Ακιντζί: Χρειαζόμαστε την Τουρκία ως αποτρεπτική δύναμη
16:55 - 15 Νοεμβρίου 2016
Έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο σημείο που πρέπει να παρθούν αποφάσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε την Τρίτη ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Μιλώντας στην κατεχόμενη Λευκωσία, στις εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο κ. Ακιντζί είπε ότι έφτασε η ώρα του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ αναφερόμενος στο τελευταίο, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε την Τουρκία ως αποτρεπτική δύναμη».
Πρόσθεσε ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει σήμερα δεν είναι η κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά η προσαρμογή τους στις συνθήκες του 2016. «Όταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη στερεωθεί στο μέλλον μέσα από καλές πράξεις, είναι δυνατόν να αναθεωρήσουμε την κατάσταση», συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, λέγοντας ότι παραμένουν εκκρεμούντα ζητήματα, στα οποία η κάθε πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και είπε ότι μεταβαίνει εκ νέου στην Ελβετία με την ίδια βούληση και αποφασιστικότητα.
Καθώς ο στόχος είναι η λύση του Κυπριακού εντός του 2016, έχει έρθει η στιγμή της διαπραγμάτευσης του εδαφικού και των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα οποία έμειναν για το τέλος της διαδικασίας, πρόσθεσε.
Εφόσον υπάρξει συναίνεση στα κριτήρια του εδαφικού, συνέχισε, η κάθε πλευρά θα ετοιμάσει χάρτη, ενώ την ίδια στιγμή θα καθοριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή πενταμερούς διάσκεψης.
Ο κ. Ακιντζί συνέχισε λέγοντας ότι η διάσκεψη θα ακολουθήσει μετά από λίγες εβδομάδες, στα πρότυπα του Μπούργκενστοκ κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Ανάν. Εκεί, είπε θα ολοκληρωθεί και η συζήτηση για τους χάρτες, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.
Είπε ότι όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του ζήτησε αναβολή μιας εβδομάδας για επαφές σε Κύπρο και Ελλάδα, ο ίδιος δεν μπορούσε να παραγνωρίσει «το αίτημα του ηγέτη της κοινότητας με την οποία θα εγκαθιδρύσουμε ένα συνεταιρικό κράτος στο μέλλον».
Μέχρι τη μετάβασή τους εκ νέου στην Ελβετία για συνομιλίες στις 20 Νοεμβρίου, είπε ότι θα συνεχιστεί η εργασία με τη διαπραγματευτική ομάδα, θα ενημερωθούν τα τ/κ κόμματα, ενώ θα υπάρξει διαβούλευση με τις τουρκικές αρχές «στο υψηλότερο επίπεδο».
Αναφέρθηκε ακολούθως στην εκ περιτροπής προεδρία, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς αυτό το στοιχείο.
Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να προετοιμαστεί η ε/κ κοινότητα για το γεγονός ότι με τη λύση θα υπάρχει εκ περιτροπής και Τουρκοκύπριος Πρόεδρος της ομόσπονδης δημοκρατίας. «Αυτό δεν πρέπει να μένει κρυφό, θα πρέπει να συζητείται και να γίνει αποδεκτό», είπε.
Ως προς την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ανέφερε ότι είναι σημαντικές όχι μόνο για τις κοινότητες, αλλά και για την προστασία της κατάστασης που θα δημιουργηθεί.
Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να εγκαταλείψουν το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης, όμως η κατάσταση είναι διαφορετική για τους Τ/κ και την Τουρκία, είπε.
Ο κ. Ακιντζί συνέχισε, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να πεισθούν οι Τ/κ με αναφορές όπως «μην ανησυχείτε, δεν θα σας συμβεί τίποτα όταν θα είστε μέρος της ΕΕ». Μια νέα έννοια της ασφάλεια μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την εμπειρία και δεν μπορεί να συμβεί την πρώτη ημέρα [της λύσης], είπε.
Πρώτα από όλα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να δούμε ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων που θα δημιουργηθεί, θα λειτουργεί σωστά. Αναφέρθηκε ακολούθως σε ε/κ κόμματα στο Νότο - κατά την έκφρασή του - τα οποία απορρίπτουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία επί της αρχής. Αν τα κόμματα αυτά καταστούν πιο ισχυρά, δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα αμφισβητήσουν τη συμφωνία που θα συνομολογήσουμε, είπε και πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό χρειάζεται η Τουρκία ως αποτρεπτική δύναμη.
Εξάλλου, ανέφερε ότι πρέπει να χτιστούν γέφυρες συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ των κοινοτήτων αλλά και μεταξύ της Κύπρου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της περιοχής. Το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ενώ σημαντικό είναι και το νερό από την Τουρκία.
Στη δική του ομιλία, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τουγρούλ Τουρκές είπε ότι «μια λύση στην Κύπρο είναι εφικτή».
Συνέχισε, λέγοντας ότι η ύπαρξη του ψευδοκράτους δεν αποτελεί εμπόδιο για μια διαρκή ειρήνη. Απευθυνόμενος στους Τ/κ είπε ότι «επιθυμείτε επίμονα ειρήνη και παραμένετε στο τραπέζι [των διαπραγματεύσεων] για μια ειρηνική επίλυση και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα».
Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει πάντοτε μια ενωμένη Κύπρο, με τους Τ/κ να αποτελούν ιδρυτικό στοιχείο με ίσα δικαιώματα και όχι ως μειονότητα.
Ο κ. Τουρκές είπε ότι μια διζωνική, δικοινοτική, ενωμένη Κύπρος, με κοινότητες που είναι ισότιμες, θα αποτελεί πλεονέκτημα τόσο για αυτούς που ζουν στο νησί, όσο και για τις χώρες της περιοχής και την ΕΕ.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, κατέληξε, η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το ψευδοκράτος κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες, ενώ ανέφερε ότι μετά το νερό υπογράφεται και το πλαίσιο συμφωνίας για τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία.
Στις εκδηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία για την 33η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους παρέλασαν κατοχικά στρατεύματα, φοιτητές και μέλη της «αστυνομίας», ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί.
Ο κόσμος που συμμετείχε κρατούσε άσπρα και κόκκινα μπαλόνια, σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, φωτογραφίες του Ατατούρκ και του Ντενκτάς, ενώ κάποιοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κράτα γερά ό,τι έχεις, η χαμένη ελευθερία δεν γυρίζει πίσω», «Η πραγματική λύση είναι η αναγνώριση» του ψευδοκράτους και «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι των Ελληνοκυπρίων».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