Φινάλε σε υψηλούς τόνους και δευτερολογίες των αρχηγών

Με τις δευτερολογίες των αρχηγών των κομμάτων ολοκληρώνεται η ειδική ολοήμερη σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής για το Κυπριακό. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τόνοι κατά την απογευματινή συζήτηση στην Ολομέλεια ανέβηκαν σε σχέση με το πρωί, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί η ανταλλαγή χαρακτηρισμών από τους εκφραστές των δύο σχολών σκέψης στο Κυπριακό. Από αυτούς του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ από την μια, και από εκείνους των υπολοίπων κομμάτων από την άλλη.  
 
Πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ να ολοκληρωθεί η συνεδρία χωρίς δευτερολογίες δεν έγινε αποδεκτή.
 
Να επιστρέψει ως Πρόεδρος κράτους
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου υπέδειξε πως ακούστηκαν όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις. «Η κοινή γνώμη μπορεί να καταλάβει τι λέει ο καθένα και να κάνει τις επιλογές της στο μέλλον». Και απευθυνόμενος στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη, υπέδειξε: «Ο ιστορικός του μέλλοντος για να καταγράψει ιστορικές στιγμές, πρέπει να δει σε ένα λαό ότι αντιστάθηκε. Θα ευχηθώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάει στην Ελβετία ως Πρόεδρος κράτους και να επιστρέψει ως Πρόεδρος κράτους».
 
Πολύ λίγα ακούστηκαν…
Το δισταγμό του να βγει στο βήμα για να δευτερολογήσει εξέφρασε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατά τη δεύτερη τοποθέτηση του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. «Παρακολούθησα όλες τις ομιλίες και είναι πραγματικά με πολύ δισταγμό που βγαίνω στο βήμα να δευτερολογήσω, γιατί στη δική μου τοποθέτηση αναφέρθηκα στο επόμενο βήμα που είναι η διεθνής διάσκεψη και ο αγώνας να πετύχουμε πράγματι αυτό που θέλουμε όλοι, την απελευθέρωση της Κύπρου από την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και τις εγγυήσεις», είπε.
Πρόσθεσε ότι πολύ λίγα ακούστηκαν για το θέμα χωρίς να ακούσει πολλά «γύρω από το πώς αντιλαμβάνονται τα κόμματα αυτή την πολυμερή διάσκεψη», και είπε ότι «δεν ξέρουμε τι είναι αυτό το πράγμα που θα συμφωνηθεί τις επόμενες ημέρες και δεν ακούσαμε τις απόψεις καν των κύριων πολιτικών δυνάμεων». Τους είδαμε, είπε, “να συμφωνούν στα συμφέροντα των εφοπλιστών μετά τη λύση του Κυπριακού, αλλά δεν τους ακούσαμε να τοποθετούνται για την επόμενη ημέρα”. Καταλήγοντας επανέλαβε τη θέση ότι επιμένει στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με την λύση Κυπριακού “που είναι δέσμευση όλων μας”.
 
Ο αυτοπυρπολισμός της Ελένης
Με τη συμφωνία στο εδαφικό δεν θα ανακτήσουμε εδάφη αλλά θα παραδώσουμε ελληνικά εδάφη στο τουρκικό συνιστών κράτος, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης σχολίασε, επίσης, τις αναφορές της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά στη δήλωση της Προέδρου του Κινήματος Ελένης Θεοχάρους για τον αυτοπυρπολισμό, λέγοντας πως αν αρμόζει να επικριθεί η Ελένη Θεοχάρους γι’ αυτή της την πρόθεση, τότε θα πρέπει να επικριθεί, μεταξύ άλλων, και το ΑΚΕΛ το οποίο μέχρι το 1967 είχε την Ένωση στο καταστατικό του.
«Εν πάση περιπτώσει, όλες αυτές οι αναφορές έχουν πλέον μόνο ιστορική αξία», είπε, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει κανένας ο οποίος θα αυτοπυρποληθεί για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ)». Σχολίασε επίσης αναφορά του Γιώργου Λουκαΐδη, λέγοντας ότι η ΔΔΟ μπορεί να είναι ο στρατηγικός στόχος του ΑΚΕΛ, αλλά «ο δικός μας στρατηγικός στόχος είναι απελευθέρωση και η άρση της κατοχής και η αποκατάσταση της διαίρεσης». Το δίλημμα, είπε, δεν είναι η ΔΔΟ ή διχοτόμηση, γιατί η ΔΔΟ όπως έχει εξελιχθεί είναι συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση.
«Θέλουμε λύση που να ακυρώνει την κατοχή, να ανατρέπει τη διαίρεση, να προάγει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε Ε/κ και Τ/κ να ζουν υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Θέλουμε να ζήσουμε με τους Τ/κ ειρηνικά και όχι γειτονικά, πλάι-πλάι και όχι απέναντι», ανέφερε.
Ο κ. Γιωργάλλας είπε επίσης ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, «γιατί αν η απόδοση των περιουσιών γινόταν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες αυτό θα ήταν μια πιο οικονομική επιλογή, γιατί η επινόηση των κριτηρίων και των διαφόρων αποκλεισμών που μπαίνουν στη διαδικασία απλά ενισχύουν τη θέση του σφετεριστή και αυξάνουν δραματικά το κόστος της αποκατάστασης των περιουσιών, το οποίο θα επιβαρυνθούμε εμείς». Πρόσθεσε ότι «στο τέλος θα έχουμε δύο επιλογές, είτε θα μειώσουμε τα ποσά των αποζημιώσεων, είτε θα πληρώνονται σε βάθος χρόνου με κίνδυνο να μην πληρωθούν ποτέ».
 
Πιο προσγειωμένος ο Πρόεδρος…
Όλες οι αναφορές που έκανα για τα ζητήματα του βέτο και άλλες πτυχές είναι με βάση την ενημέρωση που μας έκανε ο Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, κατά τη δεύτερη τοποθέτηση του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό.
Κάλεσε όλους να προβληματιστούν για το θέμα της εσωτερικής ιθαγένειας, σχολιάζοντας σχετική διατύπωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε ότι είναι μια απόδειξη του πώς επιτυγχάνουμε πρόοδο με ασάφειες. 
«Μάθαμε ότι η τ/κ και τουρκική πλευρά δεν έχει ένσταση στο να αναγνωρίσει τη συνέχιση της ΚΔ», είπε και θύμισε τον όρο “εκλιπούσα”. Αν η Τουρκία αναγνώριζε την Κυπριακή Δημοκρατίας θα λύνονταν πολλά προβλήματα, είπε. Πρόσθεσε, «ο ΠτΔ είναι πιο προσγειωμένος από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ», για να σημειώσει ότι “ο ίδιος ο Πρόεδρος μίλησε για επιδιώξεις της Τουρκίας μέσα από τις συνομιλίες για λύση που μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο”.
Συνέχισε λέγοντας ότι “από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και κάποιους άλλους άκουσα σήμερα ότι περίπου η λύση διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κεκτημένο” και διερωτήθηκε γιατί ο ΠτΔ δεν την υπόγραψε τότε ακόμα. “Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα τότε θα μοιραζόμασταν και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς για την πάροδο του χρόνου και ότι η Τουρκία με τη δική της κωλυσιεργία και αδιαλλαξία κέρδισε χρόνο για να δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια επιχειρεί να επιβάλει ως συστατικά στοιχεία της λύσης. Ανέμενα ότι και οι υπόλοιποι θα προβληματίζονταν για τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει. Αλλά δεν άκουσα ανησυχίες για το ότι διχοτομείται η οικονομία», ανέφερε. Ο κ. Λιλλήκας υπενθύμισε τη φράση από κείμενο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η λύση θα πρέπει να ανατρέπει τις συνέπειες της εισβολής.
 
