Κλείδωσε για το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα

Σε εβδομάδα έντονης κινητικότητας στο Κυπριακό με φόντο τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη βδομάδα στο Μον Πελεράν, αλλά και ενόψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν επί ελβετικού εδάφους από την ερχόμενη Κυριακή, εισήλθαμε από σήμερα.
 
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Αθήνα, οπού στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  αυτή θα γίνει σε ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Παρασκευή. Δεν πρόκειται δηλαδή να πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.  Η απόφαση αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο να διερωτάται κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο για  να μην δεσμευτεί για τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα προχωρήσει σε διεθνή διάσκεψη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, σε δική του ανάρτηση στο twitter, έγραψε: «Αυτοί που μας καλούν να εμπιστευτούμε τη "θετική ρητορική" της Τουρκίας δεν εμπιστεύονται & καταργούν το Εθνικό Συμβούλιο».
Σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο-κατόπιν αιτήματος του κ. Μπάιντεν- θα έχει απόψε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Στηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος
Το πρωί, για τις εξελίξεις στην Ελβετία ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στην παρουσία του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων και πως η στιχομυθία ήταν πολύ θετική. «Υπομνήσαμε ότι κάπου να είμεθα πολύ προσεκτικοί, επιφυλακτικοί, να μη μείνουν ασάφειες και νομίζω η όλη στιχομυθία ήταν πολύ θετική», υπέδειξε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας.  
Κληθείς ν’ αναφέρει ποια είναι η εικόνα που έχει για το πού βρίσκεται το εδαφικό μετά και την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να εισέλθει σε λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. «Εσείς ως δημοσιογράφοι ξέρετε πολύ καλά πού βρίσκεται η όλη κατάσταση, δεν χρειάζεται να πω εγώ περισσότερα», επισήμανε.
Ερωτηθείς αν είναι πιο αισιόδοξος μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε: «Μπορώ να πω ναι, είμαι πιο αισιόδοξος, αλλά θέλει καλή διαπραγμάτευση. Εμείς δώσαμε θάρρος, εγώ είπα στον Πρόεδρο, η Εκκλησία θα συνεχίσει να σε στηρίζει και θέλουμε να διεκδικείτε σε όλο το μέγεθος τα δίκαια του λαού μας. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πιέσεις, δεν θέλω να μου πείτε ότι υπάρχουν πιέσεις, το ξέρω ότι υπάρχουν, αλλά για αυτό το σκοπό είμαστε κοντά σας για να σας δίνουμε δύναμη διαπραγματευτική, την οποία να χρησιμοποιείτε». Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί ότι είναι στις δυνατότητες της πλευράς μας να πετύχει το επιθυμητό για το Εδαφικό, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Πιστεύω, βεβαίως», ενώ σε ερώτηση αν αυτό μπορεί να πετύχει κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις θέσεις της Εκκλησίας, είπε: «Βεβαίως, αλλά αφού ξέρετε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση ακόμα».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών