Στήριξη, αλλά και επιφυλάξεις από τα κόμματα της Ελλάδας

Την ενημέρωση των ελληνικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και από τις πρόσφατες συνομιλίες στην Ελβετία ολοκλήρωσε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επιστρέφει το απόγευμα στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε την πάγια στήριξη του κόμματός του στις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Σήμερα το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
 
Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για τις επαφές που έγιναν στην Αθήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς και με την ηγεσία των ελληνικών κομμάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Τουρκικές εγγυήσεις γιοκ διαμήνυσαν στην Άγκυρα Τσίπρας-Αναστασιάδης
 
Παυλόπουλος: Δίπλα σας σε αυτόν τον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων και των συνομιλιών
 
*Την υποστήριξή του κόμματός του στις διαπραγματεύσεις και την κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος. Ο κ. Καμένος επισήμανε ότι υπάρχουν θέματα που για τον Ελληνισμό είναι κόκκινη γραμμή, κατονομάζοντας το θέμα των εγγυήσεων και αυτό της άμεσης αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο. Προσέθεσε ότι χρειάζεται και επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μην γίνει προσπάθεια από κάποιους να γυρίσουμε στο καθεστώς του ’60, όπου η μειοψηφία ουσιαστικά ελέγχει την πλειοψηφία. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσέθεσε ο κ. Καμένος, και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει σοβαρότητα και από την άλλη πλευρά και μια απόφαση ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί το μέρος εκείνο της Κύπρου που το 1974 έπεσε θύμα εισβολής και κατοχής.  Η λύση, κατέληξε ο κ. Καμένος, εκτός από δίκαιη, πρέπει να είναι και λειτουργική και θύμισε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη διεθνή νομιμότητα.
 
*Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη για τη δεδομένη και αμέριστη συμπαράσταση του κόμματός της στον κυπριακό λαό και στις προσπάθειες της πολιτικής του ηγεσίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στα προβλήματα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή. «Μια λύση που θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς ρήτρες και δεσμεύσεις που θα είναι άδικες για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη λειτουργία του ομοσπονδιακού σχήματος και σε νέα αδιέξοδα», ανέφερε.
 
*Το Ποτάμι χωρίς αστερίσκους στηρίζει την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι ηγέτες της Κύπρου για να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που η διαιώνισή του δεν είναι υπέρ ούτε των πολιτών της Κύπρου, ούτε της ηρεμίας και της ειρήνης στην περιοχή, σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι υπάρχει ένας δρόμος που έχει ετοιμαστεί και ότι το Ποτάμι βοηθά τους αδελφούς στην Κύπρο, όχι μόνο μέσα από τις επίσημες συναντήσεις, για να υπάρξει σύντομα η πολυπόθητη λύση. Να δοθούν οι εγγυήσεις ασφάλειας για τις δύο κοινότητες, για τον πληθυσμό του νησιού ιδιαίτερα για τους Ελληνοκυπρίους που έχουν ζήσει τόσα χρόνια μια κατοχή. «Νομίζω ότι τα προβλήματα που είναι μπροστά μας είναι λιγότερα από όσα είναι πίσω μας», υπογράμμισε.
 
*Την ανησυχία και αντίθεσή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας(ΚΚΕ) σε μια «διχοτομική συνομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, που δεν θα ενώνει αλλά αντίθετα θα χωρίζει τον κυπριακό λαό», εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ τόνισε, μετά το πέρας της συνάντησης, ότι διατύπωσε τις πάγιες θέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, για ένα ενιαίο κράτος που σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων, χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις είτε βρετανικές ή άλλες, χωρίς εγγυητές και προστάτες, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Από αυτήν την σκοπιά, όπως είπε, εξέφρασε, εκ μέρους του ΚΚΕ, αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό στο δίκαιο αλλά δύσκολο αγώνα που δίνει αυτήν την περίοδο, ώστε να πραγματικά να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.
 
*Επιφυλακτικός ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι η Τουρκία είναι ικανή να υπογράψει και να μην τηρήσει την υπογραφή της, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι τώρα ανακινεί το θέμα της Λωζάνης και θέτοντας το ερώτημα γιατί να σεβαστεί μια τωρινή συμφωνία. Εκτίμησε ότι η Τουρκία καραδοκεί, τυχοδιωκτίζει και με κάθε τρόπο προσπαθεί να ωφεληθεί, και σε αυτό το σημείο τίθεται το θέμα της διεθνούς νομιμότητας καθώς η Κύπρος είναι το θύμα και η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε. Προσέθεσε ότι αν γίνει μια συμφωνία προς τη σωστή κατεύθυνση, θα υπάρξει ηθική δικαίωση για ένα νησί που δέχτηκε επίθεση άνανδρη από μια δήθεν εγγυήτρια χώρα με βάση τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Κατέληξε όμως ότι διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Τουρκία είναι σοβαρή και θέλει μια συμφωνία.
 
 

Δειτε Επισης

Φουλ επίθεση ΑΠΟΕΛ κατά Παναγιώτου-«Μηδαμινή η προσφορά σου στον τόπο, τουλάχιστον προσποιήσου...»
Με βελτιώσεις επαναπροκηρύχθηκε το στεγαστικό σχέδιο για ενίσχυση των νέων-Οι αλλαγές του ΥΠΕΣ
Απαντά σε Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ στα περί ταύτισης με ΑΚΕΛ-«Ας εστιάσει στην διακυβέρνηση και στις δηλώσεις υπουργών του»
Βγαίνει και από πάνω ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «στάση κατά λύσης» και τη διεθνή κοινότητα για μεροληψία
Διαχωρίζει και ο Σολωμού τη θέση του από τον Παναγιώτου-«Άδικο και αδόκιμο να στοχοποιείται το όποιο σωματείο»
Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»