Απαράδεκτοι οι χαρακτηρισμοί
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως το να χρησιμοποιούνται χαρακτηρισμοί γι’ αυτούς που είναι ενάντια στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είναι απαράδεκτο. «Όσοι είναι οι οπαδοί της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που θέλουν να ψηφιστεί εμείς τους επικρίναμε και τους χαρακτηρίσαμε; Δεχόμαστε συνέχεια τους χαρακτηρισμούς ότι ουσιαστικά είμαστε υπέρ της διχοτόμησης, ότι δεν θέλουμε λύση, ότι είμαστε απορριπτικοί, ότι είμαστε λυσοφοβικοί κι όλα τα υπόλοιπα», είπε.
«Εμείς ποτέ, συνέχισε, δεν χαρακτηρίσαμε οποιονδήποτε. Στηριζόμαστε στα επιχειρήματα μας κι αν το να καταθέτουμε τα επιχειρήματα μας στην ουσία προσπαθούμε να καταστρέψουμε μια ιδεατή λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως παρουσιάζεται, θα μπορούσαμε ακριβώς να αντιστρέψουμε το επιχείρημα και να πούμε ότι η ωραιοποίηση αυτής της λύσης με αυτό το περιεχόμενο, αποσκοπεί στην άμεση ή έμμεση άσκηση εκβιασμού και πίεσης ψυχολογικής στους πολίτες για να δεχθούν μια λύση η οποία είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε. Κι είναι λογικό, πρόσθεσε, ότι από την ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όσα θέματα υπάρχει σύγκλιση και σχετική συμφωνία αν δεν είναι πανομοιότυπα με το σχέδιο Ανάν, είναι περίπου όπως το σχέδιο Ανάν.
«Δώσαμε και στη δημοσιότητα συγκεκριμένο πίνακα. Δεν ακούσαμε από κανένα να τον αμφισβητήσει. Θα υπενθυμίσω γιατί η μνήμη μας είναι πάρα πολύ ρηχή ότι πριν από μερικά χρόνια τι φωνάζαμε; - “Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη”. Και θέλω να ρωτήσω το “Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη” ταυτίζεται με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία;”, διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως “εάν ναι, πέστε μας το”. Εγώ είμαι, σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος, ο αρχηγός κόμματος που είπα ότι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με αυτό το οποίο συζητούμε σήμερα το περιεχόμενο, είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης. “Ό,τι είναι υπέρ μας, το στείλαμε στον κάλαθο των αχρήστων και ψάχνουμε δήθεν την ιδεατή λύση. Μιλούμε για ομοσπονδία” είπε και ζήτησε “σε αυτές όλες τις ομοσπονδίες που υπάρχουν στον κόσμο, οποιουδήποτε τύπου, πέστε μου μόνο μια ομοσπονδία στην οποία ο πληθυσμός διαχωρίζεται στην βάση θρησκευτικής ή εθνοτικής προέλευσης”.
 
Επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, στη δευτερολογία του, τόνισε πως αυτή δεν είναι η στιγμή της δικαίωσης για το 2004 και απηύθυνε έκκληση για εθνική ομοψυχία. «Άκουσα πολλές νουθεσίες απόψε και εισηγήσεις για τη διατήρηση της αξιοπιστίας μας και ότι δεν μπορούμε να αναιρέσουμε συμφωνηθέντα, γιατί θα χάσουμε την αξιοπιστία μας. Αυτά μας τα λεν εκείνοι που δημόσια λένε ότι δεν θα επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν. Άκουσα πάρα πολλούς χαρακτηρισμούς απόψε, όταν εμείς μιλάμε με επιχειρήματα η απάντηση πάντα είναι δεν θέλετε λύση και χαρακτηρισμοί, μας είπαν γκρίζους λύκους, υπερπατριώτες απορριπτικούς, λυσοφοβικούς ότι χρησιμοποιούμε τα ίδια συνθήματα με τους πραξικοπηματίες ότι είμαι μαξιμαλιστές, ακραίοι», είπε.
Συνέχισε λέγοντας: «Αυτός είναι ο σεβασμός σας προς τη δημοκρατία και την αντίθετη άποψη. Χαρακτηρισμούς ακούσαμε πολλούς, αλλά απαντήσεις στα ερωτήματά μας δεν ακούσαμε. Μόνο ειρωνεία ακούσαμε ότι έχουμε πολλές απορίες. Ελπίζουμε να μας πείτε τις απαντήσεις μέχρι το δημοψήφισμα τουλάχιστον».
Πρόσθεσε πως «λέχθηκε ότι μια κακή λύση είναι το ίδιο με μια μη λύση», για να υποδείξει ότι «δεν είναι το ίδιο».
«Μια μη λύση οφείλεται στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, αλλά μια κακή λύση μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως τουρκοποίηση της Κύπρου, μπορεί να οδηγήσει τον πληθυσμό μας στη ξενιτιά. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην χάσουμε την ασπίδα της Κ.Δ. που μας προστατεύει. Στη μη λύση έχουμε την Κ.Δ. που μας προστατεύει σε μια κακή λύση δεν θα την έχουμε και ένας θεός ξέρει τι θα γίνει», είπε.
Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε αν είναι κινδυνολογία να μην εμπιστεύεσαι τον κ. Ερντογάν, για να προσθέσει ότι η Ε.Ε. αποστρέφεται τον κ. Ερντογάν και κάποιοι απόψε ονειρεύονται την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία. «Εσείς», είπε, «πρέπει να απαντήσετε πόσο ασφαλείς θα είμαστε με μια λύση με εγγυήσεις, με την παρουσία του τουρκικού στρατού και με επεμβατικά δικαιώματα, με τους έποικους, την κατάργηση της ΚΔ και με την Τουρκία του κ. Ερντογάν να μας εποπτεύει. Η Τουρκία διεκδικεί περίπου το 45% της ΑΟΖ μας για την ίδια, όχι για τους Τ/κ». Επιπλέον, είπε πως ο Νίκος Αναστασιάδης υποχώρησε και έδωσε  το κατάλοιπο εξουσίας στις πολιτείες, ενώ ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν αποδέχθηκε κάτι τέτοιο.
 
