Το Κυπριακό στις συναντήσεις Λαβρόφ στην Αθήνα

Την αποφασιστικότητα της ρωσικής ηγεσίας να στηρίξει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς αποκλίσεις, με επίτευξη συμφωνίας στα ζητήματα της κυριαρχίας και των εγγυήσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό τον ΟΗΕ, εξέφρασε κατά τη συνάντησή του το πρωί στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ρωσία, δήλωσε, απορρίπτει κάθε προσπάθεια άσκησης έξωθεν πίεσης ή επιβολής χρονοδιαγραμμάτων.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για τη ρωσική στήριξη στην ελληνοκυπριακή θέση και τόνισε ότι η λύση που η Ελλάδα θεωρεί επιβεβλημένη είναι μια λύση βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο διεθνές δίκαιο. Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές εκπτώσεις στα ζητήματα της κυριαρχίας και των εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα δημιουργηθεί πολύ κακό προηγούμενο για την κυριαρχία όλων των ευρωπαϊκών κρατών και σημείωσε ότι η Ρωσία με τη στάση της πρακτικά στηρίζει και τις ευρωπαϊκές χώρες και την ίδια την ΕΕ.
 
Παυλόπουλος και Λαβρόφ, μπροστά στις κάμερες, αναφέρθηκαν και στο θέμα του πολέμου στη Συρία και της προσφυγικής κρίσης. Ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε την αναγκαιότητα να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία το συντομότερο δυνατό και κατ’ επέκταση και η προσφυγική κρίση με όρους ανθρωπισμού, καθώς και η τρομοκρατία.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ λίγο αργότερα είχε συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και η αιματηρή σύγκρουση στη Συρία, το Κυπριακό αλλά και η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας – Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την κρισιμότητα της στιγμής στην οποία πραγματοποιείται η επίσκεψη Λαβρόφ, τονίζοντας την αναγκαιότητα επίτευξης ειρηνικής λύσης στον πόλεμο στη Συρία, αλλά και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Στην λύση αυτή, υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας, δεν νοείται σε καμία περίπτωση η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο νησί.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας περιόδου κατά την οποία αντιμετωπίζει παράλληλες προκλήσεις, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, αλλά και την κρίση ασφάλειας λόγω της όξυνσης της τρομοκρατικής απειλής παγκοσμίως.
 
Ολοκλήρωσε την προσφώνησή του σημειώνοντας ότι το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας εξελίσσεται με εξαιρετικά εποικοδομητικό τρόπο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί αυτή η στενή συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού αλλά και της οικονομίας.
 
Ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η Ρωσία θεωρεί τόσο στο θέμα της Συρίας όσο και του Κυπριακού, ότι το κυριότερο είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων όπως αυτά προβλέπονται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς αποκλίσεις.  Τόνισε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη στο να τεθούν χρονοδιαγράμματα αλλά και στο να υπάρχουν έξωθεν επεμβάσεις στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
 
 

Δειτε Επισης

Ο Τσελίκ κατηγόρησε τον Δένδια ότι επιδιώκει να σαμποτάρει διάλογο με την Τουρκία
Επτά χρόνια ποινή φυλάκισης για τον άνδρα που σκότωσε έναν ηλικιωμένο στο Ηράκλειο
«Μπούκαρε» στο σπίτι της πρώην του για να πάρει τα παιδιά–Πάτησε το «panic button» η γυναίκα
Νέα ανάρτηση Έλον Μασκ για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα-«Ουάου, σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις»
Ο υποψήφιος Γκλέτσος θέλει για πρόεδρο τον… Πολάκη-«Ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά»
Νεαρός κατήγγειλε πως τον βίασαν δύο άνδρες-Έβγαλαν βίντεο και το ανέβασαν στο διαδίκτυο
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν 29χρονο μοτοσικλετιστή τα ξημερώματα στην Παιανία
Τραγωδία με 27χρονη που βρέθηκε νεκρή μέσα στο δωμάτιό της στο Ηράκλειο
Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν σήμερα τις πολιτικές τους προτεραιότητες στο ΣΕΦ
Επίθεση με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας - Τραυματίστηκε αστυνομικός, έγιναν 23 προσαγωγές