Απογειώνεται ο προεκλογικός αγώνας με φόντο τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Μπορεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες να είναι στραμμένο στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και τις συνομιλίες Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία, ωστόσο, στο εσωτερικό μέτωπο οι υποψήφιοι δήμαρχοι συνεχίζουν εκ των πραγμάτων(σ.σ. δεδομένου ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν τίθεται θέμα αναβολής), απτόητοι τον προεκλογικό τους αγώνα ενόψει των δημοτικών εκλογών.
Με ιδιαίτερη ένταση μαίνεται ο προεκλογικός αγώνας στη Λεμεσό, με τον υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη να επικαλείται τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή για το Δήμο Λεμεσού, τις οποίες χαρακτηρίζει ως καταπέλτη για το Δήμο και κάνοντας λόγο για σωρεία παρανομιών, παρατυπιών και κακοδιαχείριση επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου.  Ταυτόχρονα, εκφράζει ανησυχία για το τι θα προκύψει από τον έλεγχο που διεξάγεται τώρα.
 
Τα ευρήματα
Όπως υποστηρίζεται σε σχετική ανακοίνωση του επιτελείου Νίκου Νικολαΐδη, τα ευρήματα που καταγράφονται στις τελευταίες εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή για το 2012 αφορούν μεταξύ άλλων:
•Μη τήρησης της νομοθεσίας.
•Απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς.
•Αναθέσεις συμβάσεων για ποσά που υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα όρια.
•Μη τήρησης μητρώων (προσφορών, συμβολαίων, εγγυητικών επιστολών, αγωγών).
•Μη τήρηση μητρώου προκαταβολών και κρατήσεων από και σε εργολάβους.
•Μη έκδοση φορολογικών τιμολογίων.
•Παράτυπες διαγραφές φορολογικών χρεών.
•Κενά σε απολογισμούς εσόδων / εξόδων δημόσιων συμβάσεων.
 
«Προσπάθεια υποβάθμισης»
«Κατανοούμε την προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Αντρέας Χρίστου να υποβαθμίσει τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολύ σοβαρές περιπτώσεις παρανομιών, παρατυπιών και κακοδιοίκησης στο Δήμο κατά τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση, και συνεχίζει: «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κ. Χρίστου προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αντί να εξηγήσει ποια μέτρα έλαβε και σε ποιο βαθμό έχει υιοθετήσει τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή. Σημειώνουμε ότι η έκθεση του 2013 αφορά οικονομικό έλεγχο για το 2012, ενώ η έκθεση του 2014 αφορά μόνο τεχνικό έλεγχο για τα έτη 2013 και 2014. Τα ευρήματα των εκθέσεων αυτών μας εμβάλλουν σε ανησυχία για το τι μπορεί να προκύψει από τον οικονομικό έλεγχο για το 2013-2014 που διεξάγεται τώρα από την Ελεγκτική Υπηρεσία και θα ολοκληρωθεί σε περίπου τέσσερις μήνες».
 
Παρουσιάσεις στον Στρόβολο
Στο μεταξύ, την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία Στροβόλου παρουσιάζει σήμερα το πρωί ο νυν αντιδήμαρχος Αντρέας Παπαχαραλάμπους, ενώ το απόγευμα το ΑΚΕΛ παρουσιάζει την υποψήφια δήμαρχο(σ.σ. Στέλλα Μισιαούλη), καθώς και τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους και Σχολικούς Εφόρους, επίσης στο Δήμο Στροβόλου. Ομιλητής στην παρουσίαση θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
 
Ο Έφορος Εκλογών
Εξάλλου, την υποχρέωση φορέων, που προσφέρουν διαφημιστικές υπηρεσίες σε υποψήφιους στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, να ενημερώνουν σχετικά τον Γενικό Ελεγκτή, υπενθυμίζει ο Γενικός Έφορος Εκλογών. Όπως ανακοίνωσε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52(6) του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, οι διατάξεις του οποίου εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, και στις υπ’ αναφορά εκλογές, «οι φορείς που προσφέρουν διαφημιστικές υπηρεσίες αποστέλλουν στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε κάθε υποψήφιο ή για λογαριασμό του, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών». Σύμφωνα με το Νόμο, νοείται ότι, φορέας ο οποίος παραλείπει να ενεργήσει σύμφωνα με τα πιο πάνω, είναι ένοχος παρανόμου ενέργειας. Ως εκ τούτου, καλούνται όλοι οι φορείς που θα προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες σε υποψηφίους να ενεργήσουν σύμφωνα με την πιο πάνω διάταξη του Νόμου.
 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών