Ποντάρει πολλά στις συνομιλίες του Μον Πελεράν ο Έιντε

Μεγάλες προσδοκίες για τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν έχει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπως ο ίδιος δήλωσε ύστερα από τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Έιντε είπε πως σήμερα συζήτησαν για τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο θα τεθούν τα θέματα τα οποία επιθυμούν να συζητήσουν στην Ελβετία, έτσι ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο Νορβηγός διπλωμάτης επανέλαβε πως οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν δεν είναι το τέλος του δρόμου.
 
Ερωτηθείς ποιο θα είναι το επόμενο βήμα αν οι συνομιλίες στην Ελβετία είναι επιτυχείς, ο κ. Άιντε είπε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν «θα επιστρέψουμε στην Κύπρο και θα συνεχίσουμε. Αλλά όσο πιο επιτυχείς είναι οι συνομιλίες στην Ελβετία τόσο το γρηγορότερο θα εισέλθουμε στα πολύ τελικά θέματα και πιστεύω όλοι γνωρίζουμε ποια είναι αυτά».
 
Ο κ. Έιντε είπε πως οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στις συνομιλίες για το Κυπριακό, γιατί είναι η πρώτη φορά από τότε που οι Αναστασιάδης και Ακιντζί άρχισαν να διαπραγματεύονται που οι συνομιλίες μεταφέρονται εκτός Κύπρου. «Αυτό που συζητήσαμε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σημερινής συνάντησης είναι ο βέλτιστος τρόπος οργάνωσης των θεμάτων τα οποία θέλουμε να δούμε στην Ελβετία, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα από αυτή την ευκαιρία», είπε.
 
Πρόσθεσε πως έχει μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν πρέπει με κανένα τρόπο να γίνει αντιληπτό πως αυτό είναι το τέλος του δρόμου.
Σημείωσε πως τα καλά νέα σε ό,τι αφορά στο Μον Πελεράν είναι πως και οι δυο πλευρές είναι τώρα έτοιμες να ανοίξουν κεφάλαια που δεν τέθηκαν ακόμη στο τραπέζι, περιλαμβανομένου του κρίσιμης σημασίας εδαφικού ζητήματος. Πρόσθεσε πως το εδαφικό πρέπει να συζητηθεί με άλλα θέματα που σχετίζονται με αυτό και άλλα εκκρεμή θέματα. «Θα έχουμε πέντε ολόκληρες ημέρες, από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι το τέλος της Παρασκευής, και θα είμαστε εκεί μαζί όλη την ώρα», ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτό παρέχει την ευκαιρία για επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά επίσης και για ανεπίσημες συναντήσεις.
 
Πρόσθεσε πως θα μπορούν να έχουν και παράλληλες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων διάφορα άτομα θα συζητούν για διάφορα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα, σημειώνοντας πως η εμπειρία του λέει πως όταν οι ηγέτες και οι διαπραγματευτικές ομάδες βρεθούν μαζί σε ένα τέτοιο σκηνικό, μπορούν να συμβούν πράγματα που είναι δύσκολο να γίνουν μέσα στον περιορισμένο χρόνο των συνομιλιών στην Κύπρο και ενώ οι ηγέτες έχουν πολλά άλλα πράγματα να κάνουν πριν και μετά τις συνομιλίες.
 
Ο κ. Έιντε ανέφερε πως μια από τις ελπίδες του είναι ότι θα μπορέσουν να εστιάσουν στα θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και να αφεθούν να συζητηθούν στην Κύπρο τα θέματα που μπορούν να συζητήσουν στο νησί.
 
Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα είδους πάρε-δώσε μεταξύ των διαφόρων κεφαλαίων, στην Ελβετία, ο κ. Έιντε είπε πως ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιήσει τη φράση πάρε-δώσε, σημειώνοντας πως τα θέματα είναι αλληλένδετα και πως «ο μόνος τρόπος για επίλυση του Κυπριακού είναι να δούμε ότι τα θέματα συνδέονται». Έφερε ως παράδειγμα τη διασύνδεση του εδαφικού με το περιουσιακό, για να προσθέσει παράλληλα πως χωρίς μια ευρεία συναντίληψη επί του πλαισίου της ασφάλειας στο τέλος δεν θα υπάρχει συμφωνία.
 
«Δεν μπορείς απλά να απομονώσεις ένα κεφάλαιο και να πεις ότι θα μιλήσουμε μόνο για αυτό», σημείωσε, αναφέροντας επίσης το παράδειγμα της διασύνδεσης του κεφαλαίου της οικονομίας, που έχει εν πολλοίς διεκπεραιωθεί, όπως είπε, με αυτό της διακυβέρνησης.
 
Ερωτηθείς τί εννοούσε όταν είπε πως βρισκόμαστε τώρα πιο κοντά σε συμφωνία από ότι ποτέ πριν, αφού πριν από δώδεκα χρόνια υπήρξε ένα σχέδιο που τέθηκε σε δημοψηφίσματα, ο κ. Έιντε ανέφερε πως η μεγάλη διαφορά είναι πως το σχέδιο Ανάν γράφτηκε από τον Άλβαρο Ντε Σότο και την ομάδα του και τέθηκε για να ψηφίσουν επί αυτού οι Κύπριοι.
 
Σημείωσε πως αυτό που είπε από την αρχή είναι πως «δεν θα διατυπώσουμε ούτε μια παράγραφο ή πρόταση σε αυτό(σε ένα νέο σχέδιο λύσης). «Έτσι οι δυο πλευρές στην Κύπρο δεν υπήρξαν ποτέ πριν σε τόσο προχωρημένο στάδιο στις συζητήσεις που αυτές να ηγούνται», όπως ανέφερε.
 
Ερωτηθείς για το επόμενο βήμα εάν οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς στο Μον Πελεράν, ο κ. Έιντε είπε πως αυτό που είναι βέβαιο είναι πως ανεξαρτήτως του τί θα γίνει στο Μον Πελεράν θα έλθουν πίσω στην Κύπρο και θα συνεχίσουν. «Αλλά όσο πιο επιτυχείς είναι οι διαπραγματεύσεις εκεί, τόσο το συντομότερο θα μπορέσουμε να μπούμε στα θέματα που θα συζητηθούν στο τέλος και νομίζω όλοι γνωρίζουν ποια είναι αυτά», κατέληξε.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών