Συνάντηση Ομπάμα - Τραμπ στο Λευκό Οίκο

  Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 11:00 π.μ. ώρα Ουάσιγκτον (19:00 ώρα Κύπρου) σήμερα στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι είπε ότι έδωσε εντολή στο προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συνεργαστεί πλήρως με την Κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κέρι είπε ότι το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να μην χάσει την εστίαση στα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε σκοπεύει να συναντήσει τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη στις 17 Νοεμβρίου, είπε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος της ιαπωνικής κυβέρνησης σήμερα.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι δύο άντρες είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά και είχαν επιβεβαιώσει τη στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών των, τονίζοντας ότι η συμμαχία Ιαπωνίας-Ηνωμένων Πολιτειών είναι σημαντική για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Αμπε θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη πριν τη συμμετοχή του στη διάσκεψη κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Περού.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ, για να του εκφράσει τα συγχαρητήρια του για την νίκη του μεγιστάνα των ακινήτων στις προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας πως συμφώνησαν να συναντηθούν πριν ο Τραμπ αναλάβει τα
προεδρικά του καθήκοντα.

Ο Νιέτο πρόσθεσε πως συζήτησε με τον Τραμπ μια νέα ατζέντα θεμάτων που μπορεί να περιλαμβάνει ζητήματα ασφάλειας, τονίζοντας πως θα επιδιώξει να προστατέψει τα δικαιώματα των Μεξικανών σε όλο τον κόσμο.

Ο Υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας, έδωσε έμφαση στη σπουδαιότητα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, μετά τους φόβους για ενίσχυση του εμπορικού προστατευτισμού, που καλλιέργησαν οι προεκλογικές εξαγγελίες του.

"Προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, αλλά και να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, οι διμερείς επενδύσεις πρέπει ν` αυξηθούν," τόνισε ο Τζου Χιούνγκ-Χιουάν, πριν συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες στη Σεούλ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί.

Εξάλλου, η αστυνομία στο Σιάτλ ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter το βράδυ της Τετάρτης, ότι διεξάγει έρευνες σχετικά με αναφορά για πυροβολισμούς και "πολλά θύματα" σε μικρή απόσταση από την περιοχή όπου έγιναν διαδηλώσεις κατά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα κάτω από μια ισχύουσα συμμαχία ασφαλείας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-χίε, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Μία άμεση συνέπεια της αιφνιδιαστικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι ότι η κρίση ταυτότητας που συντάραξε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας έχει λήξει. Είτε για καλό είτε για κακό, τώρα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποτελεί το κόμμα του Τραμπ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στη Φιλαδέλφεια, τη Βοστόνη, το Πόρτλαντ, αλλά και το ξρεγκον, ενώ διαδηλώσεις κατά της προεδρικής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος κντζελες και το ξουκλαντ στην Καλιφόρνια.

Οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα κατά της αστυνομίας και έσπασαν τα παράθυρα ενός καταστήματος πώλησης φαρμάκων (CVS) στο ξουκλαντ, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την προεκλογική εξαγγελία του Τραμπ να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και για την απαγόρευση της εισόδου παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Στο Όστιν του Τέξας, διαδήλωση πραγματοποίησαν περίπου 400 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, δεν απάντησε άμεσα στα αιτήματα σχολιασμού των διαδηλώσεων. Ωστόσο, ο Τραμπ στην επινίκια ομιλία του εμφανίστηκε ενωτικός, για όλους τους Αμερικανούς.
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών