματολογική έρευνα για να καθοριστεί κατά πόσο υπήρξε συμπλοκή ή όχι».


Ανησυχία ΟΗΕ

Παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται στην Κολομβία και προετοιμάζονται να επιτηρήσουν την αποστράτευση των επαναστατών του FARC με βάση την συμφωνία που ελπίζεται ότι θα ισχύσει.

ο σώμα, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους του ΟΗΕ, της Κυβέρνησης και του FARC εξέφρασε «ανησυχία» για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν οι δύο θάνατοι.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει ότι διερευνά το θέμα και θα κάνει «τις απαραίτητες εισηγήσεις για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό».


Κενό εξουσίας

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κολομβία Τοντ Χάουλαντ προειδοποίησε ότι η βία αυξάνεται σε ζώνες όπου υπήρχαν συγκρούσεις.
Εγκληματικές ομάδες προσπαθούν να γεμίσουν το «κενό εξουσίας» που άφησε το FARC όταν συγκεντρώθηκε για να αφοπλιστούν τα μέλη του.

Το περιστατικό βίας την Κυριακή και μόνο δεν είναι «αρκετό για να καταρρεύσει η εκεχειρία», ανέφερε ο εμπειρογνώμονας του Πανεπιστημίου Extenado στη Μπογκοτά, Φρέντερικ Μας.
«Αλλά δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται πολύ συχνά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Μάς είχε μιλήσει στο πρακτορείο προτού το FARC αναγκαστεί να διαψεύσει ότι μέλη της δύναμης του που διαφωνούν με την συμφωνία είχαν εμπλακεί σε ακόμη μια θανατηφόρα σύγκρουση στα νοτιοδυτικά της χώρας, σύμφωνα με αναφορές.

Τεράστιος κίνδυνος

Η τροποποιημένη συμφωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις αυτών που ασκούσαν κριτική οι οποίοι απαιτούσαν μια πιο αυστηρή δικαστική διαδικασία εναντίον του FARC για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας διένεξης.

Ο διευθυντής στο κέντρο ανάλυσης συγκρούσεων CERAC Χόρχε Ρεστρέπο ανέφερε ότι αυτοί που απορρίπτουν τη συμφωνία πρέπει να κατανοήσουν τον «τεράστιο κίνδυνο» επιστροφής στη διένεξη.
«Μόνο ο αφοπλισμός μπορεί να οδηγήσει στο συνολικό τερματισμό των εγκληματικών δραστηριοτήτων του FARC», ανέφερε.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Σάντος ταξίδεψε στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για διαγνωστικές εξετάσεις καρκίνου. Ο Πρέσβης της Κολομβίας στην Ουάσινγκτον Χουάν Κάρλος Πινζόν δήλωσε στο ραδιόφωνο αργότερα ότι ο κ. Σάντος είναι «πολύ καλά».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ένας 78χρονος Βέλγος κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του πριν από 30 χρόνια
Ο Ντ. Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αν ηττηθεί
Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε θα ζητήσει από την Πορτογαλία επανορθώσεις για την εποχή της αποικιοκρατίας
Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο ενός κτιρίου στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης
Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ
Πώς οι γκάγκστερ των Βαλκανίων έγιναν κορυφαίοι προμηθευτές κοκαΐνης της Ευρώπης
Μπάιντεν: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη
Σε αμόκ ο δράστης της επίθεσης με σπαθί στο Λονδίνο πριν δολοφονήσει τον 14χρονο
Το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων