Σε καλό δρόμο στο Μον Πελεράν, αλλά μάλλον εις αύριο τα σπουδαία

  
Εις αύριο φαίνεται να παραπέμπονται τα σπουδαία όσον αφορά τη συζήτηση του εδαφικού στην Ελβετία και τα επόμενα βήματα της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.
 
Κατά την πρωινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί δεν επιτελέστηκε σύμφωνα με πληροφορίες οποιαδήποτε αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την έναρξη του νέου γύρου διαπραγμάτευσης και με τρόπο που να παραπέμπει σε περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο.  
 
Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα σε δείπνο εργασίας που θα έχουν οι δύο ηγέτες στην παρουσία και των συμμετεχόντων κατά την πρωινή τους συνάντηση, το οποίο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις οκτώ τοπική ώρα(σ.σ. εννέα ώρα Κύπρου). Θα προηγηθούν συσκέψεις του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες.
 
Η συζήτηση των δύο πλευρών στο Μον Πελεράν επικεντρώνεται στα τρία βασικά κριτήρια για το εδαφικό. Δηλαδή, στο ποσοστό εδάφους που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κάθε συνιστώσας πολιτείας, στον αριθμό των προσφύγων που μέσα από τις εδαφικές αναπροσαρμογές θα επιστρέψουν, καθώς και στο ποσοστό της ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας.
 
Πληροφορίες κάνουν λόγο για καλή προσέγγιση των δύο πλευρών στα δύο πρώτα κριτήρια και σημαντική διαφορά που εξακολουθεί να υφίσταται επί του τρίτου.
 
Από ελληνοκυπριακής πλευράς τονίζεται πως η όποια συμφωνία στα κριτήρια θα πρέπει να αποτυπωθεί σε χάρτη πριν από το επόμενο βήμα που είναι ο καθορισμός πολυμερούς διάσκεψης, ενώ ψηλά στις προτεραιότητες της παραμένει το θέμα της επιστροφής της Μόρφου.
 
Δεν αποκλείεται, πάντως, οι δύο πλευρές, δεδομένης της αρχής πως τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, να περάσουν στο επόμενο στάδιο με δύο χάρτες, στους οποίους όμως δεν θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις.
 
Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί πως ελληνοκυπριακές πηγές απορρίπτουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν ήδη πιθανές ημερομηνίες πραγματοποίησης πολυμερούς διάσκεψης.  
 
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, όλα κυλούν βάσει του προγράμματος και οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, οπόταν και αργά το απόγευμα αναμένεται η δήλωση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Όπως, εξάλλου, μεταδίδεται σε τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ από το Μον Πελεράν, η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί στο πλαίσιο δείπνου εργασίας απόψε. Στα δημοσιεύματα γίνεται επίκληση σε πληροφορίες που δημοσιεύουν ε/κ ΜΜΕ, ότι πιθανές ημερομηνίες που έχουν δοθεί για την πενταμερή διάσκεψη είναι 16-18 Δεκεμβρίου και 27-28 Δεκεμβρίου. Διαδικαστικά μεταδίδεται ότι το πρωί υπήρξαν δύο διαλείμματα και οι πρωινές συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς παραμένει όπως η τελευταία μορφή σε ορισμένα θέματα στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία και το κεφάλαιο του εδαφικού, να μπορέσει να δοθεί στο πλαίσιο μιας πενταμερούς διάσκεψης στα μέσα Δεκεμβρίου, υποστηρίζει η τ/κ πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Δείπνο εργασίας με κριτήρια για το εδαφικό στο μενού
 
Κλειδώνει για τον Δεκέμβρη η πολυμερής για τις εγγυήσεις
 
Κριτήρια, χάρτης και στο βάθος πολυμερής για τις εγγυήσεις
 
Καυτό διήμερο στην Ελβετία με στόχο την κατάληξη στο εδαφικό  
 
Κασουλίδης: Σε ακτίνα προσέγγισης της τελικής ευθείας αν πετύχει το Μον Πελεράν
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»