Ψάχνουν λύσεις για το ογκολογικό στη Λεμεσό

Η λειτουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου στη Λεμεσό, το οποίο θα εξυπηρετεί τους ασθενείς των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, απασχόλησε για ακόμη μια φορά σύσκεψη των Δημάρχων Λεμεσού και εκπροσώπων του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, του ΠΑΣΥΚΑΦ και της Europa Donna, που προσβλέπουν ότι, μέχρι αυτό να γίνει εφικτό, οι ασθενείς θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από ογκολογικά κέντρα που προγραμματίζουν σύντομα τη δραστηριοποίηση τους στη Λεμεσό.

Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού και όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, στόχος ήταν να γίνει μια εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και με βάση την ενημέρωση, υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς Κυβέρνησης για λειτουργία, στη Λεμεσό, ακτινοθεραπευτικού και ογκολογικού κέντρου, ως παράρτημα του ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, "κάτι που όμως βρίσκεται στο στάδιο της απόφασης και δεν έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες".

Ταυτόχρονα, συνέχισε, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση σκέφτεται να αγοράσει υπηρεσίες από ιδιωτικά ογκολογικά κέντρα, τα οποία έχουν δρομολογηθεί να λειτουργήσουν στη Λεμεσό και που βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους.
 
"Η σκέψη, όπως αντιλαμβανόμαστε και μας την έχουν μεταφέρει, είναι να καλυφθούν οι ασθενείς ενδιάμεσα με αυτόν τον τρόπο και στα πλαίσια εφαρμογής του ΓεΣΥ, το οποίον κατ` ευχήν θα εφαρμοστεί σε κάποια στιγμή, θα μπορούν οι ασθενείς να έχουν επιλογή, αν θέλουν να επιλέξουν τον κρατικό τομέα ή τον ιδιωτικό τομέα", είπε ο κ. Χρίστου.
 
Η ομάδα πρωτοβουλίας των Δημάρχων της Μείζονος Λεμεσού και των συνδέσμων των καρκινοπαθών, που όπως υπέδειξε ο Δήμαρχος Λεμεσού έχει συσταθεί εδώ και οκτώ χρόνια, "υπογραμμίζει ότι μετά από πολλές προσπάθειες και πολλές ενέργειες και μετά από κάποια χρόνια, φαίνεται να υπάρχουν στον ορίζοντα κάποια δείγματα ότι οι ασθενείς της Λεμεσού και της Πάφου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στη Λεμεσό".
 
"Δεσμευτήκαμε όμως όλοι μας ότι θα παρακολουθούμε από κοντά αυτά τα ζητήματα για να μην υπάρξει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή ξαφνική αλλαγή στις κυβερνητικές αποφάσεις και ασφαλώς θα θέλαμε να υπάρξει μια σωστή και δίκαιη μεταχείριση όλων των ασθενών, ανεξάρτητα τι θα επιλέγουν, είτε τον ιδιωτικό είτε το δημόσιο τομέα, τα επίπεδα και τα κριτήρια να είναι τέτοια, που ο ασθενής να απολαμβάνει της ίδιας φροντίδας", συμπλήρωσε.

Σημαντικό για εμάς, συνέχισε, είναι οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία σε υπηρεσίες ίσης και ακόμα καλύτερης ποιότητας από αυτήν που απολαμβάνουν σήμερα.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενημέρωση γύρω από τις διαδικασίες για άμεση αγορά υπηρεσιών με την έναρξη των εργασιών των ιδιωτικών ογκολογικών κέντρων στη Λεμεσό, ο Ανδρέας Χρίστου δήλωσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να το γνωρίζει και υπέδειξε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις διευθετήσεις και τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τα ίδια τα κέντρα.
 
"Όμως, νομίζω η λειτουργία τους θα ασκήσει μια πίεση πάνω σε όλους μας για να υπάρξει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης", κατέληξε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λεμεσού.  

Δειτε Επισης

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου-Τι δείχνει μελέτη του ΠΟΥ
Κουνούπια μεταδίδουν έξι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες
Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει εγκαίρως τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
ΠΑΣΥΚΑΦ: Νέες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για απεικόνιση περιστατικών καρκίνου
Δεύτερη αιτία αναπηρίας σε νεαρούς μετά το τραύμα αποτελεί η πολλαπλή σκλήρυνση
Στην κορύφωση του το νέο κύμα COVID στην Κύπρο-Υπάρχει φάσμα από ασυμπτωματικούς μέχρι και νοσηλείες
Αυξημένα κρούσματα Covid στην κοινότητα, σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
ΠΟΥ: Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη ρουτίνας σε κάποιες χώρες
Πρεσβευτής για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία-Τιμητική διάκριση για Κύπριο γιατρό