Ερωτήματα από Νικόλα, μπηχτές από Άντρο και Αβέρωφ
09:49 - 18 Νοεμβρίου 2016
Πριν από την έναρξη της συνεδρίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του πρώην μέλους της Βουλής Χριστόδουλου Βενιαμίν, καθώς και στη μνήμη του ήρωα Κυριάκου Μάτση.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε με πρώτο ομιλητή τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου(ΕΛΑΜ) Χρίστου Χρίστου, ενώ στο βήμα τον διαδέχθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. Ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλληλεγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας , ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Χειρότερη από το «Ανάν»
Την άποψη πως η λύση που συζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι χειρότερη από το σχέδιο Ανάν, εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, υποστηρίζοντας ότι μέσα από τις πρόνοιες της νομιμοποιείται ο εποικισμός. Ο κ. Χρίστου τόνισε πως η Τουρκία παραβίασε όποιες συμφωνίες έχει συνάψει, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Έχει λαϊκή εντολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαγράψει 3000 χρόνια ιστορίας; Να συνομιλεί με το δολοφόνο του Σολωμού»; διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο μέσα από τη συζητούμενη λύση, επισημαίνοντας πως το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, κόστος της λύσης, θα κληθεί να το επωμιστεί το πλουσιότερο κρατίδιο.
Όχι σε νέο Μπούργκεστον
Μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην θεωρεί δεδομένο τον κυπριακό λαό έστειλε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον της Ολομέλειας σχέδιο ψηφίσματος για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την πιθανή κατάληξη της εν’ εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας, ζητώντας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ν’ απεγκλωβιστεί από το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του Δεκέμβρη, στο οποίο φαίνεται να έχει οδηγηθεί. Παράλληλα, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα νέο Μπούργκεστον, υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα που επέφερε η εν λόγω εξέλιξη το 2004. Ο πρόεδρος των Οικολόγων έκανε λόγο για σκοτεινά παρασκήνια διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας ως ατυχή την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μεταβεί στο Μον Πελεράν.
Προβαίνοντας σε ιστορική αναδρομή του Κυπριακού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας ισχυρίστηκε ότι μετά τη λύση δεν πρόκειται να σταματήσει ο εποικισμός, αλλά θα προσλάβει την μορφή πλημμυρίδας. «Χωρίς την αλλαγή της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, η απειλή της Τουρκίας για την Κύπρο θα συνεχίσει να υφίσταται», είπε ο Μιχάλης Γιωργάλλας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τους Κινήματος Αλληλεγγύη εξέφρασε την εκτίμηση πως σε δέκα χρόνια οι Έλληνες θα είναι μειοψηφία στην Κύπρο, ενώ αμφισβήτησε έντονα πως με όσα συζητούνται και συμφωνούνται στις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη λύση. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιωργάλλα, με την προωθούμενη λύση εξαφανίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύει κάτι τέτοιο, χωρίς να ανατρέπονται τα τετελεσμένα της εισβολής.Ο κ. Γιωργάλλας έκανε λόγο για ανυπαρξία εφικτού οράματος για απελευθέρωση από την κατοχή και προειδοποίησε πως μιας κακή διευθέτηση του προβλήματος θα είναι εξίσου επικύνδινη με την μη λύση του Κυπριακού.
Τη διαφωνία της Συμμαχίας Πολιτών με τη λύση μορφής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Λιλληκάς. Ασκώντας οξεία κριτική στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη ν’ αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες, ισχυριζόμενος πως τα όσα συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες οδηγούν στο αντίθετο από τον στόχο της επανένωσης αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμπεριφέρεται ωσάν το Κυπριακό να είναι προσωπική του υπόθεση και τον προειδοποίησε ότι κανενός οι ώμοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μίας κακής λύσης. Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης οδηγούν σε κράτος-καζαντί, υποδεικνύοντας πως μόνο όταν η Τουρκία έχει πραγματικό κόστος θα προβληματιστεί κατά πόσο τη συμφέρει να συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή θα διαπραγματευτεί με πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης. «Συνεχίζοντας την τακτική των μονομερών υποχωρήσεων, των συγκλίσεων με ασάφειες, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να επιτρέψουμε στην Τουρκία να διαιωνίσει με την μια ή την άλλη μορφή τη διχοτόμηση», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως η ωραιοποίηση του Ακιντζί, η απαλλαγή της Τουρκίας από τις ευθύνες της για την κατάσταση στην Κύπρο και η υπερφίαλη αισιοδοξία που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους, εγκυμονεί κινδύνους. «Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών λόγω της λανθασμένης τακτικής που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η πιθανότητα επίρριψης ευθύνης στην πλευρά μας είναι μεγάλη», εκτίμησε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, υπογραμμίζοντας πως επιβάλλεται άμεσα η επανεξέταση της στρατηγικής μας στη βάση των αρχών λύσης όπως διατυπώθηκαν και στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, αλλά και νέων γεωστρατηγικών και ενεργειακών δεδομένων όπως διαμορφώνονται στην περιοχή. «Άμεσα χρειαζόμαστε μια νέα διεκδικητική πολιτική όπως πολλές φορές την έχουμε καθορίσει. Είναι δύσκολη η ανατροπή των κατολισθήσεων, είναι όμως εφικτή. Οφείλουμε να ενεργήσουμε με τρόπο, ώστε να τερματίζεται η εκτροπή. Το κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Δεν είναι θέμα διακοινοτικής διευθέτησης. Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι αν ένας λαός υπό ημικατοχή δεν διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα τα αναφαίρετα δικαιώματά του, κανένας δεν πρόκειται να του τα χαρίσει. Πρέπει να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων», τόνισε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Τη θέση πως εκείνο που επιχειρείται είναι η επαναφορά μιας χειρότερης εκδοχής του σχεδίου Ανάν διατύπωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για σωρεία εποικοδομητικών ασαφειών που υπάρχουν στα συμφωνηθέντα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξεκίνησε την τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας θέτοντας σωρεία ερωτημάτων προς τα δύο κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που στηρίζουν τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος πως αυτό που προτείνεται είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με ένα τουρκικό προτεκτοράτο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης για τα όσα τεκταίνονται στις διαπραγματεύσεις, με στόχο όπως υποστήριξε τον αιφνιδιασμό και εκφοβισμό του λαού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανου υποστήριξε πως κάποια κόμματα θα ήταν πιο έντιμο να πουν ξεκάθαρα πως διαφωνούν με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και όχι να προβαίνουν σε διαστρεβλώσεις. «Κάποιοι νομίζουν πως θα μας κάνουν σήμερα να λειτουργήσουμε ως μαθητές», σημείωσε με νόημα ο κ. Κυπριανού, διαμηνύοντας πως ως ΑΚΕΛ δεν θα πράξουν κάτι τέτοιο. Υπογράμμισε πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία έγινε αποδεκτή απ’ όλους ανεξαιρέτως τους Προέδρους της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμπεριφερθεί στο Κυπριακό όπως συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν, όπως υποστήριξε, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ. Ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν διεκδίκησε διατύπωση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος, καλώντας όλους όσοι σήμερα προβάλλουν μια τέτοια αξίωση, να του απαντήσουν. Επισήμανε παράλληλα, πως διεκδικητική πολιτική είναι εκείνη που αποδίδει αποτελέσματα.
Έλληνες και μετά τη λύση…
Με αιχμές προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας με νόημα πως πάνω που άρχισε να πείθεται ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό συσκότιση, άκουσε τον Νικόλα Παπαδόπουλο να αναφέρεται με λεπτομέρεια σε περισσότερες από είκοσι συγκλίσεις. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για καλλιέργεια φοβιών και κινδύνων από ορισμένους, με στόχο όπως είπε, να τρομοκρατούν τον λαό, σημειώνοντας πως «ανησυχίες έχουμε και εμείς». «Κάποιοι συζητούν στη βάση του ότι ‘’μια χαρά είμαστε τώρα και γιατί να ψάχνουμε αλλαγές ή να διακινδυνεύσουμε’’. Εμείς όμως δεν ξεχνούμε ότι υπάρχει κατοχή. Δεν συμβιβαζόμαστε να χαρίσουμε τη μισή μας πατρίδα. Ούτε αποδεχόμαστε το status quo με 40,000 Τούρκους στρατιώτες. Δεν δεχόμαστε λιγότερη ασφάλεια από ό,τι νοείται σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Ούτε ξεγράφουμε σπιθαμή κυπριακής γης και ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε τα δεδομένα της κατοχής είναι ο διάλογος. Και διάλογος μπορεί να γίνει μόνο στη βάση μιας συμφωνίας για ομοσπονδία», υπογράμμισε. Έλληνες θα παραμείνουμε και μετά την λύση, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.