Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη

Το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας αναμένεται, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, να κυριαρχήσει στις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας-και ειδικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- σήμερα και αύριο στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  H συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ξεκίνησε γύρω στις έξι το απόγευμα και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στην Ελλάδα για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά πολύ περισσότερο για συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι το τι τεκταίνεται στις διαπραγματεύσεις-και ειδικά τα όσα έλαβαν χώρα την περασμένη βδομάδα στην Ελβετία-, εκτιμούν πως ο νέος γύρος συνομιλιών που αρχίζει την Κυριακή στο Μον Πελεράν, θα καταλήξει τελικά σε συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό και αποτύπωσή τους σε χάρτη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για συζήτηση της καυτής πατάτας των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Υποδεικνύοντας πως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε προχθεσινές του δηλώσεις δεν απέκρυψε το γεγονός πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συγκλίσεων επί των κριτηρίων για το εδαφικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το τριήμερο 20-22 Νοεμβρίου θα «ξεκλειδώσει» κατά πάσα πιθανότητα και την ημερομηνία σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης για συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Από τουρκικής πλευράς, ως γνωστό, διαμηνύεται σχεδόν καθημερινά πως δεν τίθεται θέμα πλήρους κατάργησης των εγγυήσεων, αλλά συζητείται εκ μέρους τους η εφαρμογή ενός συστήματος εγγυήσεων προσαρμοσμένου στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Θέση η οποία απορρίπτεται βεβαίως από τη δική μας πλευρά, η οποία προτείνει το μοντέλο μιας ενισχυμένης εντολής στην ειρηνευτική δύναμη, ή μια πολυεθνική δύναμη υπό τον ΟΗΕ, η οποία θα φέρει την ευθύνη για την ομαλή υλοποίηση της λύσης και προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Τη σταθερή θέση της ε/κ πλευράς για μη αποδοχή τουρκικών εγγυήσεων μετέφερε εκ νέου, κατά την τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα.
Η θέση της Αθήνας αναφορικά με τις εγγυήσεις είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις απόψεις της Λευκωσίας επί του ζητήματος. Μια ταύτιση απόψεων η οποία αποτυπώνεται και στο δεκαεπτασέλιδο έγγραφο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τίτλο «Κυπριακό: Η κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και η εκπόνηση ενός Συμφώνου Φιλίας και Ασφάλειας».
Στο έγγραφο, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως η Αθήνα δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς για να συμμετάσχει σε ένα ανανεωμένο σύστημα εγγυήσεων και να αποδεχθεί την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο νησί. Υπογραμμίζεται επίσης η ελληνική θέση, ότι πρώτα πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις, και στη συνέχεια να  συμφωνηθεί η συγκρότηση της ομοσπονδίας από τις δυο κοινότητες.
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»