Μεταφέρεται στη Γενεύη η συζήτηση του εδαφικού

Από το Μον Πελεράν στη  Γενεύη μεταφέρεται στις 20 Νοεμβρίου και κατά πιθανότητα για τρεις ημέρες η συζήτηση του εδαφικού ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Αυτή υπήρξε η κατάληξη της μαραθώνιας συνάντησης των δύο ηγετών το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και της πενθήμερης γεμάτης ανατροπές διαπραγμάτευσης που έλαβε χώρα στο ελβετικό θέρετρο την τελευταία εβδομάδα.
 
Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αναφέρεται πως η διακοπή μιας εβδομάδας στις συνομιλίες και η συνέχισή τους στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη, αποφασίστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας(σ.σ. Ελληνοκύπριου ηγέτη), Νίκου Αναστασιάδη.
 
Παράλληλα, σημειώνεται πως  κατά τη διάρκεια των περασμένων πέντε ημερών, το κεφάλαιο του εδαφικού και όλα τα άλλα θέματα, συζητήθηκαν ως αλληλοεξαρτούμενα και σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε πως η διακοπή των συνομιλιών για επτά ημέρες ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στην Κύπρο όσο και γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Μον Πελεράν. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί αύριο(σ.σ. το Σάββατο) το πρωί για να επιστρέψει στην Κύπρο, ενώ αργότερα αναχωρεί και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι κρίθηκε, μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι έπρεπε να γίνει αυτή η αναβολή και η συζήτηση να συνεχιστεί στη Γενεύη, όπως γίνεται και στην Κύπρο.
 
Το κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής: 
 
«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης έχουν διεξάγει διαρκείς διαπραγματεύσεις εδώ στο Μοντ Πελεράν από τις 7 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών το κεφάλαιο του εδαφικού και όλα τα άλλα θέματα συζητήθηκαν αλληλένδετα. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.
Κατόπιν αιτήματος του Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Αναστασιάδη έχει αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες να υπάρξει διακοπή και επανέναρξη στη Γενεύη, την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016 για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις από το Μοντ Πελεράν. Οι δύο ηγέτες, για άλλη μια φορά, επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην Κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία και φιλοξενία της και για την πολύτιμη υποστήριξη που παρείχε σε αυτούς και τις ομάδες τους καθ’ όλη την εβδομάδα αυτή».
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Επενδύει στην πρωτοβουλία Γκουτέρες για πολυμερή η Κυβέρνηση-«Η τουρκική πλευρά δεν δημιουργούνται ρεαλιστικές προσδοκίες»
Απόπειρα φόνου διερευνούν οι Αρχές-Ανήλικος επιτέθηκε σε 23χρονο προκαλώντας του εγκεφαλική αιμορραγία
Πληροφορίες για καυγά πριν την απόπειρα φόνου στην Πάφο-Γείτονες θύμα και φερόμενος θύτης
Βλέπει Ολγκίν τη Δευτέρα ο Χριστοδουλίδης-Ενημερώνει τα ΗΕ ο Στιούαρτ για τελευταία φορά
Κτηματικά κίνητρα εξετάζει η Αστυνομία πίσω από την απόπειρα φόνου στην Πάφο-Χειρουργήθηκε ο 41χρονος
Απαντά στις επικρίσεις για τη συνέντευξη Τατάρ ο Φειδίας-«Δεν τον αναγνωρίζω ως "πρόεδρο", αλλά ούτε το "προεδρικό"»
Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της εμπρηστικής επίθεσης σε συναγωγή της Μελβούρνης
Σαρωτικές πλημμύρες στο Τέξας-Τουλάχιστον 50 οι νεκροί, αγωνία για πολλούς αγνοούμενους
Απόπειρα φόνου με πυροβολισμούς στην επαρχία Πάφου-Σε σοβαρή κατάσταση 41χρονος, συνελήφθη 55χρονος
Ο… Συναγερμός του Αναστασιάδη, οι ανησυχητικές τάσεις για το κόμμα και οι ευθύνες της Αννίτας Δημητρίου