Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων μετά τις εξελίξεις στην Ελβετία

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα έλαβαν θέση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Mont Pelerin. Όπως έγινε γνωστό από χθες το βράδυ η συνέχεια των διαπραγματεύσεων θα δοθεί στη Γενεύη στις 20 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα τα κόμματα θεωρούν πως πρέπει άμεσα να υπάρξει ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για όσα συμφωνήθηκαν στο Mont Pelerin. Αυτό άλλωστε επιδιώκει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ήταν αυτός που ζήτησε τη διακοπή για να μπορέσει να ενημερώσει τα κόμματα για την πρόοδο στο εδαφικό.
 

ΑΚΕΛ
Την άποψη ότι υπήρξε πρόοδος στο Μοντ Πελεράν και πως "κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση", εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος αναμένει ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν θα αποδεχθεί μια πενταμερή, αλλά μια πολυμερή διάσκεψη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.
 
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο Ημερίδας με θέμα τις βιώσιμες πόλεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως, αν και θα αναμένει ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμά πως αν δεν κατέληγαν πουθενά οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, δεν θα συνέχιζε η συνάντηση στη Γενεύη.
 
"Είναι προφανές ότι υπήρξε πρόοδος, ίσως όχι όση θα θέλαμε να υπάρξει, αλλά το ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση στο εδαφικό στη Γενεύη, με προοπτική να κατατεθούν και να συζητηθούν συγκεκριμένοι χάρτες, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
 Υπήρξε πρόοδος λοιπόν, συνέχισε και πρόσθεσε "κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όπως φαίνεται από τα γενικά στοιχεία που φτάνουν κοντά μας και  όταν ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο θα είμαστε σε θέση να πούμε πιο ολοκληρωμένα πράγματα".

ΔΗΚΟ
Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και με δεδομένη την έλλειψη ενημέρωσης στο παρόν στάδιο, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί επιβεβλημένη τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου ενώ τονίζει  για πολλοστή φορά την ανάγκη για πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση του.

Παράλληλα εκφράζει την ευχή και την ελπίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην έχει προχωρήσει σε νέες υποχωρήσεις στις πέραν του εδαφικού πτυχές που έχουν συζητηθεί εκεί, ενώ σε  σχέση με την πτυχή του εδαφικού, εκφράζει την ευχή και την ελπίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει τηρήσει τη δέσμευσή του για διεκδίκηση της επιστροφής περισσότερου εδάφους από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν το οποίο απορρίφθηκε από το λαό το 2004.
 
Συμμαχία Πολιτών
Αν ο στόχος της πανηγυρική πενθήμερης συνάντησης των δυο ηγετών στο Μοντ Πελεράν ήταν η συζήτηση  του εδαφικού επί χάρτη, τότε αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη σημειώσε σε δηλώσεις του ο Οικονομικός Διευθυντής της Συμμαχίας Πολιτών Παναγιώτης Σαββίδης.

«Η Τουρκία εστιάζει την προσοχή της στη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης όπου δεν την ενδιαφέρει αν θα υπάρξει λύση ή αδιέξοδο γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και στις δυο περιπτώσεις θα είναι κερδισμένη» συνέχισε ο κ. Σαββίδης.

Καταλήγοντας ο διευθυντής της Συμμαχίας  υπογράμμισε πως το κόμμα αναμένει την επίσημη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο η όποια ελπίζει « να γίνει με άνεση χρόνου για να υπάρξει πραγματική συζήτηση και διαβούλευση, παρότι υπάρχουν ήδη προειλημμένες δεσμεύσεις του Προέδρου για νέο γύρο συνομιλιών εκτός Κύπρου».

Κίνημα Αλληλεγγύη
Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη μετά τις δηλώσεις Μπουρτζιού, Χριστοδουλίδη, Αναστασιάδη και Ακιντζί κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια που εξικνούνται στ επίπεδο του εμπαιγμού του κυπριακού λαού.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι όλα ήσαν προσυμφωνημένα και προσχεδιασμένα και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι το «πλασάρισμα» τους στον λαό. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δεσμευτεί τόσον όσον αφορά το ποσοστό εδάφους και τον χάρτη, όσον αναφορικά με τα υπόλοιπα εκκρεμούντα θέματα και η διαδικασία προχωρεί ραγδαία προς την πενταμερή διάσκεψη» αναφέρει το δελτίο τύπου του κόμματος.

Κίνημα Οικολόγων
«Οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράντ έχουν αποτύχει. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε την απαίτηση  του κ. Ακιντζί για μεταφορά των συνομιλιών στο εδαφικό για να αποφευχθούν τάχα οι διαρροές και για να μην προκληθούν αντιδράσεις στα κατεχόμενα», ανάφερε σε δηλώσεις της η Μαρία Κολά εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων.

« Στο Μοντ Πελεράντ όμως ο Ακιντζί δεν κατέθεσε χάρτες σε αντίθεση  με τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος παρουσίασε χάρτη (και μάλιστα σε τρείς εκδοχές).Είναι προφανές ότι ο κ. Ακιντζί πήγε στην Ελβετία για να κλειδώσει ημερομηνία της πολυμερούς. Προς τούτο επέμενε ότι υπάρχει συμφωνία και έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη δεν διέψευσαν ποτέ» σημείωσε το μέλος της Κεντρικής επιτροπής των Οικολόγων.
  

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»