Σε κινούμενη άμμο χωρίς λύση
Με τη μη λύση θα είμαστε σε μια κινούμενη άμμο όπου κανένας δεν θα ξέρει πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα, ανέφερε στη δευτερολογία του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αποτελεί ψευδαίσθηση ότι με μη λύση θα έχουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα είναι η ασπίδα μας, αλλά θα είμαστε σε μια κινούμενη άμμο. Είπε ότι στην τ/κ κοινότητα καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια αφομοίωσης των κατεχομένων από τον Τούρκο Πρόεδρο τόσο πολιτική όσο και οικονομική, πολιτιστική, θρησκευτική και στρατιωτική, λέγοντας ότι ήδη στον τομέα του νερού υπάρχει πλήρης έλεγχος από την Τουρκία.
Διερωτήθηκε εάν δεν λυθεί το Κυπριακό μέχρι πότε οι Τ/κ θα αντέξουν στις πιέσεις που δέχονται από την Τουρκία. «Δεν τα λέω για να κινδυνολογήσω, αλλά είναι λάθος να μην συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “δεν το λέω αυτό για να υπαινιχθώ ότι πρέπει να δεχθούμε κακή λύση στο Κυπριακό. Δεν πρόκειται το ΑΚΕΛ να δεχθεί κακή λύση”.
Αναφέροντας ότι η φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό είναι καθοριστική, είπε ότι από το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μον Πελεράν θα εξαρτηθεί, «εάν θα πάμε για συμφωνία ή για ναυάγιο».
«Βέβαια ακόμη και συμφωνία να έχουμε στο εδαφικό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πάμε σε συνολική συμφωνία γιατί υπάρχει ανοικτό το τεράστιο κεφάλαιο της ασφάλειας». Είπε ότι και το ΑΚΕΛ έχει ανησυχίες, “αλλά αξιοποιώντας το δίκαιο που έχουμε με το μέρος μας μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα. Tο θέμα δεν είναι να δικαιωθεί το ΑΚΕΛ ή το ΔΗΚΟ ή ο οποιοσδήποτε άλλος ή η ΕΔΕΚ, αλλά να δικαιωθεί η Κύπρος και ο λαός μας για αυτό αγωνιζόμαστε». «Δεν θα ψηφίσουμε στα τυφλά θα πάμε σε δημοψήφισμα, ο κόσμος θα αποφασίσει. Εμείς θα τοποθετηθούμε όταν θα έχουμε στα χέρια μας τα τελικά, ολοκληρωμένα κείμενα” είπε.
Αναφέρθηκε και στο `4-1΄ που αφορά την πληθυσμιακή αναλογία την ώρα της λύσης, λέγοντας ότι επί Χριστόφια-Ταλάτ αφορούσε και τη ροή των Τούρκων μετά από τη λύση. Η πρόνοια αυτή, είπε, πρέπει να επανέλθει. Όπως είπε, αν και επαναβεβαιώθηκε αρχικά από τον κ. Ακιντζί τώρα ο Τ/κ ηγέτης έχει υπαναχωρήσει.
Σχολιάζοντας προηγούμενες αναφορές κομμάτων, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι εντελώς αντιπαραγωγικό «όσο και εάν τους βοηθά να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, να μας αποδίδουν πράγματα τα οποία δεν λέμε και την ίδια στιγμή να μιλούν για την ανάγκη για εθνική ενότητα».
 
