Φιλοσοφία προϋπολογισμού για το Ειδικό Ταμείο

Με τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια θα επιδιώξει η Βουλή να επιλύσει την σπαζοκεφαλιά που δημιούργησε το έλλειμμα στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ. 
Όπως δήλωσε στο EnergyNews ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Άγγελος Βότσης το θέμα της ενίσχυσης του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ απασχόλησε την τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον κ. Βότση τα πράγματα κινούνται προς την κατεύθυνση συμφωνίας με ισχύ μέχρι το 2019 η οποία στόχο θα έχει να διατηρήσει τη συνεισφορά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στο €0,005/kWh και για τον υπόλοιπο πληθυσμό γύρω στο €0,01/kWh. Υπενθύμισε εξάλλου πως η συνεισφορά των ευάλωτων ομάδων το 2015 ήταν €0,0065/kWh και το 2016 €0,005/kWh.
 
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει το Ειδικό Ταμείο μέσα από το Ταμείο Ρύπων. Τα ποσά που υπολογίζει να εισπράξει και να διαθέσει είναι €350.000 το 2016, €3.8 εκατ. το 2017, €5 εκατ. το 2018 και €4.8 εκατ. το 2019.
«Φαίνεται ότι πάμε μέσω της φιλοσοφίας του προϋπολογισμού για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια και από εκεί και πέρα θα υπάρξει, αν υπάρξει, η δυνατότητα να έχουμε μια μόνιμη διευθέτηση με μια φόρμουλα ώστε να μην αναγκάζεται η Βουλή κάθε χρόνο να συζητά αυτούς τους αριθμούς», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το αίτημα για ένα πλαφόν στους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανέφερε πως σύμφωνα με τη γνωμάτευση κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και άρα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Τέλος, θα ζητηθεί από τους επιχειρηματίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ να παρατείνουν τη συνεισφορά τους στο ταμείο. Στην ουσία, να δώσουν περιθώριο ως το 2020 για να τους επιστρέψει το ποσό των €1.2 εκατ. που είχαν συνεισφέρει από τα έσοδά τους για να καλυφτεί η ζημία του ταμείου, ένα ποσό το οποίο η συμφωνία προνοούσε ότι θα τους επιστραφεί το 2017. 
Στην ουσία, μετά το 2019 θα επιδιωχθεί μια σύνδεση του κόστους αποφυγής και του τέλους έτσι ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί παρόμοιο πρόβλημα στο Ταμείο.
Η Επιτροπή έχει υποβάλει τις εισηγήσεις της στο υπουργείο Εμπορίου και σε δέκα περίπου μέρες αναμένεται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα για να κατατεθούν νέα αναθεωρημένα κείμενα για το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς.
 
Όσον αφορά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να σπάσει κάποια μεγάλα συμβόλαια που έχουν συναφθεί με παραγωγούς ΑΠΕ ο κ. Βότσης εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς όφελος της πολιτείας και της οικονομίας καθώς θα αναστάτωνε την επενδυτική αγορά και θα προκαλούσε ζημιά στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. ​​​​​​​