ΑΚΕΛ: Πρώτα να δούμε το σχέδιο λύσης και μετά να αποφασίσουμε

Το ΑΚΕΛ δεν ανήκει σε αυτούς που, πριν καν υπάρξει σχέδιο λύσης και πριν καν διαβάσουν τι γράφει, έχουν προαποφασισμένα τα «ναι» και τα «όχι» τους, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος  Άντρος Κυπριανού, μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
 
Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως υπάρχει η ανησυχία, από άλλους καλοπροαίρετη και από άλλους προσχηματική, ότι η λύση που ενδεχομένως θα προκύψει, θα είναι λύση έξω από αρχές, ότι θα εξυπηρετεί τους Δυτικούς και τους σχεδιασμούς τους, ότι θα μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, ή θα τη διαμελίζει σε συνομοσπονδία.
 
“Παρόλο που η μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων δεν δικαιολογεί τέτοια κινδυνολογία, το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει τους πάντες, εντός και εκτός Κύπρου, ότι αν το τελικό σχέδιο δεν αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της πατρίδας μας, αν δεν ανταποκρίνεται στις δίκαιες προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων δεν πρόκειται να το στηρίξει”, είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε, ανέφερε, τόσο στην πρόσφατη όσο και στην απώτερη του ιστορία, ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι ευάλωτο σε ξένες πιέσεις, σε αντίθεση με άλλους που παρουσιάζονται να έχουν αποκλειστικότητα στον πατριωτισμό και την εθνικοφροσύνη.
 
“Το ΑΚΕΛ δεν αρκείται μόνο να επαναλαμβάνει όσα δεν αποδέχεται. Αντιθέτως, προτάσσει τα αιτήματα του και αγωνίζεται για το όραμα της επανένωσης. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του Κόμματος μας. Εμείς δεν αγωνιζόμαστε μόνο για να αναχαιτίσουμε ένα ενδεχόμενο άδικο σχέδιο λύσης ή αρνητικές πρόνοιες”, είπε ο ΓΓ του κόμματος.
 
“Αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα με πάθος και αφοσίωση για να ανατραπεί η κατοχή και η ντε φάκτο διχοτόμηση της πατρίδας μας. Αγωνιζόμαστε να συμφωνηθεί ένα σχέδιο λύσης που να ανταποκρίνεται στα δίκαια και τα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
 
Είπε πως “χρειάζεται όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού δεν διεξάγεται στο κενό, ούτε σε ιδανικές για τους αγωνιζόμενους λαούς διεθνείς συνθήκες. Αν το σημερινό στάτους κβο, δεν ανατραπεί από λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο, τότε η κατάσταση στο νησί θα διολισθήσει σταδιακά σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, μονιμοποίηση του διαμελισμού και, σε βάθος χρόνου, σε οριστική τουρκοποίηση του βόρειου τμήματος της Κύπρου”, σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως “αν δυστυχώς συμβεί αυτό, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήγμα που θα έχει καταφέρει ο ιμπεριαλισμός σε βάρος της Κύπρου. Θα αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη της κατοχικής δύναμης. Παράλληλα οι ενεργειακοί σχεδιασμοί των δυτικών δυνάμεων θα προχωρήσουν ανενόχλητοι. Ο μόνος χαμένος θα είναι ο κυπριακός λαός”, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Είπε παράλληλα πως το ΑΚΕΛ ουδέποτε έχει υιοθετήσει τη ρητορική περί «τελευταίας ευκαιρίας του Κυπριακού» η οποία υπονομεύει την ποιότητα της λύσης και αυτοπαγιδεύει την πλευρά μας. Δεν ανήκουμε ούτε σε αυτούς που αποδέχονται την οποιαδήποτε λύση, ούτε σε αυτούς που απορρίπτουν την οποιαδήποτε λύση, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως τόσο ο απορριπτισμός όσο και ο ενδοτισμός, πέρα του ότι είναι επί της ουσίας αβάσιμοι, είναι και από σκοπιάς διαπραγματευτικής τακτικής αυτοκαταστροφικοί.
 
“Εμείς είμαστε -και θέλουμε να είμαστε- μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Με αυτούς που είναι σοφότεροι από τα παθήματα και τις διαψεύσεις του παρελθόντος. Με όσους έχουν αδιαπραγμάτευτες θέσεις αρχών και εύλογες ανησυχίες. Με εκείνους που ελπίζουν και αγωνίζονται με ειλικρίνεια για λύση και επανένωση”, επεσήμανε.
 
Είπε επίσης πως “καταθέσαμε και καταθέτουμε δημιουργικές προτάσεις για πρόνοιες της λύσης και αξιοποιούμε τους δεσμούς μας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις διεθνείς μας σχέσεις για να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση λύσης αρχών”.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα συμβιβασμό με την κατοχή, τη διχοτόμηση και το ΝΑΤΟ. “Είμαστε όμως έτοιμοι να δεχθούμε ένα έντιμο συμβιβασμό μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτή είναι η πολιτική που μπορεί να χαράξει την προοπτική και την ελπίδα. Να κλείσει τις πληγές και να ξημερώσει ένα μέλλον ειρήνης στον τόπο μας”, είπε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»