Ο δρόμος προς τον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης

Ένα μόλις βήμα βρισκόμαστε από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ανακοίνωση των εταιρειών στις οποίες θα ανατεθούν τα τεμάχια 6,8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του Γ’ Γύρου Αδειοδότησης η αναμενόμενη μέρα ανακοίνωσης των αναδόχων εταιρειών ή κοινοπραξιών για τα τρία τεμάχια είναι η 20ή Νοεμβρίου, δηλαδή 120 μέρες μετά την υποβολή των προτάσεων των διεκδικητών, μια διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε στις 22 του περασμένου Ιούλη ενώ η απόφαση για προκήρυξη του Γ’ Γύρου Αδειοδότησης λήφθηκε από την κυβέρνηση στις 23 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η Συμβουλευτική Επιτροπή Υδρογονανθράκων θα δώσει τις εισηγήσεις της στον υπουργό Ενέργειας ο οποίος στη συνέχεια θα τις υποβάλει μαζί με τις δικές του προτάσεις στο Υπουργικό.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν έξι αιτήσεις για τα 3 τεμάχια που είχαν προσφερθεί.
Τρεις κοινοπραξίες, η EXXON-MOBIL με την QATAR PETROLEUM, η ΕΝΙ με την TOTAL και η Cairn Energy με τις Delek και Avner, αλλά και η STATOIL μόνη της διεκδικούν το τεμάχιο 10 ενώ το τεμάχιο 8 διεκδικείται από την ΕΝΙ και το τεμάχιο 6 από την κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL.
Όπως δήλωσε στο EnergyNews ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναμένεται ότι εντός Νοεμβρίου όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται θα έχουν ολοκληρωθεί και οι Αιτητές θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής. Στη συνέχεια θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους επιτυχόντες για οριστικοποίηση των όρων των Συμβολαίων Αναλογικού Καταμερισμού και Παραγωγής και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να υπογραφούν τα συμβόλαια αρχές του 2017.

Πως θα γίνει η αξιολόγηση
Οι προτάσεις των εταιρειών αναμένεται να αξιολογηθούν με τα εξής κριτήρια:
1.    Οι τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες των ενδιαφερομένων
2.    Οι τρόποι με τους οποίους προτίθενται να εκτελέσουν τις δραστηριότητες που προβλέπονται από τη σχετική άδεια
3.    Η οικονομική προσφορά που θα υποβληθεί για την εξασφάλιση της άδειας
4.    Η έλλειψη αποτελεσματικότητας και ευθύνης που επέδειξαν στο πλαίσιο προηγούμενης άδειας σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε κριτήριο δεν έχει την ίδια βαρύτητα κατά την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κριτήρια και η εμπειρία των εταιρειών θα αποτελέσει το 35%, ενώ η οικονομική προσφορά θα αποτελεί το 65%.

Πως φτάσαμε εδώ
Αυτές ήταν οι κρίσιμες ημερομηνίες στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του γ' γύρου αδειοδότησης, μετά την επίσημη εξαγγελία:
● Υποβολή απόψεων και παρατηρήσεων για το πρότυπο συμβόλαιο που θα υπογραφεί μεταξύ αναδόχων και υπουργείου Ενέργειας μέχρι τις 13 Μαΐου 2016.
● Δημοσίευση τελικού κειμένου του πρότυπου συμβολαίου από το υπουργείο Ενέργειας στις 2 Ιουνίου 2016.
● Ολοκλήρωση της υποβολής των προτάσεων των διεκδικητών στις 22 Ιουλίου 2016.
● Η αξιολόγησή τους ξεκίνησε μετά τις θερινές διακοπές, στις 21 Αυγούστου.
● Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η τελική έγκριση των επιλεγέντων αναδόχων από το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να γίνει στις 20 Νοεμβρίου.
● Αμέσως μετά, πρέπει να γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις με κάθε ανάδοχο ξεχωριστά, με στόχο την ολοκλήρωση τελικών διαπραγματεύσεων με αναδόχους μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2016.
● Η υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και αναδόχων για κάθε τεμάχιο προγραμματίζεται για τις 18 Ιανουαρίου 2017.