Γ. Λακκοτρύπης: Απαραίτητη παράμετρος η έλευση φυσικού αερίου

Απαραίτητη παράμετρος για αποτελεσματική λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΑΗΚ για το 2015. Με την εισαγωγή του, πρόσθεσε, σε πρώτη φάση για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
 
Μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο για έλευση φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG), σημείωσε ο υπουργός Εμπορίου, η προμήθεια θα είναι μόνιμη και θα αποτελεί την αποκλειστική επιλογή τροφοδοσίας μέχρι να καταστεί, όπως είπε, δυνατή η τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς από γηγενή κοιτάσματα.
 
Υπογράμμισε πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξειδικευμένη μελέτη της ΔΕΦΑ για την έλευση LNG. Η εξειδικευμένη μελέτη θα αναλύει τις επιλογές για θαλάσσια μεταφορά LNG και την αποθήκευση, επεξεργασία και επαναεριοποίηση του, είτε σε χερσαία είτε σε πλωτή μονάδα. Παράλληλα, στην μελέτη θα γίνεται αναφορά στους τρόπους μεταφοράς και διανομής του φυσικού αερίου στο εσωτερικό δίκτυο που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.
 
Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά τον πήχη ψηλά σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα, προσθέτοντας πως οι δράσεις επικεντρώνονται σε πέντε πυλώνες:
 
1.    Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στον ανταγωνισμό
2.    Διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος με την εισαγωγή φυσικού αερίου
3.    Προώθηση μέτρων για  την αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας
4.    Μετατροπή του παραδοσιακού παθητικού δικτύου διανομής σε ευφυές δίκτυο
5.    Περαιτέρω προώθηση αποκεντρωμένης παραγωγής και αυτοπαραγωγής μέσω της εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με δυνατότητα αποθήκευσης
 
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε πως από κοινού η ΡΑΕΚ και ο ΔΣΜΚ προωθούν όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για το αποτελεσματικότερο άνοιγμα της αγοράς το συντομότερο δυνατόν.
 
Την ίδια ώρα, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως τίθεται επιτακτικά η ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος ούτως ώστε η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς να συντομευθεί, όπως για παράδειγμα,  μέσω της εφαρμογής μιας μεταβατικής ρύθμισης που θα επισπεύσει τη δραστηριοποίηση νέων παραγωγών και προμηθευτών, πολύ πριν από την πλήρη λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού.
 
Αναφερόμενος στο λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό της ΑΗΚ, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε πως το Υπουργείο του από τις αρχές του 2016 προώθησε την αποπαγοποίηση 13 διευθυντικών στελεχών της ΑΗΚ οι οποίες έχουν ήδη πληρωθεί. Επιπρόσθετα, προωθήθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών αίτημα της Αρχής για αποπαγοποίηση δύο ακόμα διευθυντικών θέσεων, αυτών του εκτελεστικού διευθυντή οικονομικών και του διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, προωθήθηκε επίσης αίτημα της ΑΗΚ που αφορά σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΔΣΜΚ με 39 συνολικά θέσεις.