Βρετανία: Εφικτή η συμφωνία λύσης του Κυπριακού έως το τέλος του έτους

  Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι «δεν έχει υπάρξει ποτέ καλύτερη ευκαιρία για ειρήνη στην Κύπρο» επαναδιατύπωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων προ ημερών η βαρόνη Γκόλντι εκπροσωπώντας το Foreign Office, σημειώνοντας ότι το Λονδίνο θεωρεί εφικτή τη συμφωνία λύσης εντός του τρέχοντος έτους.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μια συμφωνία έως το τέλος του έτους είναι εφικτή. Οι δύο πλευρές, υποστηριζόμενες από τα Ηνωμένα Έθνη, εργάζονται άκοπα για το επιτύχουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο συγχαίρει τις προσπάθειές τους και θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε. Οι κύριοι ωφελημένοι θα είναι οι Κύπριοι, αλλά εν τέλει όλοι μας θα βγούμε κερδισμένοι», ανέφερε η λαίδη Γκόλντι και συνέχισε:

«Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες. Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν θάρρος και θα πρέπει να είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν. Αλλά πιστεύουμε σθεναρά ότι η ανταμοιβή θα υπερισχύει των θυσιών. Προτρέπω τους ηγέτες και τις δύο κοινότητες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία για διαρκή ειρήνη. Σας διαβεβαιώ ότι η (βρετανική) κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στην υποστήριξη αμφότερων των πλευρών σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Η ίδια απέδωσε τη δημιουργία της ευκαιρίας και της «ελπίδας για λύση» στις «άοκνες» προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί παρά τα «αναμφισβήτητα σύνθετα προβλήματα».

Η βαρόνη Γκόλντι διαβεβαίωσε εξάλλου τους συμμετέχοντες στη συζήτηση ότι η Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε επαφή με όλους τους βασικούς παίκτες στο Κυπριακό, όχι μόνο στο νησί αλλά και σε Ελλάδα και Τουρκία. «Πιστεύουμε ότι συμμερίζονται την ίδια φιλοδοξία να φτάσουμε σε μια λύση», είπε.

Επανέλαβε δε την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να παραχωρήσει στην επανενωμένη Κύπρο σχεδόν το μισό έδαφος των βάσεων, κίνηση που όπως τόνισε δε θα επηρεάσει την επιχειρησιακή λειτουργία αυτών.

Σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ρόλο ως εγγυήτρια δύναμη και είναι έτοιμο να ενεργήσει όταν ζητηθεί από αμφότερες τις πλευρές, καθώς ο ρόλος του Λονδίνου δεν είναι να υπαγορεύει τι πρέπει να συμβεί. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και όχι να παρεμβαίνουμε», είπε η βαρόνη.

«Τα οφέλη μιας λύσης του Κυπριακού είναι ξεκάθαρα, οικονομικά και πολιτικά. Μια ενωμένη Κύπρος θα αύξανε την ευημερία τόσο για τους Κύπριους όσο και για την ευρύτερη περιοχή για τρεις βασικούς  λόγους. Πρώτον, μία ενωμένη Κύπρος θα είχε μια μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική οικονομία. Δεύτερον, θα δημιουργούσε ένα πιο σταθερό επενδυτικό κλίμα και θα επέτρεπε μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες με την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Τρίτον, θα μπορούσε να αξιοποιήσει πλήρως τους φυσικούς της πόρους προς όφελος όλων των Κυπρίων», ανέφερε η βαρόνη Γκόλντι.

Αναπτύσσοντας και τα οφέλη για την ασφάλεια της περιοχής συμπλήρωσε ότι η επανενωμένη Κύπρος θα ξεχώριζε ως «μοντέλο θάρρους, ανεκτικότητας και διακοινοτικής συνεργασίας» και ως «φάρος σταθερότητας» σε μια δύσκολη περιοχή και σε μια εποχή που άλλοι προσπαθούν να σπείρουν διαφωνίες και διχόνοια.

Σημείωσε εξάλλου ότι το Brexit δεν επηρεάζει το ρόλο της Βρετανίας στην Κύπρο, αφού το καθεστώς των εγγυήσεων δε σχετίζεται με την ΕΕ.

Τη συζήτηση που αφορούσε αποκλειστικά το Κυπριακό είχε εξασφαλίσει ο Συντηρητικός λόρδος Νόρθμπρουκ, μέλος της βρετανικής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ούτως καλουμένη «ΤΔΒΚ». Ο ίδιος στην ομιλία του αναφέρθηκε σε επίσκεψή του στα κατεχόμενα τον περασμένο Ιούλιο και σε συναντήσεις του με την ηγεσία της ψευδοκυβέρνησης, από τις οποίες απεκόμισε την αίσθηση πως «σοβαρά θέματα παραμένουν εκκρεμή, αποτρέποντας μια λύση εντός του 2016 και καθιστώντας την αβέβαιη το 2017».

Αποκάλυψε δε πως ο Μουσταφά Ακιντζί του είπε πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της γενιάς του για λύση και ότι μεταξύ των σημαντικών θεμάτων ήταν και «η ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο κ. Ακιντζί φέρεται να είπε στο λόρδο Νόρθμπρουκ σε αυτή τη συνάντηση του Ιουλίου ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις από τη διαδοχή του ΓΓ των ΗΕ, την αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο, τις προετοιμασίες για τις εκλογές της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» και «περιπλοκές» από την έναρξη γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για φυσικό αέριο μέσα στο 2017.

Ο κ. Ακιντζί φέρεται επίσης να επέκρινε τη Βρετανία ότι από το 1963 και μετά «απλώς παρακολουθεί» τις εξελίξεις στην Κύπρο εκτελώντας πλημμελώς τα καθήκοντά της ως εγγυήτρια δύναμη.

Πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους που φάνηκε να πιστεύει πως δε θα επιτευχθεί λύση και ο οποίος επίσης κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «δε θέλει να προσβάλει την ελληνοκυπριακή πλευρά από φόβο μήπως χάσει τις βάσεις».

Σε επαφές του με την τουρκοκυπριακή ηγεσία κατά τη διάρκεια θερινής επίσκεψής του στα κατεχόμενα αναφέρθηκε και ο λόρδος Μπαλφ, επίσης των Συντηρητικών. Όπως αποκάλυψε, σε ερώτησή του προς τον Μουσταφά Ακιντζί τι Σχέδιο Β υπάρχει για τις διαπραγματεύσεις εκείνος απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο. «Αυτό πρέπει να πετύχει, ειδάλλως το όλο πράγμα θα διαλυθεί. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β», φέρεται να είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ωστόσο ο λόρδος Μπαλφ είπε ότι στις συνομιλίες του με την υπόλοιπη ηγεσία του ψευδοκράτους προέκυψε το περίγραμμα δύο εναλλακτικών σχεδιασμών. Ο πρώτος αφορά στη δημιουργία μίας σχέσης του ψευδοκράτους με την Τουρκία σαν αυτή που έχουν με τη Βρετανία τα νησιά της Μάγχης, δηλαδή με αυτονομία ως προς τις εσωτερικές υποθέσεις αλλά κεντρικό καθορισμό της πολιτικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Η άλλη επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, στην οποία έγινε αναφορά ιδίως από τον λεγόμενο «αναπληρωτή πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, πάντα σύμφωνα με τον λόρδο Μπαλφ, είναι να πουν οι Τουρκοκύπριοι «ξεκάθαρα» ότι δε θα διεξαχθούν άλλες συνομιλίες για δέκα χρόνια και θα συνεχίσουν κάνοντας το βόρειο τμήμα της Κύπρου «να λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
 

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη