Τι να προσέξετε στο γραφείο για να αποφύγετε μυοσκελετικές διαταραχές

Οι φυσικοθεραπευτής Σωτήρης Χαραλάμπους συμβουλεύει  και προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας στο γραφείο.

Λόγω της ανησυχητικής αύξησης προβλημάτων που οφείλονται σε κακή στάση του σώματός μας στο γραφείο αλλά και μπροστά από τον υπολογιστή  σας εισηγούμαστε όπως ακολουθήσετε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής για να προστατευτείτε. Ασθένειες όπως Τενοντίτιδα, μυΐκοί πόνοι, ξηροφθαλμία ή πονοκέφαλοι είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα για την εμφάνιση των  ανθρώπων που εργάζονται ή κάθονται μπροστά από ένα υπολογιστή.

Ο πόνος ή η Εργασιακή μυοσκελετική διαταραχή ή είναι  δυσφορία που βιώνουμε στις περιοχές των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων  με συνήθη προβλήματα φλεγμονές, αρθριτικούς  και μυοσκελετικους  πόνους. Συνήθως επηρεάζονται  οι ώμοι, οι καρποί, ο αυχένας , η μέση και τα άκρα  και αποτελούν την κύρια αιτία ανικανότητας των εργαζομένων.

Στόχος είναι να σχεδιαστεί έτσι ο εργασιακός χώρος που να ταιριάζει στις ανάγκες και τις ιδιομορφίες και τις ανατομικές ανάγκες του εργαζόμενου.Μέσω της εργονομίας προσπαθούμε νε εξασφαλίσουμε  με  πρακτικό τρόπο ένα ξεκούραστο και δημιουργικό περιβάλλον να μειώσει τραυματισμούς και ώρες
με απουσίας για λόγους υγείας και να αύξηση την απόδοση σε ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό
περιβάλλον.
 
Ένας καλά σχεδιασμένος σταθμός εργασίας ο οποίος επιτρέπει  ένα άνετο  και σωστό τρόπο εργασίας επιβάλλεται για την μείωση των προβλημάτων.
 
Ο σχεδιασμός του σταθμού εργασίας θεωρείται το πιο σημαντικό στοιχείο αφού πρέπει να ληφθεί υπόψη ο τρόπος εργασίας για  λειτουργικούς μοχλοβραχίονες , και σωστή στάση εργασίας για αποφυγή σύνδρομων  υπέρχρησης και καταπόνησης όπως αυχενικό σύνδρομο, καθίζηση σπονδύλου ζάλη, κεφαλαλγία.

  • Μικρά και συχνά διαλείμματα τουλάχιστο ανά μισή ώρα
  • Ελαφριές διατάσεις και σύντομες ασκήσεις για τον αυχένα και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης- σας παραθέτουμε ασκήσεις πιο κάτω που μπορείτε να ακολουθήτε
  • Προσοχή στην καρέκλα του γραφείου, αν δεν είναι αρκετά εργονομική, η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού στη μέση σε σχήμα ρολού βοηθά στη σωστή στάση του κορμού και κυριότερα στη φυσιολογική λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας στης σπονδυλικής στήλης και βοηθά στην διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος

Σε μια μονοετή έρευνα που διεξάχθηκε αναφέρθηκε ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που κάθονται λανθασμένα και αυτό έχει ως συνέπεια πέρα από τις μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, τη μείωση της διάθεσης αλλά και της επίδοσης στην εργασία. Μετά τη διόρθωση της στάσης και την εκμάθηση της σωστής εργονομίας, τα ποσοστά μυοσκελετικών πόνων μειώθηκαν αισθητά, και η επίδοση της δουλειάς και της διάθεσης ανέβηκε σε ποσοστό 65%.
 
Πιο κάτω σας παραθέτουμε μερικές ασκήσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε κατά την διάρκεια της μέρας για να νιώσετε καλύτερα.

 

 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα