Ν. Χριστοδουλίδης: Εφικτός ο στόχος πλήρους συμφωνίας για το εδαφικό στη Γενεύη

Διαπραγμάτευση τριών ημερών στη Γενεύη προβλέπει η πρώτη συνεννόηση που έγινε για το νέο ραντεβού Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία προς συζήτηση του εδαφικού, όπως δήλωσε έπειτα από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο Μον Πελεράν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.  
 
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η χρονική διάρκεια των συνομιλιών στην ελβετική πρωτεύουσα δεν έχει ακόμη κλειδώσει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να μεταβεί στη Γενεύη το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, και την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, θα αρχίσουν οι συνομιλίες.   
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, κατά τις πενθήμερες συνομιλίες στο Μον Πελεράν υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ο οποίος οδήγησε σε πρόοδο για τα θέματα που έχουν συζητηθεί.  «Ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε, «και γι' αυτόν το λόγο υπάρχει απόφαση μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για αναβολή μιας εβδομάδας με τις συνομιλίες να συνεχίζονται την επόμενη Κυριακή, 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη».
Κληθείς ειδικότερα να αναφέρει κατά πόσο υπήρξε πρόοδος επί των κριτηρίων για το εδαφικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι υπήρξε πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια, έτσι και στο θέμα των κριτηρίων. «Υπάρχουν, όμως, θέματα», επισήμανε, «που είτε χρειάζεται να συζητηθούν περαιτέρω είτε χρειάζεται να γίνει πιο εις βάθος ανταλλαγή απόψεων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος».
Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στόχος της Γενεύης θα είναι ο ίδιος στόχος που είχε τεθεί και για το Μον Πελεράν. Δηλαδή, να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη, «ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα είναι και η τελική».
Όπως ξεκαθάρισε εξάλλου, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης το βράδυ της Παρασκευής δεν τέθηκε οποιοσδήποτε χάρτης επί τάπητος, καθώς ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια. Ερωτηθείς γιατί υπήρξε καθυστέρηση επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε μόλις την Παρασκευή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι όλα τα κεφάλαια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Τις προηγούμενες ημέρες», είπε, «συζητήθηκαν για πρώτη φορά πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Αντιλαμβάνεστε ότι ο διάλογος έφτασε σε ένα σημείο. Δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά υπήρξε σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδος που πρέπει να αναφερθεί».
Ερωτηθείς γιατί ζητήθηκε από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατία η διακοπή των επτά ημερών στις συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι αυτό έγινε, τόσο για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στην Κύπρο όσο και γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Μον Πελεράν.
Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο με όσα έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα, υπάρχει προοπτική να υπάρξει πλήρης συμφωνία στη Γενεύη όσον αφορά στο εδαφικό, ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτός είναι ο στόχος και ότι πρόκειται για έναν εφικτό στόχο». «Απ’ εκεί και πέρα αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του διαλόγου, το οποίο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα», υπέδειξε.  
Αναφορικά με το θέμα των τριών βασικών κριτηρίων και για το τι σημαίνει πρόοδος επ’ αυτών, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι έχει όντως σημειωθεί πρόοδος σε όλες τις πτυχές που αφορούν στο συγκεκριμένο κεφάλαιο και τα ίδια κριτήρια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια κατάληξη.
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών