Δεν πάνε Γενεύη και... τριήμερο ξανά στο Μοντ Πελεράν για το εδαφικό

Οριστικά στο Μοντ Πελεράν, και όχι στη Γενεύη, θα πραγματοποιηθεί ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το εδαφικό ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, οι συναντήσεις θα διαρκέσουν για τρεις ημέρες, και συγκεκριμένα από την Κυριακή 20 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη 22 Νοεμβρίου. Οι συζητήσεις,  όπως σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα συνεχιστούν και θα ξεκινήσουν απ’ εκεί που έμειναν, δηλαδή στα κριτήρια του εδαφικού. «Προσδοκία μας», τόνισε, «είναι η κατάληξη επί των κριτηρίων και ειδικότερα των τριών. Οι εδαφικές προσαρμογές, η επιστροφή πληθυσμού και η ακτογραμμή». Οι δυο ηγέτες αναχωρούν για την Ελβετία το προσεχές Σάββατο 19 Νοεμβρίου.
 
Συναντώνται οι διαπραγματευτές
Μιλώντας εξάλλου νωρίτερα σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε πως είναι εφικτός ο στόχος για συμφωνία στο εδαφικό, αλλά και ότι υπήρξε πρόοδος και στα υπόλοιπα τέσσερα κεφάλαια κατά τις συνομιλίες της περασμένης βδομάδας στο Μοντ Πελεράν. «Σίγουρα στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια υπάρχει αρκετή πρόοδος, η οποία ενισχύθηκε και στις διαβουλεύσεις που έγιναν στην Ελβετία. Υπάρχουν ακόμη θέματα που παραμένουν ανοικτά και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που πρέπει να συζητηθούν και, ενδεχομένως, να υπάρξουν και συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών στην Λευκωσία. Στην Ελβετία, στο θέμα του περιουσιακού, υπάρχουν πτυχές που συζητήθηκαν για πρώτη φορά ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και μπορώ να αναφέρω ότι υπήρξε μια γενικότερη συναντίληψη, όπως για παράδειγμα όσον αφορά στις περιοχές που υπόκεινται σε εδαφικές προσαρμογές. Ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και θεωρούμε, από την ανταλλαγή απόψεων που έγινε, ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Οι προϋποθέσεις για διεθνή διάσκεψη
Ερωτηθείς εάν θα ήταν ορθότερο να έχουμε από τώρα κάποιες ενδείξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές συγκλίσεις, και προχωρήσουμε σε διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε: «Είναι για αυτό τον λόγο που λέμε ότι, για να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη, πρέπει να είμαστε στο παρά ένα της λύσης. Πρέπει, για παράδειγμα, στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει μιας τέτοιας διάσκεψης, να υπάρχει τουλάχιστον κοινή επιδίωξη από τις δυο πλευρές. Εάν πάμε σε μια διάσκεψη χωρίς να υπάρχει εκείνη η αναγκαία υποδομή, ακόμα και στο συγκεκριμένο θέμα εγκυμονούν σοβαρότατοι κίνδυνοι για μη θετική κατάληξη, κάτι που θα επηρεάσει την όλη διαδικασία. Είναι για αυτό τον λόγο που πρέπει να υπάρξει συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος». Και συνέχισε: «Να εξηγήσω όμως κάτι, γιατί ενδεχομένως εδώ να υπάρχει λανθασμένη εντύπωση, εάν όλα πάνε καλά στην Ελβετία και υπάρξει κατάληξη στο εδαφικό, δεν σημαίνει ότι η διεθνής διάσκεψη θα γίνει αμέσως μετά. Θα μεσολαβήσει ένα διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου, θα γίνουν συζητήσεις τόσο όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, αλλά και για να κλείσουν περισσότερα θέματα στα τέσσερα κεφάλαια».
 
Θα μεσολαβήσει χρόνος
Κληθείς να απαντήσει εάν θα υπάρξει ημερομηνία για τη διεθνή διάσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρξει ημερομηνία, αλλά δεν θα είναι ημερομηνία μετά από μια-δυο μέρες ή μια εβδομάδα. «Θα υπάρχει χρονικό διάστημα τέτοιο, μέχρι την πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα. Και οι δυο πλευρές, πρέπει να πω, έχουν κίνητρο για να συζητήσουν αυτά τα θέματα, διότι αν πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη χωρίς να υπάρχει όλη εκείνη η αναγκαία υποδομή, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα», σημείωσε.
 
Διαφωνίες, αλλά όχι κρίση
Σε ερώτηση εάν πέρασε από σοβαρή κρίση η διαδικασία στο Mont Pelerin, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγησε: «Απ’ όσα βιώσαμε στην Ελβετία, δεν θεωρώ ότι περάσαμε από οποιαδήποτε κρίση. Όσον αφορά στις συζητήσεις υπήρχαν διαφωνίες στο πλαίσιο του διαλόγου, αλλά δεν υπήρξε κρίση ή οτιδήποτε άλλο προς την κατεύθυνση αυτή. Υπήρξαν συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα, αλλά οι διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα ήταν εκεί». Ερωτηθείς εάν η αναφορά του σε θετική πρόοδο οφείλεται στη διαπίστωση ότι παρατηρήθηκε κάποια ευελιξία στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Δημιουργήθηκαν μέσα από τον διάλογο τέτοια δεδομένα που μας επέτρεψαν να αναφερθούμε σε σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά στα κριτήρια του εδαφικού. Η συζήτηση δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα, δεν οδήγησε σε πολύ συγκεκριμένες συγκλίσεις και γι’ αυτό τον λόγο είναι που, από τη μια, θα συνεχιστεί ο διάλογος και, από την άλλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε στην Κύπρο για να ενημερώσει, ως υποσχέθηκε, και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».
 
Ενδεχομένως να μην…
Αναφερόμενος σε αντιρρήσεις ότι στο Mont Pelerin το εδαφικό έπρεπε να συζητηθεί στην αρχή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Ίσως να μην είχαμε καμία απολύτως πρόοδο αν ξεκινούσαμε από την αρχή τη συζήτηση του εδαφικού, γιατί ένα από τα θέματα που συζητήθηκε τη δεύτερη ημέρα ήταν το περιουσιακό σε σχέση με τις περιοχές εκείνες που υπόκεινται σε εδαφικές προσαρμογές. Αν δεν υπήρχε εκεί πρόοδος που να βοηθούσε τη συζήτηση στο εδαφικό, ενδεχομένως να μην είχαμε σήμερα αυτή την κατάσταση πραγμάτων που έχουμε περιγράψει για σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδο».
 
Η σύνθεση μιας πολυμερούς
Κληθείς να απαντήσει αν πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι δύο πλευρές το επόμενο βήμα όσον αφορά στο θέμα «πολυμερή ή πενταμερή διάσκεψη», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε: «Όταν υπάρξει η στιγμή να υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό, τότε θα είναι και κάτι που θα μας επιτρέψει να καθοριστεί και η ημερομηνία όσον αφορά στη διεθνή διάσκεψη. Σίγουρα θα γίνει και η συζήτηση, τόσο όσον αφορά στο πότε θα πραγματοποιηθεί-γιατί δεν θα συζητηθούν π.χ. στην Ελβετία το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων-,αλλά και στο θέμα της σύνθεσης . Η θέση της δικής μας πλευράς έγινε απόλυτα κατανοητή από τους διεθνείς συνομιλητές μας, αλλά και από όλους αυτούς που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση με τη σύνθεση μιας τέτοιας διάσκεψης».
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»