Χριστόφιας: «Δεν περίμενα τέτοιο βάσανο, τόση αχαριστία, τόση σκληρότητα»

Ετοιμοπόλεμος στο δικαστήριο έφτασε το πρωί  ο Δημήτρης Χριστόφιας, απάντησε σε όσα του καταλογίζει ο πρώην φίλος και εργολάβος Μιλτιάδης Νεοφύτου που αξιώνει ως αποζημίωση ποσό που ξεπερνά τα 22 εκ. ευρώ.

Ο τέως Πρόεδρος απάντησε για τις κατηγορίες που αφορούν την Ομόνοια, την θητεία του και την οικονομία.

Ολοκληρώνοντας τη κατάθεση του ο Δημήτρης Χριστόφιας εμφανίστηκε «παραπονεμένος» αναφέροντας ενώπιον δικαστηρίου ότι «μετά το πέρας της προεδρικής μου θητείας είχα πει ότι η εξουσία για μένα είναι καρκίνος, όχι αφροδισιακό, καρκίνος.

«Δεν περίμενα τέτοιο βάσανο στην ζωή μου και νομίζω άξιζα καλύτερης μεταχείρισης σαν άνθρωπος έντιμος και με τη προσφορά μου μια ολόκληρη ζωή στα κοινά. Δεν περίμενα τόση αχαριστία και τόση σκληρότητα. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αυτή η υπόθεση είναι ακόμα ένα μέσον για να στερηθούμε αυτό το δικαίωμα εγώ και η οικογένεια μου. Μέσω της διαπόμπευσης την οποία υπέστημεν και στην οποία μέχρι σήμερα ακόμα μας υποβάλλουν Ας είναι. Ελπίζω η αλήθεια να λάμψει.»

Δεν είναι του χαρακτήρα μου να μην πληρώνω

Για το θέμα της ανακαίνισης της οικίας στη Μακεδονίτισσα και του εξοχικού στο Κελλάκι, ο τέως Πρόεδρος σημείωσε πως είναι εξευτελιστικό για τον ίδιο πρώτα και μετά για την οικογένεια του σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο να ισχυρίζεται κάποιος ότι «εγώ ζήτησα να μου παρασχεθεί η Α ή Β υπηρεσία δίχως να πληρώσω».

«Κοιτάζω το Δικαστήριο κατάματα και δηλώνω ότι αυτό δεν είναι ίδιον του χαρακτήρα μου στο ελάχιστο. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι με τους οποίους βρισκόμασταν στην πολιτική κονίστρα για δεκαετίες ολόκληρες μπορεί να μας προσάπτουν πολλά. Όχι όμως ότι σκοπεύσαμε να ξεγελάσουμε, να χρηματιστούμε, να εξαπατήσουμε, να επιδιώξουμε προσωπικό κέρδος και όφελος. Είμαι πλέον αυτό που λέμε «παλιά καραβάνα» στην πολιτική ζωή του τόπου. Γνωρίζω ότι στην Κύπρο υπάρχει το είδος του πολιτικού που επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο θεωρεί ότι πρέπει να του ανοίγονται οι πόρτες διάπλατα, να χαρίζονται τα πάντα, να λαμβάνει δώρα ως αντάλλαγμα για τη μια ή την άλλη εκδούλευση και πολλά άλλα. Υπήρξα πάντοτε πολέμιος αυτών των φαινομένων.»

Για την κατοικία στη Μακεδονίτισσα ανέφερε ότι μέχρι το 1993 άνηκε στον ίδιο και τη σύζυγό του. «Το 1993 η κατοικία στη Μακεδονίτισσα μεταβιβάστηκε στη σύζυγο μου και από  το 2011 το ισόγειο και τα δύο διαμερίσματα ανήκουν στη σύζυγό μου».

Στη συνέχεια ο κ. Χριστόφιας επιβεβαίωσε ότι όντως συνεννοήθηκε με τον κ. Νεοφύτου να προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης. Όμως απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι του επέβαλε τι έπρεπε να κάνει. «Αντίθετα ενώ είχαμε συνεννοηθεί ότι θα γίνονταν κάποιες διορθωτικές εργασίες για να γίνουν οι χώροι πιο άνετοι ο Μιλτιάδης ξεκίνησε να κάνει ότι νόμιζε εκείνος σωστό, χωρίς να ενημερώνει.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύζυγος μου του είχε πει ότι δεν θα ήθελε να αλλάξουν τα κεραμικά στο πάτωμα στο Κελλάκι, κι όμως ο ίδιος τα  άλλαξε με δική του πρωτοβουλία». Το ίδιο συνέβη και στη Μακεδονίτισσα. Προχώρησε πριν προηγουμένως ρωτήσει οποιονδήποτε στη σιδηροκατασκευή της πίσω βεράντας στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων με επιπρόσθετη κατασκευή σε όλες τις ξυλουργικές εργασίες δίχως να συνεννοηθούμε». 

Ήθελα να ορίσουμε εκτιμητή

Στη συνέχεια ο κ. Χριστόφιας εξήγησε πως για την οικονομική διαφορά που υπάρχει για Κελλάκι και Μακεδονίτισσα, ο ίδιος ήθελε να ορίσει εκτιμητή για να γνωματεύσει ως προς το ύψος των εξόδων , κάτι όμως που δεν αποδέχτηκε ο Μιλτιάδης Νεοφύτου.

Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε πως τα ποσά που απαιτεί η πλευρά Νεοφύτου είναι εξωπραγματικά. «Παρόλο που είναι επαγγελματίας, δεν ζήτησε να γίνουν γραπτές συμφωνίες για τα θέματα αυτά. Όπως με συμβούλευσαν οι δικηγόροι μου , η μη ύπαρξη γραπτών συμφωνιών δεν επιτρέπει στους ενάγοντες να απαιτούν τα ποσά που απαιτούν με την παρούσα αγωγή για τις εργασίες τους.
 

Τον παρακαλούσα να πάρει χρήματα και δεν τα ήθελε

Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την έκπληξη του με τα όσα εκστόμισε ο Μιλτιάδης Νεοφύτου σε προηγούμενη δικάσιμο αφού όπως επεσήμανε ο ίδιος πρώτα είχε ορκιστεί.

«Παρακαλούσα τον Μιλτιάδη να πληρωθεί . Για πολύ καιρό το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ μπαινόβγαινε μέσα σε κιβώτια ασφαλείας. Έστελνα άτομο της προσωπικής μου φρουράς για να τα δώσει στον κ. Νεοφύτου. Μια φορά μάλιστα ο ίδιος του είπε να τα κάνει επένδυση. Αρνείτο να τα πάρει. Ποια ήταν τα ελατήρια αυτής της στάσης του δεν γνωρίζω. Τελικά τα μεταφέραμε απευθείας στο λογιστήριο της εταιρίας του. Οι ισχυρισμοί του δικαστηρίου περί πιέσεων σε υπάλληλο του για να αλλάξει τις ημερομηνίες καταβολής ή για δήθεν αναλήψεις σε κλειστή περίοδο του 2013 είναι ψέματα».
 

Δειτε Επισης

Στις φλόγες υποστατικό από τσίγκους-Επεκτάθηκε σε φοινικόδεντρα
Ψάχνει μαρτυρίες η Αστυνομία για το θανατηφόρο με θύμα τον 16χρονο Χαράλαμπο
Δέκα πρόσωπα επιτέθηκαν σε πατέρα και τους δύο γιους του ενώ έφευγαν από το τζαμί
Έκρηξη κροτίδας έξω από γκαράζ κατοικίας 48χρονου-Καταζητείται ένας 57χρονος
Εγκλωβίστηκαν στο όχημά τους μετά από τροχαίο-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Νέα απάτη με μαζική αποστολή μηνυμάτων για κρυπτονομίσματα-Πώς αποσπούν λεφτά από πολίτες (pics)
Καταγγελία στην Αστυνομία για πρόκληση θανάτου εξ αμελείας από την οικογένεια του άτυχου Άλκη
Έρευνες από την Αστυνομία για εντοπισμό της μοτοσικλέτας που οδηγούσε ο άτυχος 16χρονος
Κλήτευσαν δικό τους εμπειρογνώμονα οι μοναχοί για τα επίμαχα βίντεο-Βάζουν στην εξίσωση επιπλέον στοιχεία
Εν αναμονή της επιστημονικής γνωμάτευσης το Συνοδικό-Δεν αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες