Τι αλλάζει με τις νέες διατιμήσεις ηλεκτρικής ενέργειας

Ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για τις νέες διατιμήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η γενικότερη φιλοσοφία των νέων διατιμήσεων είναι όπως τερματιστεί η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από τις υπόλοιπες κατηγορίες, γι αυτό άλλωστε θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού για όσους διαθέτουν θερμοσυσσωρευτές και υδραντλίες, ενώ μειώσεις θα υποστούν έχουν τιμή οι μεγάλοι πελάτες της ΑΗΚ.
 
Παράλληλα με τις νέες διατιμήσεις δεν θα υπάρχει επιδότηση μεταξύ των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ και αυτό προκύπτει μέσα και από τον λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό της Αρχής. 
 
Με την εφαρμογή των νέων διατιμήσεων, η οποία υπολογίζεται τον Μάιο του 2017, οι καταναλωτές θα λαμβάνουν καινούργιο τιμολόγιο από την ΑΗΚ στον οποίον θα αναγράφονται καθαρά οι χρεώσεις που αναλογούν τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την μεταφορά, τη διανομή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος της νέας τιμολόγησης είναι με την είσοδο ανταγωνιστών στην αγορά να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει επακριβώς τι καλείται να πληρώσει και να μπορεί να επιλέξει ποιος θα είναι ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας για το υποστατικό του.
 
Μιλώντας στο EnergyNews.com η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε πως τόσο η ΡΑΕΚ όσο και η ΑΗΚ προχώρησαν στην ετοιμασία μεθοδολογίας βάσει της οποίας ετοιμάστηκε η μελέτη για τις νέες διατιμήσεις ώστε να επιτραπεί η ομαλή ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Ηλεκτρικό Σύστημα με ασφάλεια και περισσότερη αποδοτικότητα, κάτι το οποίο, όπως είπε, συμβαδίζει και με τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η Πολιτεία για το 2020.
 
Στόχοι των νέων διατιμήσεων 
•    Να υπάρχει απόλυτη κοστοστρέφεια, δηλαδή ο πελάτης να χρεώνεται με το πραγματικό κόστος που έχει ο ηλεκτρισμός την ώρα που το καταναλώνει
•    Να υπάρχει πλήρης διαφάνεια
•    Να είναι δίκαιες και να μην δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ πελατών
•    Να μην υπάρχουν διεπιδοτήσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ
•    Να είναι απλές, διαφανής και προβλέψιμες (από 30 διατιμήσεις να γίνουν 11)
•    Να ενθαρρύνουν την αποδοτική κατανάλωση, οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να μειώνουν το τελικό λογαριασμό τους
•    Να επιτρέπουν την ομαλή ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα
•    Να είναι συμβατές με τους σαφείς περιβαλλοντικούς στόχους της Πολιτείας
•    Να επιτρέπουν την εύλογη προοπτική ανάκτησης οικονομικά αποδοτικού κόστους και συγκεκριμένο ποσοστό απόδοσης των τριών δραστηριοτήτων της ΑΗΚ 
•    Να παρέχουν κίνητρα στις ρυθμιζόμενες μονάδες της ΑΗΚ (Παραγωγή, Δίκτυα και Προμήθεια) ώστε να λειτουργούν αποδοτικά και να αυξήσουν το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών τους
 
Προτεινόμενες αλλαγές των νέων διατιμήσεων:
Από 30 διατιμήσεις μειώνονται σε 11 
-    Συγκεκριμένα, από τέσσερις διατιμήσεις που υπάρχουν σήμερα για τους οικιακούς πελάτες, μειώνονται σε δύο και στους λογαριασμούς τους αναμένεται να παρατηρηθεί μείωση γύρω στο 1%. Σημειώνεται πως στην πρώτη διατίμηση για οικιακούς χρήστες περιλαμβάνεται περίπου το 96% των πελατών της ΑΗΚ, ενώ η ίδια διατίμηση θα ισχύσει και για την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού στους λογαριασμούς των οποίων θα υπάρχει έκπτωση 20%. Η δεύτερη οικιακή διατίμηση αφορά τους καταναλωτές οι οποίοι διαθέτουν μετρητές STOD (seasonal time of day) στους οποίους υπάρχει διπλή εγγραφή κατανάλωσης ενέργειας. Δηλαδή η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της νύκτας, για την πρώτη να υπάρχει ακριβότερη χρέωση σε σχέση με την δεύτερη.
-    υδραντλίες (περίπου 4,000 καταναλωτές) για τις οποίες αναμένεται να υπάρχει αύξηση στη χρέωση κατά 15% 
-    οδικός φωτισμός στον οποίον θα υπάρξει αύξηση περίπου 5% 
-    θερμοσυσσωρευτές (περίπου 20,500 καταναλωτές) για τους οποίους αναμένεται αύξηση στη χρέωση κατά 50-55% 
-    πελάτες Ψηλής τάσης (HV) 
-    Μέσης τάσης (MV)
-    Χαμηλής τάσης (LV) 
-    μεσαίοι Βιομήχανοι και 
-    μεσαίοι εμπορικοί. 
 
Τι παρουσιάζουν τα νούμερα
Με βάση τη μελέτη που διενεργήθηκε με τη νέα μεθοδολογία, μειώσεις αναμένονται σε όλες τις διατιμήσεις (εκτός τους θερμοσυσσωρευτές και υδραντλίες) κυρίως στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, τα μεγάλα εμπορικά κτίρια (-9%) και τα ξενοδοχεία μείωση από 4% έως 7%. 
 
Μικρότερη είναι η μείωση την οποία μπορεί να επωφεληθούν οι οικιακοί χρήστες. Για ένα μέσο νοικοκυριό (800kWh) η μείωση θα είναι γύρω στο 1% ενώ για μεγαλύτερες καταναλώσεις η μείωση αυξάνεται περαιτέρω. Αντιθέτως, στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις, πχ 100 kwh, για άτομα που ζουν μόνα τους (ή εξοχικά που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι ακατοίκητα) και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι μειωμένη, τότε θα παρουσιαστεί μια αύξηση της τάξης του 22,7%, που σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζεται στα €3,50 τη διμηνία. 
 
Η ανάγκη που επέβαλε την εισαγωγή νέων διατιμήσεων προκύπτει κυρίως από:
•    Τον λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό της ΑΗΚ. Με βάση το διαχωρισμό θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα ο καταμερισμός των κοστών, και άρα των σχετικών χρεώσεων των διατιμήσεων, ανά δραστηριότητα. Δηλαδή θα πρέπει να φαίνονται καθαρά οι χρεώσεις από το στάδιο της Παραγωγής μέχρι και το στάδιο της Προμήθειας, ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρο στους καταναλωτές πως καθορίζεται ο λογαριασμός που θα καλούνται να πληρώσουν. Έτσι θα είναι και σε θέση να κάνουν καλύτερα την επιλογή τους όταν ενταχθούν και νέοι Παραγωγοί και Προμηθευτές όπως θα καθοριστούν από τους νέους Κανόνες Αγοράς. 
•    Τη σημαντική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα που θα πρέπει να γίνει αποδοτικά αλλά και να λάβει υπόψη ότι θα πρέπει η ένταξη τους να γίνει με ασφάλεια για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος
•    Τους νέους περιβαλλοντικούς περιορισμούς (που θα ισχύσουν από το 2020) 
•    Ο καθορισμός από τη ΡΑΕΚ νέου μειωμένου ποσοστού κέρδους της ΑΗΚ (4,6% αντί 6% Παραγωγή και 8% Δίκτυα)