Μεταστροφή Σλοβάκικης Προεδρίας στο Μεταναστευτικό

Τη μεταστροφή της Σλοβακικής Προεδρία στο θέμα του μεταναστευτικού και την εξομάλυνση των απόψεων των χωρών του Βίζεγκραντ, πλην της Πολωνίας, μεταφέρει στο ΚΥΠΕ, ανώτερη πηγή της Κομισιόν με εξαιρετικά καλή γνώση των συζητήσεων. Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, η πηγή εξήγησε ότι "όλα σχεδόν τα κράτη μέλη έχουν μεταστραφεί και έχουν πλέον προσχωρήσει στην πλευρά της προκαθορισμένης `αλληλεγγυης`, με μόνο αρνητή την Πολωνία".

Η συζήτηση είχε ξεκινήσει σε δείπνο των Υπουργών χθες βράδυ από το οποίο απουσίαζαν Ιταλλοί και Γάλλοι. Εκεί η Σλοβακική Προεδρία έθεσε μια πρόταση που προέβλεπε την αντικατάσταση των μόνιμων ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων που προτείνονται από την Επιτροπή, από άλλες μορφές στήριξης των χωρών που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος. Η πρόταση αυτή, απορρίφθηκε τις περισσότερες χώρες, αλλά και την Κομισιόν.

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Σλοβάκος Υπουργός Κάλινακ δήλωσε σχετικά ότι "η αλληλεγγύη έχει την ίδια έννοια σε όλες τις γλώσσες”, σημείωσε δε πως είναι ξεκάθαρο ότι η μετεγκατάσταση ως τώρα δεν είναι απόλυτα επιτυχής και πως η Προεδρία επιθυμεί να παρουσιάσει "αποτελεσματικές λύσεις".

"Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι εννοούμε όταν λέμε αποτελεσματική αλληλεγγύη ή ευέλικτη αλληλεγγύη. Όπως δεν υπάρχει ευέλικτος γάμος", συμπλήρωσε αστειευόμενος ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος προηγουμένως είχε εξασφαλίσει την απόρριψη της χθεσινοβραδινής πρότασης.

Η Προεδρία εξάλλου παραδέχτηκε, επίσης, πως υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του Συμβουλίου, σημειώνοντας πως στοχεύει στη γεφύρωσή» τους έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία στη βάση ενός συμβιβασμού. "Με την πρόταση που καταθέσαμε άνοιξε η συζήτηση και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε μπροστά και θα επανέλθουμε με μια ακόμα καλύτερη πρόταση", είπε ο Σλοβάκος Υπουργός.

Το Συμβούλιο τώρα αναμένει μια νέα συμβιβαστική πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου στο επόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ η Κομισιόν θα καταθέσει τις τελικές νομοθετικές της προτάσεις της για την αναθεώρηση του Κανονισμού  τον Ιούνιο του 2017

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τρεις νεκροί στην Ουκρανία από ρωσικές επιθέσεις ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων
Νέα επιχείρηση της Αστυνομίας σε πανεπιστήμιο στο Λος Άντζελες μετά από χαοτική μέρα συλλήψεων
Στους 78 οι νεκροί και στους 105 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Ως τζαμί θα λειτουργεί ο βυζαντινός ναός της Μονής της της Χώρας
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Δασκάλα συνελήφθη για αποπλάνηση εντεκάχρονου μαθητή της στις ΗΠΑ-Τα μηνύματα που αντάλλαξαν
Τα πτώματα τριών τουριστών εντοπίστηκαν σε πηγάδι στο Μεξικό-Φέρουν τραύματα από σφαίρες
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Πυραυλική επίθεση της Χαμάς στο Κερέμ Σαλόμ-Νεκροί τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες
ΒΙΝΤΕΟ: Τα βασανιστήρια της Αστυνομίας των ΗΠΑ σε Ιταλό φοιτητή-Ζητούσε πίσω τα κινητά του