Τα "Μωρά Θαύματα" ψάχνουν χορηγούς για τη νέα Μονάδα Εντατικής Νεογνών του Μακαρείου

  Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Προωρότητας, η οποία τιμάται στις 17 Νοεμβρίου, ο Σύνδεσμος ΜΩΡΑ - ΘΑΥΜΑΤΑ διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα της προωρότητας και την ανάγκη δημιουργίας νέας εξειδικευμένης Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Προώρων (ΜΕΝΝ). Στο πλαίσιο της εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις που περιλαμβάνουν επίσκεψη στην υφιστάμενη Μονάδα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ενημερωτική εκδήλωση στο Mall of Cyprus και τελετή φωταγώγησης με μωβ φωτισμό του Δημαρχείου Λευκωσίας. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία φωταγώγησης ενός κτιρίου σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.


Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συνδέσμου ΜΩΡΑ - ΘΑΥΜΑΤΑ κ. Στέλλα Κυριακίδου σε γεύμα γνωριμίας με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο αυξημένος αριθμός γεννήσεων πρόωρων νεογνών στην Κύπρο οδήγησε σε οριακό σημείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Προώρων στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Η πληρότητα της Μονάδας, η οποία αποτελεί κέντρο αναφοράς για όλη την Κύπρο, ξεπερνά το 150% με συνέπεια να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο, δρ Χριστίνα Καραολή, επειδή τα ποσοστά προωρότητας στην Κύπρο και όχι μόνο είναι τεράστια, θα πρέπει για το καλό των μωρών να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. "Ο χώρος θα πρέπει να αναβαθμιστεί, η μονάδα πρέπει να μεγαλώσει και να γίνει πιο σύγχρονη. Πολλές φορές τα πρόωρα μωρά ξεπερνούν τα 65. Έχουμε από παντού, και από τα κατεχόμενα" ανέφερε η Δρ. Καραολή.

"Στόχος μας είναι η ανέγερση νέας μονάδας νοσηλείας για τη φιλοξενία πρόωρων νεογνών. Η μονάδα κτίστηκε πριν από πολλά χρόνια και ο χώρος χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Τα παιδάκια χρειάζονται τους γονείς τους  κοντά τους και οι γονείς αναγκάζονται να μένουν έξω, όχι λόγω μικροβίων αλλά λόγω της χωρητικότητας της μονάδας. Δεν είναι δυνατό να απαγορεύονται οι επισκέψεις των γονιών για να δουν τα πρόωρα μωρά τους λόγω αυτών των συνθηκών", τόνισε η κ. Κυριακίδου.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας, ανέλαβαν αφιλοκερδώς οι αρχιτέκτονες Άθως και Άλκης Δίκαιος. Όπως εξήγησαν, το κόστος της ανέγερσης ανέρχεται στο ενάμιση εκατομμύριο. Ο χώρος πίσω από το Μακάρειο Νοσοκομείο θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο χώρο με γέφυρες και θα είναι 700 τ.μ.

 

 

"Προσπαθούμε να βρούμε χορηγούς που να "υιοθετήσουν" 1-2 δωμάτια  ο καθένας και τα ονόματά τους να δοθούν στα δωμάτια που θα ανεγερθούν" εξήγησε η κ. Κυριακίδου τονίζοντας χαρακτηριστικά "για εμάς, είναι μεγάλο το στοίχημα".

 

Εκ μέρους του ΟΠΑΠ Κύπρου, ο Δημήτρης Αλετράρης τόνισε ότι η εταιρεία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια καθώς όπως είπε  "μόλις δει κάποιος τα στατιστικά αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Για να λέμε ότι είμαστε Ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα" τόνισε.


Ο Σύνδεσμος ΜΩΡΑ - ΘΑΥΜΑΤΑ έχει καταθέσει πρόταση για δημιουργία νέας ΜΕΝΝ στο χώρο του Μακάρειου Νοσοκομείου. Η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από συζήτηση με ειδικούς νεογνολόγους, νοσηλευτές και γονείς και υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
 
Κάθε μωρό που γεννιέται πρόωρα δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Έχει ανάγκη από ιατρική περίθαλψη και εξειδικευμένη φροντίδα καθώς και από απεριόριστη αγάπη για να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και να κερδίσει το στοίχημα της επιβίωσης. Ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω κυρίως των πολυάριθμων πολύδυμων κυήσεων, της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής , της αύξησης του ορίου ηλικίας τεκνοποίησης των γυναικών, που συχνά συνοδεύεται από περισσότερα προβλήματα στην εγκυμοσύνη.
 
Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία ένα στα δέκα παιδιά γεννιέται πρόωρα, δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα κύησης. Όσο πιο πρόωρα γεννηθεί ένα μωρό και όσο πιο χαμηλό βάρος έχει, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θνητότητας και εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών.
 
Το ποσοστό προωρότητας κυμαίνεται περίπου στο 15% επί των γεννήσεων, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στη 1η θέση στην ΕΕ. Στη ΜΕΝΝ  του Μακάρειου Νοσοκομείου οι εισαγωγές νεογνών  κάθε χρόνο είναι 850 – 1,100 και η ημερήσια νοσηλεία 48-65 νεογνά
 


 
Σύνδεσμος ΜΩΡΑ - ΘΑΥΜΑΤΑ
Ο Σύνδεσμος ΜΩΡΑ - ΘΑΥΜΑΤΑ είναι μη κυβερνητική εθελοντική οργάνωση. Ιδρύθηκε αρχές του 2015 από μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας που αποτελείτο από γονείς, παππούδες, γιαγιάδες πρόωρων μωρών και φίλους, σε συνεργασία με τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων του Μακάρειου Νοσοκομείου. Στόχος του Συνδέσμου είναι η ενημέρωση του κοινού για όλα τα θέματα που αφορούν τα πρόωρα νεογνά και η ενίσχυση της υφιστάμενης Μονάδας.

Εκδηλώσεις Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

 

 
Α) Επίσκεψη Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» στη ΜΕΝΝ

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 στις 12:00 μ.

 
Β) Φωτισμός Δημαρχείου Λευκωσίας

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 στις 5:30 μ.μ

 
Γ) Εκδήλωση στο Mall of Cyprus

  • Ημερομηνία: Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016, μεταξύ των ωρών 11:00 π.μ – 4:00 μ.μ

 
Δ) Μωβ Background στο Facebook: θα τεθεί σε χρήση στις 14
          Νοεμβρίου 2016
 

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