Η ακτογραμμή το μεγαλύτερο αγκάθι στα κριτήρια του εδαφικού

  
Στο δείπνο εργασίας των δύο ηγετών που άρχισε στις 21:30 απόψε στο Μον Πελεράν στρέφεται το ενδιαφέρον όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης ουσιαστικής προόδου επί των κριτήριων για το εδαφικό.
 
Η συνάντηση συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα με τους δύο ηγέτες, τον  Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την Ελίζαμπεθ Σπέχαρτ, ενώ αποχώρησαν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Πριν από το δείπνο εργασίας των δύο ηγετών και των διαπραγματευτικών τους ομάδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Οι κ. Αναστασιάδης και Τσίπρας είχαν μια γενικότερη ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των συνομιλιών σήμερα.
 
Από ελληνοκυπριακής πλευράς υπογραμμίζεται πως δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης Μον Πελεράν 3 και ότι, είτε θα υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, κατάθεση χάρτη και ημερομηνία για πολυμερή είτε…τίποτα.  

Η πρωινή συνάντηση, η οποία συνοδεύτηκε από αρκετές διακοπές και διαλείμματα που αιτήτο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης-προκειμένου προφανώς να διαβουλευθεί με την Άγκυρα-, δεν επέφερε μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης των συνομιλιών, που άρχισε σήμερα, στην Ελβετία.
 
Σε ό,τι αφορά τα τρία κριτήρια επί των οποίων επικεντρώνεται η διαπραγμάτευση, αυτά αφορούν στο ποσοστό του εδάφους που θα ελέγχει το κάθε συνιστών κρατίδιο, στον αριθμό των προσφύγων που μέσα από τις εδαφικές αναπροσαρμογές θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, και στο ποσοστό της ακτογραμμής που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κάθε συνιστώσας πολιτείας. Το τελευταίο, δηλαδή το ζήτημα της ακτογραμμής, φαίνεται αυτή τη στιγμή να αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τα κριτήρια του εδαφικού. Το θέμα καθίσταται άμεσα συνυφασμένο με αυτό των περιοχών που θα επιστραφούν, με την ε/κ να επιμένει στην Μόρφου. Από την άλλη, η τ/κ αντιπροτείνει την χερσόνησο της Καρπασίας μέχρι και τον Κορμακίτη, υπό το καθεστώς ωστόσο ομόσπονδων εθνικών πάρκων, μαζί και την ακτογραμμή τους. Πρόκειται ωστόσο για θέση που δεν γίνεται αποδεκτή από την ε/κ πλευρά.
 
Την ίδια ώρα, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στον καθορισμό πενταμερούς διάσκεψης εντός του Δεκέμβρη, κατά την οποία-πέραν του ζητήματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας- να συζητηθούν και τα όποια ανοικτά θέματα των διαφόρων άλλων κεφαλαίων.
 
Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ως γνωστό πως για να καθοριστεί πολυμερής διάσκεψη θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια για το εδαφικό και αποτύπωσή τους σε χάρτη. Πληροφορίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο όπως η διαδικασία περάσει τελικά στην επόμενή τη φάση με δύο χάρτες αν δεν υπάρξει συμφωνία, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.
 
Στο αποψινό δείπνο εργασίας των δυο ηγετών παρακάθονται όσοι  συμμετείχαν στην πρωινή τους συνάντησή τους. Δηλαδή, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε δημοσίευμα της «Γενί Ντουζέν» ότι στο θέμα του καθορισμού ημερομηνίας για την πολυμερή ή πενταμερή, όπως η τ/κ πλευρά την αναφέρει, ασκείται πίεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από την διαπραγματευτική του ομάδα. Για να οριστεί η ημερομηνία προσπαθούν να υποβάλλουν νέες προϋποθέσεις, εννοώντας την ε/κ διαπραγματευτική ομάδα, αναφέρει στην ηλεκτρονική της σελίδα η τ/κ εφημερίδα. Η τ/κ πλευρά, προστίθεται, έχει ενημερώσει την ε/κ ότι είναι έτοιμη να συζητήσουν χάρτη, καθορίζοντας την ημερομηνία. Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης το διέψευσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Σε καλό δρόμο στο Μον Πελεράν, αλλά μάλλον εις αύριο τα σπουδαία
 
Δείπνο εργασίας με κριτήρια για το εδαφικό στο μενού
 
Κλειδώνει για τον Δεκέμβρη η πολυμερής για τις εγγυήσεις
 
Κριτήρια, χάρτης και στο βάθος πολυμερής για τις εγγυήσεις
 
Καυτό διήμερο στην Ελβετία με στόχο την κατάληξη στο εδαφικό  
 
Κασουλίδης: Σε ακτίνα προσέγγισης της τελικής ευθείας αν πετύχει το Μον Πελεράν
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»