Πήρε διαβεβαιώσεις από τους δύο ηγέτες ο Μπάιντεν

Στις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρεται γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.
Όπως επισημαίνεται, ο Αντιπρόεδρος επαίνεσε τους ηγέτες και τις διαπραγματευτικές ομάδες τους για τη σκληρή δουλειά τους και την ιστορική πρόοδο που έχουν σημειώσει προς μια διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν στον αντιπρόεδρο τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της δυναμικής των συνομιλιών για τη διευθέτηση και προσβλέπουν να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος, όταν οι συνομιλίες επαναληφθούν στην Ελβετία, στις 20 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις, και αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο Τζο Μπάιντεν για άλλη μια φορά επέδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που διατηρεί για την Κύπρο και για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. «Του έχω εξηγήσει ποια είναι την κατάσταση και ζήτησα να συνεχίσουν το ίδιο έντονο ενδιαφέρον και για τα σημαντικά κεφάλαια που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να επιτύχουμε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας περίπου 20 λεπτών που είχε χθες ο Τζο Μπάιντεν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η λεγόμενη «προεδρία», υποστηρίζει πως η τηλεφωνική συνομιλία έγινε μετά από αίτημα του Τζο Μπάιντεν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Μπάιντεν ευχαρίστησε τον κ. Ακιντζί «για την ηγεσία του και την θετική στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία».
 

Δειτε Επισης

Το «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 6% μέχρι το 2029
Ενοχλήθηκε και με τον Τασούλα ο Τατάρ-Κάνει λόγο για απόκρυψη της πραγματικότητας
A. Δημητρίου: Η θέση της Κύπρου είναι στην καρδιά της Ευρώπης, έχουμε λόγο και ρόλο
Επιμένει το ΑΚΕΛ για παύση Χαρτσιώτη από ΠτΔ-«Φαίνεται πως ξοφλά ακόμη προεκλογικά γραμμάτια του ‘23»
Αποφεύγει να απαντήσει στις επικρίσεις ο Μορφάκης Σολομωνίδης-«Δεν ρίχνω λάδι στη φωτιά»
Επενδύει στη συμβολή της ΕΕ ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-«Λειτουργεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας»
Προεκλογικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από τις αντιδράσεις για τους κυνηγούς ο ΠτΔ-«Οι θεσμοί να βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται»
Η σταθερή ευρωπαϊκή θέση, ο εκνευρισμός της Τουρκίας και ο στόχος της αλλαγής στάσης
Σε εγκαίνια έκθεσης για τα 70 χρόνια ΕΟΚΑ στη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΕΣ-«Ο αγώνας εξακολουθεί να εμπνέει»
Κάνει λόγο για αισθητά μειωμένες παράτυπες ροές μεταναστών ο ΠτΔ-«Άλλα κράτη θεωρούν της πολιτικές της ΚΔ ως βέλτιστες πρακτικές»