Περιοχές δυνητικού σημαντικού κινδύνου πλημμύρας χαρακτήρισε τις περιοχές  που πλήγηκαν από την βροχόπτωση, ο Σ.Χάσικος

Οι περιοχές που πλήγηκαν στην επαρχία Λάρνακας έχουν χαρακτηρισθεί ως περιοχές δυνητικού σημαντικού κινδύνου πλημμύρας σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και περιλαμβάνονται στις 19 περιοχές παγκύπρια για τις οποίες θα ληφθούν μέτρα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος, με αφορμή τις καταστροφές που σημειώθηκαν λόγω των έντονων βροχών.

Η έντονη βροχόπτωση στη Λάρνακα προκάλεσε ζημιές, όπως ο ίδιος έχει πληροφορηθεί, σε 21 κατοικίες, η πλειονότητα των οποίων αφορά υπόγεια, 8 επαγγελματικά υποστατικά, 29 αυτοκίνητα και 2 μοτοσυκλέτες.

Ο κ. Χάσικος αναφέρει ότι ο Έπαρχος Λάρνακας, για σκοπούς προετοιμασίας και λήψης προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, πραγματοποίησε σύσκεψη στις 6/10/2016, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Δήμοι Λάρνακας και Αραδίππου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λάρνακας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.
 
Εκεί, , σημειώνει, αφού συζητήθηκε το θέμα, δόθηκαν οδηγίες για λήψη των απαραίτητων μέτρων για αποφυγή των συνεπειών των πλημμυρών του 2014, όπως τη διαρκή και συνεχή καθαριότητα και συντήρηση των καναλιών, την απομάκρυνση των μπαζών από την κοίτη του ποταμού και τον καθαρισμό των φρεατίων.
 
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ,  αμέσως μετά τις πλημμύρες του Δεκέμβρη του 2014 έχει αποφασιστεί η λήψη μέτρων για οριστική επίλυση των προβλημάτων. Ήδη, αναφέρει, έχει ανατεθεί η εκπόνηση σχετικής μελέτης για το σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των οικιστικών ζωνών.

 Ο Υπουργός επισημαίνει ακόμη ότι τα συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Επαρχιακής Διοίκησης, αμέσως, ενεργοποιήθηκαν στις περιοχές που επηρεάστηκαν από την έντονη βροχόπτωση και προέβησαν στον καθαρισμό του οδικού δικτύου και δημόσιων υποδομών.

Οι τεχνικές Υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας θα υποβάλουν εντός της ημέρας λεπτομερή καταγραφή των ζημιών στο Γραφείο του Υπουργού, αναφέρεται.
 
Ο ΥΠΕΣ σημειώνει ακόμη πως σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Μετεωρολογίας, κατά τις πρωινές ώρες, την Τρίτη, 1/11/2016, είχαμε έντονη βροχόπτωση, η οποία διαπιστώθηκε ότι είναι υπερδιπλάσια για τον μήνα Οκτώβρη. Για παράδειγμα, στο σταθμό της Μαρίνας της Λάρνακας καταγράφηκε το γεγονός ως η δεύτερη χειρότερη βροχόπτωση από το 1974 .
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία