Μεταφέρεται στη Γενεύη η συζήτηση του εδαφικού

Από το Μον Πελεράν στη  Γενεύη μεταφέρεται στις 20 Νοεμβρίου και κατά πιθανότητα για τρεις ημέρες η συζήτηση του εδαφικού ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Αυτή υπήρξε η κατάληξη της μαραθώνιας συνάντησης των δύο ηγετών το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και της πενθήμερης γεμάτης ανατροπές διαπραγμάτευσης που έλαβε χώρα στο ελβετικό θέρετρο την τελευταία εβδομάδα.
 
Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αναφέρεται πως η διακοπή μιας εβδομάδας στις συνομιλίες και η συνέχισή τους στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη, αποφασίστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας(σ.σ. Ελληνοκύπριου ηγέτη), Νίκου Αναστασιάδη.
 
Παράλληλα, σημειώνεται πως  κατά τη διάρκεια των περασμένων πέντε ημερών, το κεφάλαιο του εδαφικού και όλα τα άλλα θέματα, συζητήθηκαν ως αλληλοεξαρτούμενα και σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε πως η διακοπή των συνομιλιών για επτά ημέρες ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στην Κύπρο όσο και γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Μον Πελεράν. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί αύριο(σ.σ. το Σάββατο) το πρωί για να επιστρέψει στην Κύπρο, ενώ αργότερα αναχωρεί και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι κρίθηκε, μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι έπρεπε να γίνει αυτή η αναβολή και η συζήτηση να συνεχιστεί στη Γενεύη, όπως γίνεται και στην Κύπρο.
 
Το κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής: 
 
«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης έχουν διεξάγει διαρκείς διαπραγματεύσεις εδώ στο Μοντ Πελεράν από τις 7 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών το κεφάλαιο του εδαφικού και όλα τα άλλα θέματα συζητήθηκαν αλληλένδετα. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.
Κατόπιν αιτήματος του Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Αναστασιάδη έχει αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες να υπάρξει διακοπή και επανέναρξη στη Γενεύη, την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016 για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις από το Μοντ Πελεράν. Οι δύο ηγέτες, για άλλη μια φορά, επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην Κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία και φιλοξενία της και για την πολύτιμη υποστήριξη που παρείχε σε αυτούς και τις ομάδες τους καθ’ όλη την εβδομάδα αυτή».
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»