Η μαγκιά του Προέδρου
Την ευχή να υπάρξουν στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία «οι συγκλίσεις στο εδαφικό για να προχωρήσουμε να συζητήσουμε και τα θέματα ασφάλειας και να ανοίξει το παράθυρο ελπίδας να ζήσουμε ξανά σε μια επανενωμένη πατρίδα», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Νεοφύτου ευχόμενος δύναμη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις που θα δώσει σε μερικές μέρες δεν θα είναι για την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ και για οποιοδήποτε κόμμα, θα είναι ένας αγώνας για τον τόπο μας».
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και σε «μαγκιά του Προέδρου» Αναστασιάδη, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνης (ΑΟΖ). «Λέχθηκε ότι η Τουρκία διεκδικεί σήμερα το 45% της ΑΟΖ αλλά ο Αναστασιάδης είναι πολύ μάγκας. Το ότι η Τουρκία διεκδικεί το 45% της ΑΟΖ και αυτό συμπεριλαμβάνεται και στο οικόπεδο 6 και στον τρίτο γύρο βρέθηκαν πολυεθνικές εταιρείες όπως η TOTAL και η ENI να έχουν υποβάλει αίτηση για το οικόπεδο 6, πέστε για τη μαγκιά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Νίκου Αναστασιάδη», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντήσεις έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ότι «δεν δεχόμαστε σε κανένα στάδιο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Μόνο ένα, άκουσα, πολιτικό αρχηγό κι αν το ανακαλέσει εγώ θα το σεβαστώ και δεν θα το ξανααναφέρω, που ήταν έτοιμος να δεχτεί την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως μετά την εφαρμογή της λύσης κι αυτός είναι ο συνάδελφος Νικόλας Παπαδόπουλος», που το ανέφερε σε τηλεοπτική συζήτηση.
 Σε σχέση με την αναφορά του κ. Παπαδόπουλου ότι γίνεται προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου Ανάν πίσω από κλειστές πόρτες, ο κ. Νεοφύτου, σημείωσε ότι «μόνο ένα έγγραφο έχω το οποίο ζητά να συζητήσουμε επί του σχεδίου Ανάν, υπογραμμένο από ένα πρώην στις 17 Δεκεμβρίου 2003 όταν ο Ντενκτάς τον Μάρτιο του 2003 μας έκανε το χατίρι να το ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων και να το κηρύξει νεκρό στην Χάγη».
Σε απάντηση του στον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα για την ιθαγένεια, ο κ. Νεοφύτου διάβασε σχετικό απόσπασμα από το ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. «...θα υπάρχει μια και μόνο κυπριακή ιθαγένεια που θα ρυθμίζεται από την κυπριακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένη Κύπρου θα είναι επίσης πολίτες είτε της ε/κ συνιστώσας πολιτείας είτε της τ/κ συνιστώσας πολιτείας. Το αποκλείει κ. Λιλλήκα γιατί πιο κάτω λέει αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο την ιθαγένεια της ενωμένης Κύπρου», είπε.
Διευκρίνισε ότι «η παράταξη του δεν στηρίζει μια συμφωνία που δεν υπάρχει αλλά ούτε και απορρίπτουμε μια συμφωνία που δεν υπάρχει», σημειώνοντας ότι «άλλοι από τις 9 το πρωί μέχρι τώρα απορρίπτουν κάτι το οποίο δεν υπάρχει».
Στο ερώτημα αν εμπιστευόμαστε τον Ερντογάν, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως «δεν εμπιστευόμαστε τον Ερντογάν και θεωρούμε και λαμβάνουμε υπόψη τους κινδύνους κι αυτό και θέλουμε διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης εάν θα καταλήξουμε σε συμφωνία».
 

Δειτε Επισης

Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης για νομοθεσίες που αφορούν ΑμεΑ-Εξετάζεται και το επίδομα ΕΕΕ
Φουλ επίθεση ΑΠΟΕΛ κατά Παναγιώτου-«Μηδαμινή η προσφορά σου στον τόπο, τουλάχιστον προσποιήσου...»
Με βελτιώσεις επαναπροκηρύχθηκε το στεγαστικό σχέδιο για ενίσχυση των νέων-Οι αλλαγές του ΥΠΕΣ
Απαντά σε Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ στα περί ταύτισης με ΑΚΕΛ-«Ας εστιάσει στην διακυβέρνηση και στις δηλώσεις υπουργών του»
Βγαίνει και από πάνω ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «στάση κατά λύσης» και τη διεθνή κοινότητα για μεροληψία
Διαχωρίζει και ο Σολωμού τη θέση του από τον Παναγιώτου-«Άδικο και αδόκιμο να στοχοποιείται το όποιο σωματείο»
Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»