Ομήρου: Εδώ που «έτρωγα» ξύλο, τώρα κόβουν τους δρόμους για να περάσω

43 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το ελληνικό φοιτητικό κίνημα «πολέμησε» κατά της Δικτατορίας. Τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχουν σημαδέψει την ελληνική ιστορία όσο αφορά τις διεκδικήσεις και την επικράτηση της Δημοκρατίας.

Φοιτητές με μόνη έννοια την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα φώναζαν με πάθος από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου ώστε να ακουστεί παντού το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία.

«Θα σας πως κάτι που πραγματικά θέλω να μοιραστώ μαζί σας . Δύο χρόνια πριν , όταν ήμουν Πρόεδρος της Βουλής καλέστηκα να μιλήσω στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μια αίθουσα απέναντι από την Ακαδημίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση είχε λάβει μέτρα για την κυκλοφορία με την βοήθεια της αστυνομίας ώστε να προσέλθω και είπα από μέσα μου: έχει ο καιρός γυρίσματα εδώ που τρώγαμε ξύλο από τους αστυνομικούς της ασφάλειας τώρα αποκόπτουν την κυκλοφορία για να περάσω».. με αυτά τα λόγια ξεκινά την εξιστόρηση των γεγονότων του Πολυτεχνέιου στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ online  ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου ως φοιτητής τότε της Νομικής σχολής Αθηνών.

Η δράση των Κυπρίων φοιτητών
Η υπεύθυνη του φοιτητικού κινήματος της Νομικής, Ιωάννα Καρυστιάνη, επιφανείς σήμερα μυθιστοριογράφος, η οποία ήταν στο χώρο του ΚΚΕ, εντόπισε Κύπριους δημοκρατικούς φοιτητές και μας ειδοποιούσε στις φοιτητικές συναντήσεις της Νομικής.

Ήμασταν πολύ προσεκτικοί διότι πολλοί Κύπριοι σπουδαστές ήταν πράκτορες της ασφάλειας, του σπουδαστικού τμήματος ασφάλειας . Θυμάμαι ήμουν εγώ, ο Γιώργος Τσαλακός, η Ελίζα Σαββίδου, ο Τηλέμαχος Γεωργιάδης και ειδοποιούσαμε άλλους δημοκρατικούς φοιτητές με μεγάλη προσοχή.

Η Άνοιξη του Ελληνικού φοιτητικού κινήματος
Το 1973 ήταν η χρονιά της άνοιξης του Ελληνικού φοιτητικού κινήματος, με την έννοια ότι προβάλλονταν πλέον σαφώς αντιδικτατορικά συνθήματα στις διάφορες συγκεντρώσεις.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1973 οι φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία. Μείναμε εκεί όλο το βράδυ και η Πρυτανεία της σχολής είχε έρθει σε επαφή με την ασφάλεια  για να μας πιέσουν να αποχωρήσουμε υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχαν συλλήψεις ή οποιασδήποτε μορφή βίας από πλευράς των αστυνομικών αρχών.

Πράγματι, κατεβήκαμε από την ταράτσα και βγήκαμε στην πλατεία Ακαδημίας για να φύγουμε προς τα σπίτια μας. Ξαφνικά μας επιτέθηκαν δεκάδες αστυνομικοί με πολιτική περιβολή και κτύπησαν πολλούς από εμάς άγρια. Στο τέλος, καταφέραμε να μπούμε στα λεωφορεία και να πάμε σπίτι μας.

Αφορμή για τη δεύτερη κατάληψη της Νομικής, στις 20 Μαρτίου του 1973 στάθηκαν γεγονότα και κινήσεις που είχαν δημιουργήσει κλήμα ανησυχίας μέσα στο χώρο της διανόησης και των φοιτητών.

Τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973
Σιγά- σιγά οδηγούμαστε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου όπως τα γνωρίζεται. Οι διάφορες ηγεσίες των φοιτητικών σχολών και συσπειρώσεων αποφάσισαν για ακόμη μια φορά να προχωρήσουν σε κατάληψη του Πολυτεχνείου. Στις 14 Νοεμβρίου του 1973 από διάφορες σχολές έγιναν πορείες προς το Πολυτεχνείο το οποίο και κατελήφθη.

Με την κατάληψη του Πολυτεχνείου κλιμακώθηκε η ευρύτερη συσπείρωση με αύξηση των φοιτητών που έμπαιναν στο χώρο του Πολυτεχνείου φτάνοντας στα κρίσιμα γεγονότα της 17η Νοεμβρίου.

Νωρίς το βράδυ, μέσα από τις εκπομπές του φοιτητικού ραδιοφωνικού σταθμού καλείται ο λαός να προσέλθει στο Πολυτεχνείο και γίνονται εκκλήσεις για αιμοδότες γιατί υπήρχαν τραυματισμοί  από την δράση και τις επιθέσεις της αστυνομίας. Με την ένταση να φτάνει στο απώτατο σημείο στις 9-10 το βράδυ ξεκινούν να κτυπούν καμπάνες  σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας.

Πώς έζησε τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973
Εγώ βρέθηκα στο Πολυτεχνείο εντός και εκτός. Γύρω στις 7 το πρωί μαζί με άλλους Κυπρίους πήγαμε στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και μετακινήσαμε σταθμευμένα λεωφορεία  και τα τοποθετήσαμε καθέτως στο δρόμο ώστε να ανακόψουμε οποιαδήποτε πορεία στρατιωτικού οχήματος προς το Πολυτεχνείο.

Στις μία η ώρα ήρθα αστυνομικοί οι οποίοι άρχισαν να μας πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες. Αργότερα, όταν «κατέβαιναν» από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας τα άρματα μάχης πέρασαν πάνω από τα λεωφορεία που είχαμε τοποθετήσει τα ισοπέδωσαν. Ξεκινήσαμε να τρέχουμε προς διάφορες κατευθύνσεις για να αποφύγουμε τους πυροβολισμούς . Εγώ χάθηκα από τους υπόλοιπους. Μπήκα σε ένα ταξί και κατευθύνθηκα προς το σπίτι μου.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»