Τουρκικές εγγυήσεις γιοκ διαμήνυσαν στην Άγκυρα Τσίπρας-Αναστασιάδης

  
Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού που να προβλέπει συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
Σε κοινές τους δηλώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, Αναστασιάδης και Τσίπρας επαναβεβαίωσαν την πλήρη ταύτιση απόψεων και συμπόρευση Αθηνών-Λευκωσίας σε ό,τι αφορά την εν’ εξελίξει διαπραγματευτική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι κατά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ελβετία παρατηρήθηκαν βήματα προόδου, ωστόσο παραμένουν κρίσιμα θέματα ανοικτά.  Οι δύο άνδρες επισήμαναν ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα.
 
«Ενημέρωσα τον @PrimeministerGR για τις εξελίξεις στο #Κυπριακό και τις προοπτικές που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στην Ελβετία», ανάρτησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  
  Σε κοινές τους δηλώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, Αναστασιάδης και Τσίπρας επαναβεβαίωσαν την πλήρη ταύτιση απόψεων και συμπόρευση Αθηνών-Λευκωσίας σε ό,τι αφορά την εν’ εξελίξει διαπραγματευτική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι κατά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ελβετία παρατηρήθηκαν βήματα προόδου, ωστόσο παραμένουν κρίσιμα θέματα ανοικτά.  
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε για την ενημέρωση κάνοντας λόγο για εξαιρετικά σημαντική συνάντηση στο πλαίσιο της διαρκούς επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού των δύο πλευρών, κατά την οποία έγινε πλήρης ενημέρωση για τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας σε ελβετικό έδαφος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ. Μια λύση στην κατεύθυνση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, χωρίς τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και  με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα κυρίαρχο τα τελευταία 42 χρόνια αποτελεί έναν δύσκολο και πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μόνο για τον ελληνισμό και για τον κυπριακό λαό, αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας. Και συμπλήρωσε ότι με δεδομένες τις κρίσιμες στιγμές που διανύει η περιοχή και η Ευρώπη, οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποκτούν επιπλέον σημασία. Επανέλαβε, δε, ότι, όπως τόνισε και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα χθες, το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα, είναι διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Ο Α. Τσίπρας είπε ότι ενημερώθηκε πλήρως από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την σημαντική πρόοδο που φαίνεται να έχει επιτευχθεί αλλά και για τα καίριας σημασίας θέματα που παραμένουν ανοιχτά, ειδικά, όπως είπε, για την ουσιαστική και κρίσιμη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελβετία για το καίριο ζήτημα του εδαφικού, πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται με το εδαφικό καθώς και για θέματα των άλλων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων. Προσέθεσε ότι στο Κυπριακό όπως και σε κάθε κρίσιμη διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτε συμπεφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα.

Εξέφρασε την ελπίδα η συνέχιση των συνομιλιών να καταλήξει σε συναντίληψη πρωτίστως για τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών τα οποία και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη. 

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που γίνεται και ενθαρρύνει τις προσπάθειες συνολικά του κυπριακού λαού, γιατί θεωρεί ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Μια προσπάθεια που όπως όλοι οι μεγάλοι αγώνες του ελληνισμού απαιτούν σταθερότητα στις αρχές μας, προσοχή, ψυχραιμία αλλά και γενναίες αποφάσεις, σημείωσε.

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά συγκεκριμένα στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας. «Να είμαι σαφής ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο μόνο στη βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικές οι συναντήσεις που ο κ. Αναστασιάδης θα έχει με τις ηγεσίες των ελληνικών κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει καθώς όπως είπε χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα, για να επιτευχθεί ο στόχος για επανενωμένη Κύπρο με πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αμέριστη σταθερή συμπαράσταση για δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα είναι προς όφελος όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Όπως είπε έγινε μια γόνιμη δημιουργική συζήτηση στη συνάντηση που προηγήθηκε και ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εφ’ όλης της ύλης, αλλά μιας και οι δύο πλευρές είναι σε τακτική επαφή και συνεννόηση, κυρίως για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί, των προοπτικών που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στο Μον Πελεράν.
Αλλά και ταυτόχρονα, σημείωσε, για τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται μέσα από αυτό να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, νοουμένου και υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές. «Αλλά και να δοθεί ο χρόνος για να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης της Τουρκίας από την μία πλευρά να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας θέσης ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα δε η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε.

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θέλει να πιστεύει ότι μέσα από την τακτική και την κοινή πορεία που ακολουθείται με τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί που δεν είναι άλλοι από την εξεύρεση μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό. Προσέθεσε ότι έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η διασφάλιση των απαραιτήτων προϋποθέσεων και για την διεθνή μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και για την μία και μόνη κυριαρχία και για την μία και μόνη ιθαγένεια όπως επίσης και η διασφάλιση των απαραιτήτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, της ελεύθερης μετακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας, άσκησης επαγγέλματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια έγιναν βήματα προόδου, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές συμφωνώντας με τη ρήση ότι τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα.

Και κατέληξε λέγοντας ότι θέλει να πιστεύει ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση προκειμένου να υπάρξει κάποια κατάληξη το συντομότερο δυνατό ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση αλλά και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη και υποβοήθηση προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται.
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών