Κασουλίδης – Έιντε για το Κυπριακό στο Economist

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, την Τρίτη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, στη Λευκωσία. Στη συζήτηση παρενέβησαν αργότερα και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι έφτασε επιτέλους η ώρα η Κύπρος να καταστεί μια εντελώς ανεξάρτητη και πλήρως κυρίαρχη χώρα και συμπλήρωσε ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως «θα πρέπει να θεωρείται παρωχημένη».

Ανέφερε ακόμη ότι αν αποδεχθούμε είτε την παρουσία ξένων στρατευμάτων, είτε το δικαίωμα ενός μέρους της ομοσπονδίας να ζητά από μια τρίτη χώρα να παρέμβει, τότε δεν συζητούμε για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Αναφερόμενος στο θέμα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι μια από τις απαιτήσεις είναι η συνέχιση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, η οποία συνεπάγεται την παρουσία των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση της λύσης από τα έσοδα του φυσικού αερίου, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τέτοια έξοδα δεν αναμένονται στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ η προοπτική των εσόδων μπορεί απλώς να λειτουργήσει ως εγγύηση για την Κύπρο, για τον πρώτο χρόνο μετά τη λύση.

Από την πλευρά του, ο κ. Έιντε δήλωσε ότι καμία φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν έφτασε ποτέ κοντά στο σημείο που αυτές βρίσκονται σήμερα.

Αναφέρθηκε στην αύξηση των εμπορικών προοπτικών των δύο πλευρών, καθώς και στη δυνατότητα να καταστεί το νησί σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, είπε ότι μόνο το γεγονός ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να μεταβούν στο Μον Πελεράν, στην Ελβετία, είναι ένα ισχυρό σημάδι προόδου. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Έιντε σημείωσε πως αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες.
 
Η μετάβαση στο Μον Πελεράν σημαίνει ότι οι δύο πλευρές είναι επιτέλους σε θέση να ανοίξουν το συναισθηματικά φορτισμένο κεφάλαιο του εδαφικού, σε συνδυασμό με στοιχεία που είναι σημαντικά για τις δύο πλευρές.
Παρατήρησε τέλος ότι τα δημοψηφίσματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται ποτέ δεδομένα, όπως έδειξαν πρόσφατα παραδείγματα.
Μετά από δεκαετίες, είμαστε τώρα ίσως πιο κοντά από ποτέ πριν, είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στις προοπτικές της λύσης.
  
Ανέφερε εξάλλου ότι Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα τη στήριξή της για μια λύση αλλά ακόμα δεν έχει αποδείξει έμπρακτα αυτή τη στήριξη. Η ώρα που θα πρέπει να το κάνει πλησιάζει γρήγορα και αυτό θα κρίνει πόσο κοντά είμαστε στο τέρμα, είπε.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι το περιουσιακό, το εδαφικό και η ασφάλεια είναι τα κεφάλαια που μπορούν να οδηγήσουν σε ναυάγιο ή να καταστούν οι καταλύτες για τη λύση.

Απέρριψε τέλος τα περί τελευταίας ευκαιρίας του Κυπριακού, είπε όμως ότι την ίδια ώρα έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα συσσωρεύσει ένα νέο ναυάγιο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στα κεφάλαια της ασφάλειας, της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων, της κατάργησης των εγγυήσεων και της επιστροφής των κατεχόμενων εδαφών. Και αυτό, διότι, όπως είπε, αυτά είναι τα κεφάλαια στα οποία καλείται η Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις, ενώ η ίδια έχει μέχρι σήμερα αρνηθεί να τα διαπραγματευτεί.
 
Η εισήγηση που γίνεται, συνέχισε, είναι να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να αντικατασταθεί με ένα νέο τουρκικό προτεκτοράτο. Προειδοποίησε ότι μια τέτοια δομή θα είναι δυσλειτουργική και θα καταρρεύσει, ενώ οι Κύπριοι θα γίνουν σαν τους Παλαιστίνιους.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, είπε, και κατέληξε, λέγοντας ότι θέλουμε την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»