Ο «ξενιτεμένος» αρχηγός της Εθνικής Παίδων

Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της ΠΑΕΕΚ σε ηλικία πέντε χρόνων. Στα 10 του μεταφέρθηκε στα κλιμάκια του ΑΠΟΕΛ και στα 15 του αποχώρησε από τους γαλαζοκίτρινους προκειμένου να ενταχθεί στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Στους κιτρινοπράσινους έμεινε για έναν χρόνο, καθώς στη συνέχεια άνοιξε τα φτερά του για το εξωτερικό.
 
Ο λόγος για τον Παναγιώτη Λουκά, εκ των αρχηγών της Εθνικής Παίδων που διέπρεψε στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-17. Ο 16χρονος (08/09/2000) αγωνίζεται ως επιθετικός και μιλώντας μαζί του αντιλαμβάνεσαι την αυτοπεποίθησή του για να ακολουθήσει μία λαμπρή καριέρα.


 
Δεν πιστεύει μόνο στο δικό του ταλέντο αλλά και στους συμπαίκτες του στην Εθνική, αφού τονίζει με περίσσια περηφάνια ότι όλοι μπορούν να ακολουθήσουν διεθνή καριέρα. «Πιστεύω ότι αν δουλέψουμε σωστά, μπορούν όλοι να αγωνιστούν στο εξωτερικό. Αυτή η φουρνιά έχει πολύ καλά ταλέντα» δηλώνει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online. Ο ίδιος άρπαξε νωρίς την ευκαιρία και επιδιώκει η ιταλική Αταλάντα να αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για μεγάλη καριέρα.
 


Υπογραφές με την Ατλάντα στα γενέθλιά του
Το 2015 ο Παναγιώτης αποφάσισε να φύγει από τις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ για να συνεχίσει στην ΑΕΚ. Σε αυτή του την απόφαση έπαιξε ρόλο η (ίδια) αλλαγή που έκανε ο προπονητής του Μάριος Χριστοδούλου, που ζήτησε την απόκτησή του γνωρίζοντας το ταλέντο του. «Με βοήθησε πάρα πολύ και μου στάθηκε σε κάθε στιγμή μέχρις στιγμής. Μου έχει πολλή εμπιστοσύνη» σημειώνει ο ίδιος επιθυμώντας να ευχαριστήσει τον Κύπριο προπονητή.
 
Στην ομάδα της Λάρνακας δεν έμεινε για αρκετό διάστημα. Ο μάνατζέρ του προσπαθούσε από καιρό να τον προωθήσει στο εξωτερικό και ήταν υπό παρακολούθηση από την Αταλάντα. Από την ΑΕΚ του είχαν τονίσει εξ αρχής «με την πρώτη ευκαιρία να πας να παίξεις στο εξωτερικό και στα 30 σου να επιστρέψεις στην ομάδας!».

Στο παιχνίδι της Εθνικής Παίδων κόντρα στην Λευκορωσία τον Σεπτέμβριο του 2015 σκάουτερ από την Ιταλία ήρθαν να τον παρακολουθήσουν. Ο τότε τεχνικός Πάμπος Πίττας τον πέρασε στον αγωνιστικό χώρο και ο Παναγιώτας πέτυχε χατ τρικ. Η εμφάνισή του τον ανέβασε στην υπόληψη των ανθρώπων της ιταλικής ομάδας.
 
Τον Ιανουάριο του 2016 κλείστηκε το ραντεβού με τους εκπροσώπους της Αταλάντας και η μεταγραφή οριστικοποιήθηκε. Έπρεπε όμως πρώτα να συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του για να υπογράψει. Αυτό έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα που γιόρτασε τα 16α γενέθλιά του.

Οι εγκαταστάσεις και η ζωή
Το συμβόλαιό του με την Αταλάντα είναι διάρκειας ενός χρόνου με προοπτική ανανέωσης για άλλα τρία. Ο 16χρονος μετακόμισε άμεσα στην Ιταλία, έχοντας καλυμμένα διαμονή και διατροφή. Σιγά-σιγά μπαίνει στη ρουτίνα της ζωής. Το πρωί στο σχολείο, όπου από τις πέντε ώρες οι τρεις είναι αφιερωμένες στην αφομοίωση της γλώσσας και οι υπόλοιπες σε άλλα μαθήματα όπως μαθηματικά, οικονομικά και αγγλικά.
 
Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις της ομάδας θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ιταλία, πράγμα που πιστοποιεί και ο Παναγιώτης. «Είναι εντυπωσιακές. Έχουν οκτώ γήπεδα. Η κάθε ομάδα (ηλικιακά) έχει το δικό της γήπεδο» αναφέρει. Ο ίδιος βρίσκεται στην U17. Οι προπονήσεις όλων των ηλικιακών κατηγοριών γίνονται την ίδια ώρα. Πολλές φορές και της πρώτης ομάδας. «Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ιταλία δεν παίζει ρόλο το μέσο. Εκείνος που δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει, θα πάρει την ευκαιρία του» τονίσει με έμφαση ο Κύπριος επιθετικός.

 


 
Ο Παναγιώτης επιστρέφει σήμερα (02/11) στην Ιταλία μετά τις υποχρεώσεις του με την Εθνική Παίδων. Σύντομα αναμένεται να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα με την ομάδα του. Ακόμη δεν πήρε συμμετοχές, αφού έπρεπε να περάσει ένας μήνας μετά τη μεταγραφή του για να μπορεί να αγωνιστεί.
 
Η Αταλάντα (U17) είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, μαζί με την Μίλαν, έχοντας 16 βαθμούς (έξι νίκες, μία ισοπαλία). Η πρώτη ομάδα φιγουράρει στην έκτη θέση του Καμπιονάτο με 19 βαθμούς.


Το περιβραχιόνιο του αρχηγού
Από την Αταλάντα παρακολουθούσαν την προσπάθεια του Παναγιώτη Λουκά με την Εθνική στα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-17.
 
«Η ομάδα του Παναγιώτη Λουκά κέρδισε το μέγιστο των βαθμών κόντρα σε Λευκορωσία, Βέλγιο και Γιβραλτάρ. Ο Λουκά φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον τελευταίο νικηφόρο αγώνα (2-0) με το Γιβραλτάρ» γράφτηκε στην σελίδα της ομάδας.


 
Ο Παναγιώτης ήταν ο αρχηγός σε ένα από τα τρία ματς, καθώς ο προπονητής Γιάννης Οκκάς αποφάσισε σε κάθε αγώνα να υπάρχει διαφορετικός αρχηγός. Οι Γιάννης Γερολέμου και Ελισσαίος Ανδρέου ήταν οι άλλοι δύο. Ο Λουκά φοράει το περιβραχιόνιο από την περασμένη σεζόν.


«Σηκώθηκε η τρίχα μου στην ομιλία του Οκκά»
«Πιστεύαμε, το θέλαμε πολύ. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και τα δώσαμε όλα από το πρώτο παιχνίδι» τόνισε για τη μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης στον Elite Round. Σε μία στιγμή ειλικρίνειας ο Παναγιώτης αναφέρει ότι, λόγω δυναμικότητας του αντιπάλου, με το Βέλγιο έλπιζαν τουλάχιστον σε ισοπαλία.
 
«Δεν πήγαμε για τη νίκη, αλλά ούτε για να χάσουμε. Στα αποδυτήρια, πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου για το παιχνίδι με το Βέλγιο, ο προπονητής μας είπε ’Με το Βέλγιο παίζει ο πρώτος με τον δεύτερο’. Ως πρώτους μας εννοούσε εμάς. Εκείνη τη στιγμή σηκώθηκε η τρίχα μου και κατάλαβα ότι πάμε για τη νίκη».

 


 
Μεγάλες βλέψεις για το μέλλον
Ο Παναγιώτης Λουκά βάζει ψηλά τον πήχη για την καριέρα του. Θέλει να παίξει σε ψηλό επίπεδο. «Σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες που θα αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ» μας δηλώνει, δείχνοντας προτίμηση στην… Παρί Σεν Ζερμέν. Τη φανέλα της γαλλική ομάδας φόρεσε πρόσφατα και το ίνδαλμά του ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.