Έντονη δυσφορία για την μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου

Την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην συγκαλέσει συνεδρία των Εθνικού Συμβουλίου, αλλά να ενημερώσει σε κατ’ ίδίαν ξεχωριστές συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.  Σημειώνεται πως οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύονται από έναν ακόμη εκπρόσωπο του κόμματός τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Κλείδωσε για το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα 
 
«Ζητούμε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και αναμένω ότι και τα άλλα επτά κόμματα θα ζητήσουν το ίδιο. Επιβάλλεται συλλογικότητα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο όποιος σε ανάρτησή του νωρίτερα είχε διερωτηθεί κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο για να μην δεσμευτεί για τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα προχωρήσει σε διεθνή διάσκεψη».
Την κάθετη, όπως είπε, διαφωνία της ΕΔΕΚ για την μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασε ο πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος. «Θα ήθελα να εκφράσω, με όλη την συμπάθεια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κάθετη διαφωνία της ΕΔΕΚ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή η ενημέρωση να γίνεται σε διμερές επίπεδο και όχι εις μια συλλογική και συνολική διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο, μέσα από το οποίο, να μπορέσει αυτή την δύσκολη και την κρίσιμη στιγμή να υπάρχει μια συλλογική διαχείριση και να δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις και για ενότητα των πολιτικών δυνάμεων στην επίτευξη των βασικών στόχων», ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Στυλιανού, ο οποίος υποστήριξε πως με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις δεν επιτυγχάνεται η συναπόφαση και απομακρύνεται η προοπτική επίτευξης της ποθητής ενότητας. «Μας προκαλεί εύλογες απορίες και υποψίες η απόφασή του να ενημερώσει έκαστο κόμμα ξεχωριστά. Κρίνουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα έπρεπε να συγκληθεί. Το Εθνικό Συμβούλιο, όπως έχει από της σύστασης του καθοριστεί, είναι ο θεσμός που στόχο και σκοπό έχει να αποτελέσει το χώρο συλλογικού προβληματισμού για τη διαχείριση του εθνικού μας ζητήματος», υπέδειξε ο κ. Στυλιανού.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιάννης Σελινόπουλος, ισχυρίστηκε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συγκεκριμένους λόγους:
*Δεν θέλει να δεσμευτεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου για τις «κόκκινες γραμμές» της ε/κ πλευράς ενόψει του δεύτερου γύρου συνομιλιών στην Ελβετία.
*Δεν θεωρεί το Εθνικό Συμβούλιο συμβουλευτικό σώμα, και προβαίνει σε εσκεμμένη υποβάθμιση του θεσμού.
«Τον καλούμε έστω και την υστάτη να κάνει δεύτερες σκέψεις και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο πριν μεταβεί εκ νέου στην Ελβετία», είπε ο κ. Σελινόπουλος.
Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. «Προφανώς ο Πρόεδρος αποφεύγει τη συλλογικότητα την οποία επικαλείτο όταν επρόκειτο να εκλεγεί, αποφεύγει να μοιραστεί την ευθύνη με τους ώμους όλων των πολιτικών δυνάμεων, αποφεύγει τον συνσχεδιασμό και επιλέγει την μεμονωμένη ενημέρωση χωρίς πρακτικά και αποδείξεις. Αυτές οι διαδικασίες δεν μυρίζουν καλά, εκπέμπουν μηνύματα έλλειψης εμπιστοσύνης, διευρύνεται το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και του Προέδρου», υποστήριξε ο Γιώργος Περδίκης.
 
Συμφωνεί το ΕΛΑΜ
Με την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε πάντως το ΕΛΑΜ, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο πιστεύει ότι είναι επαρκής η κατ’ ιδίαν συνάντηση για ενημέρωση σε σχέση με τις εξελίξεις για το Κυπριακό, καθώς εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι δεν θα πρέπει να μεταβούμε στην Ελβετία για συνομιλίες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, σαν πολιτικό όπλο, για να αποφύγει το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία κάτω από εντονότατες και αφόρητες πιέσεις, που θα οδηγήσουν τον ίδιο σε οδυνηρούς συμβιβασμούς και τραγικές υποχωρήσεις. Το παιχνίδι που στήνεται στην Ελβετία είναι ξεκάθαρο».
 

Δειτε Επισης

Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ
«Μία μακρά, τραγική και υπερήφανη ιστορία»-Τιμήθηκαν οι ήρωες της Κατωκοπιάς