Συμμόρφωση Κύπρου με την απόφαση για εκ μητρογονίας πρόσφυγες

Η Κυπριακή Δημοκρατία εισηγείται προς το Συμβούλιο της Ευρώπης να κλείσει η εξέταση της υπόθεσης που αφορά την ικανοποίηση των εκ μητρογονίας προσφύγων, καθώς όπως αναφέρεται σε έκθεση πεπραγμένων που στάλθηκε στην Επιτροπή Υπουργών, έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Ο βαθμός συμμόρφωσης της Λευκωσίας με την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση «Βρούντου εναντίον Δημοκρατίας» αναμένεται να εξεταστεί κατά τη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών στο Στρασβούργο, μεταξύ 6 και 8 Δεκεμβρίου.

Η Μαρία Βρούντου είχε αιτηθεί το 2003 τη χορήγηση προσφυγικής ταυτότητας, ώστε να καταστεί δικαιούχος επιδόματος οικίας και αργότερα προσέφυγε στο Ανώτατο, το οποίο όμως έκρινε ότι δεν είχε δικαιοδοσία να εξετάσει τον ισχυρισμό για διάκριση και ως εκ τούτου να προχωρήσει στη χορήγηση κατάλληλης θεραπείας. Τον Οκτώβριο του 2015 το ΕΔΑΔ δικαίωσε την αιτήτρια εντοπίζοντας, μεταξύ άλλων, παραβίαση του δικαιώματος σε ίση μεταχείριση.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε από το ΣτΕ στις 16 Νοεμβρίου και την οποία υπογράφει εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, η αποζημίωση που επιδίκασε το Δικαστήριο, ίση με το επίδομα οικίας που θα λάμβανε η αιτήτρια αν ήταν δικαιούχος, καθώς και η αποζημίωση για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα, κατατέθηκαν μέσω τραπέζης την 1η Μαρτίου 2016.

Ως προς τα γενικά μέτρα, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι η διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των τέκνων εκ μητρογονίας και εξ αρρενογονίας έπαψε να ισχύει το 2013, μέσω τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας και την αναγνώρισή των τέκνων όλων των εκτοπισμένων προσώπων.

Τέλος, ως προς την έλλειψη αποτελεσματικής προσφυγής, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι θα επανεξεταστεί η νομολογία, ενώ σημειώνει το καλό ιστορικό των κυπριακών δικαστηρίων στην εφαρμογή της Σύμβασης, καθώς, όπως αναφέρει, ουδέποτε επικρίθηκαν από το Δικαστήριο ή την Επιτροπή Υπουργών για αδυναμία εφαρμογής των αποφάσεων.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο-Βομβαρδίζει νέες θέσεις της Χεζμπολάχ
Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Μειώθηκαν οι καταγγελίες από τις κάμερες, αλλά οι στρεβλώσεις... παραμένουν
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση