Το ΕΔΑΔ απέρριψε προσφυγή κατά της Τουρκίας για τα γεγονότα μετά το πραξικόπημα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν προτίθεται να αποφανθεί για τη νομιμότητα των συλλήψεων μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και απέρριψε, για τυπικούς λόγους, προσφυγή δικαστού.
 
Στην πρώτη του απόφαση σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε χθες την προσφυγή τουρκάλας δικαστού, η οποία απολύθηκε και συνελήφθη μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.
 
Αιτιολογώντας την ετυμηγορία του το δικαστήριο του Στρασβούργου σημείωσε ότι η δικαστής Ζεϊνέπ Μερτζάν δεν προσέφυγε σε όλες τις βαθμίδες της τουρκικής δικαιοσύνης πριν αποταθεί στο ΕΔΑΔ. Στην ανακοίνωση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η Ζέινεπ Μερτζάν προσέφυγε μεν ανεπιτυχώς σε τουρκικό δικαστήριο, δεν έφθασε ωστόσο μέχρι στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, την ανώτατη βαθμίδα της τουρκικής δικαιοσύνης.
 
Η τουρκάλα δικαστής προέβαλε το επιχείρημα ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν διασφαλίζονται πλέον οι όροι μιας δίκαιης δίκης στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο και αναφέρθηκε στις συλλήψεις ακόμη και μελών του ανώτατου δικαστηρίου. Παράλληλα η Ζεϊνέπ Μερτζάν τόνισε ότι προσέφυγε απευθείας στο ΕΔΑΔ επειδή συνελήφθη, υπέστη ταπεινωτική και απάνθρωπη μεταχείριση, αλλά και επειδή της αρνήθηκαν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, γεγονότα τα οποία, όπως εκτίμησε, συνιστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
 
Υποχρεωτική προσφυγή στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλέστηκε στην αιτιολογία του την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μάλιστα το άρθρο 35, σύμφωνα με το οποίο για να εξετάσει μια υπόθεση το ΕΔΑΔ θα πρέπει προηγουμένως αυτή να έχει "περάσει" από όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης σε εθνικό επίπεδο.
 
Οι δικαστές στο Στρασβούργο απέρριψαν το επιχείρημα της δικαστού, σύμφωνα με το οποίο στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διασφαλίζεται πλέον μια δίκαιη δίκη, επιχειρηματολογώντας ότι "οι ενστάσεις της κ. Μερτζάν για την αμεροληψία των δικαστών δεν την αποδεσμεύουν από την υποχρέωση προσφυγής στο εν λόγω δικαστήριο".
 
Στην αιτιολογία της απόφασής του το ΕΔΑΔ επικαλέστηκε δικές του αποφάσεις, αλλά και απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο στις 25 Φεβρουαρίου είχε αποφανθεί υπέρ της απελευθέρωσης δύο γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων του Καν Ντίνταρ και του Έρντεμ Γκουλ. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι τόσο οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ όσο και του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου είχαν προηγηθεί της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.
 
Πηγή: DW
 

Δειτε Επισης

Politico: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά της Φον ντερ Λάιεν
Η Αίγυπτος ζητά παρέμβαση της Ουάσινγκτον στον Χαφτάρ, για να μην υπογράψει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο
Είδε Ολγκίν ο Κόστα και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης
Παίρνει θέση ο Παγκύπριος Δικηγορικός για Βαρωσιώτου- «Ισοπεδωτική, ατεκμηρίωτη και πρόωρη κριτική που ασκείται»
Τι συζήτησαν Πούτιν-Μακρόν στην πρώτη επικοινωνία τους μετά από τρία χρόνια
Συγκάλεσαν επίσημα την νέα πολυμερή τα Ηνωμένα Έθνη για τις 16 και 17 Ιουλίου
Τέταρτη σύλληψη 14χρονου για την επίθεση και ληστεία εναντίον ζεύγους σε παραλία στην Πάφο
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για παραβιάσεις στο ΤΕΠΑΚ-Μέλη Επιτροπής φέρεται να βρίσκονται σε σύγκρουση συμφερόντων
Εκλέγηκε το νέο Πολιτικό Γραφείο και η νέα Κεντρική Γραμματέα του ΑΚΕΛ