Ελεύθερος ο Γάλλος δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί στην Τουρκία

Ο Γάλλος δημοσιογράφος που συνελήφθη την Παρασκευή από τις τουρκικές Αρχές κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Γκαζιάντεπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφέθηκε ελεύθερος την Κυριακή και επέστρεψε αεροπορικώς στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο εργοδότης του.
 
"Ο δημοσιογράφος μας Ολιβιέ Μπερτράν αφέθηκε ελεύθερος, βρίσκεται ήδη σε αεροπλάνο με κατεύθυνση το Παρίσι" επιβεβαίωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Les Jours με μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.
 
Ο Ολιβιέ Μπερτράν, δημοσιογράφος στον ιστότοπο Les Jours, συνελήφθη την Παρασκευή ενός βρισκόταν σε ρεπορτάζ στην επαρχία Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μια σύλληψη που χαρακτήρισε "απαράδεκτη" ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος "αξίωσε" την απελευθέρωσή του.
 
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ εξέφρασε την "ικανοποίησή" του σήμερα για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου. "Η Γαλλία είναι προσηλωμένη στο σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο" επισήμανε σε μια ανακοίνωση.
 
Η σύλληψη του δημοσιογράφου πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις και την κινητοποίηση μέσων μαζικής ενημέρωσης και χρηστών του Διαδικτύου στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
 
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Ολιβιέ Μπερτράν συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, καθώς δεν είχε αιτηθεί άδεια για το ρεπορτάζ από τις τουρκικές Αρχές.
 
Επιπλέον, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων παρουσίασε τον Γάλλο ως έναν δημοσιογράφο που γράφει άρθρα "υπέρ" προσώπων τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι ανήκουν στο δίκτυο του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. "Σε μια δημοκρατική χώρα, ο Ολιβιέ Μπερτράν έπρεπε να μπορεί να συνεχίσει το ρεπορτάζ του χωρίς να απελαθεί από μια κυβέρνηση που έχει να κρύψει πράγματα" επισήμανε με ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα”, Κριστόφ Ντελουάρ.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Λύση στην Ουκρανία μόνο με αναγνώριση νέων εδαφικών πραγματικοτήτων το μήνυμα Πούτιν σε Μακρόν
Εξαιρετικές οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο, τα καλύτερα έπονται»
Ανεγείρει Κέντρο Ημερήσιας Φρροντίδας για άτομα με αναπηρία η Eurobank
Στη λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα ο Φειδίας-Έλαβε συνέντευξη από τον Τατάρ
Καταγγελία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας για παράνομες ηχογραφήσεις συνομιλιών στο Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας
Χειρίζεται τη σύλληψη του Ελλαδίτη στα κατεχόμενα το ΥΠΕΞ-Διαβήματα μέσω Τεχνικής Επιτροπής
Aσύλληπτη τραγωδία με νεκρό δίχρονο στην Ισπανία-Πατέρας το ξέχασε στο όχημα εν μέσω καύσωνα
Σε μια εβδομάδα η τελευταία συνάντηση για ΑΤΑ-Μηδαμινές ελπίδες για θετική κατάληξη
Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρή δεκατετράχρονη που έπεσε από γέφυρα