Η Κύπρος επιθυμεί να μετάσχει στο Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών Σένγκεν ΙΙ
14:50 - 18 Νοεμβρίου 2016

Την ετοιμότητα και την πολιτική βούληση της Κύπρου να συμμετάσχει στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ΙΙ (SIS II) μετέφερε στους ομολόγους του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, με παρέμβασή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Κατά τη συζήτηση για την ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, ο Υπουργός συμφώνησε με τις διαπιστώσεις σχετικά με την πρόσθετη αξία της διαλειτουργικότητας των συστημάτων και την ανάγκη για ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του Συστήματος SIS II . Τόνισε ταυτόχρονα τη σημασία της συμμετοχής όλων των κρατών μελών στο Σύστημα.
Κοινή εκτίμηση των 28, η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και των συστημάτων πληροφοριών της Ε.Ε. θα ενισχύσει την ποιοτική ανταλλαγή πληροφοριών και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των Αρχών επιβολής του νόμου για τη δίωξη του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν παρουσίασε για πρώτη φορά την Πρόταση Κανονισμού σχετικά με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ΕΤΙΑS) το οποίο θα θεσπίσει μέτρα ελέγχου και αδειοδότησης της διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών στην Ε.Ε. για τους οποίους δεν απαιτείται θεώρηση εισόδου. Το σύστημα ETIAS έχει στόχο την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας παρέχοντας τη δυνατότητα εξασφάλισης ηλεκτρονικής «προ-έγκρισης» στον ταξιδιώτη στη βάση προκαταρκτικού ελέγχου, χωρίς όμως να αναιρεί την δυνατότητα και αρμοδιότητα των συνοριοφυλάκων για άρνηση εισόδου στον αλλοδαπό.
Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας για τη χρήση και ανταλλαγή των δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR), για την πρόληψη και διερεύνηση τρομοκρατικών ενεργειών και σοβαρών εγκλημάτων με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη, στη διαδικασία υιοθέτησης και εφαρμογής της εν λόγω Οδηγίας, τόσο σε τεχνικό όσο και νομικό επίπεδο.
Τέλος οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για το Διαδίκτυο, στα πλαίσια του οποίου προωθείται η συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου συνεργασίας με τους παρόχους διαδικτύου και η υιοθέτηση πιθανόν νομοθετικών μέτρων με στόχο την μείωση της πρόσβασης σε τρομοκρατική προπαγάνδα στο διαδίκτυο.