Στο ψητό η διαπραγμάτευση για το εδαφικό στην Ελβετία

 Στο ψητό της διαπραγμάτευσης για το εδαφικό εισέρχονται σήμερα στην Ελβετία οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, επιχειρώντας να καταλήξουν σε συγκλίσεις επί των κριτηρίων.
Η συζήτηση θα γίνει στη βάση του ενοποιημένου εγγράφου που ετοιμάστηκε χθες με τις θέσεις των δύο πλευρών, όπου με μπλε χρώμα καταγράφονται οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και με κόκκινο οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Η σημερινή πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών θα αρχίσει τελικά στις 11 ώρα Ελβετίας (12 ώρα Κύπρου), έπειτα από αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να πραγματοποιήσει εσωτερική σύσκεψη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε σύσκεψη με τη διαπραγματευτική του ομάδα πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη.
 Πάντως, τα δεδομένα όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι το τέλος της χθεσινής ημέρας δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για επιτυχή κατάληξη της όλης προσπάθειας, μιας και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανιζόταν αμετακίνητη από τις θέσεις της.Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως στο ενοποιημένο έγγραφο που ετοιμάστηκε χθες, δεν καταγράφεται οποιαδήποτε σύγκλιση(σ.σ. μαύρα γράμματα), παρά μόνο οι θέσεις της κάθε πλευράς για τα κριτήρια.
 Χαρακτηριστική εξάλλου υπήρξε και η απάντηση που έδωσε χθες το βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κληθείς να αναφέρει κατά πόσο το crash test της χθεσινής ημέρας, όπως είχε χαρακτηριστεί η έναρξη της συζήτησης για το κριτήρια, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αρκέστηκε να απαντήσει: «Καταγράφεται ως σημαντικό το γεγονός-και για κάποιον που ασχολείται στοιχειωδώς με την ιστορία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού από το 1976 και μετά είναι θετική εξέλιξη- ότι επιτέλους συζητούνται τα κριτήρια του εδαφικού».
 
Ανένδοτος ο Ερντογάν
«Η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί ποτέ», φέρεται να είπε στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη. Σε δηλώσεις του σε Τ/κ δημοσιογράφους, ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν αναφέρθηκε σε αυτά που του είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να του είπε τα εξής: «Όταν ήρθα, είχα πει ότι ‘’η Μόρφου δεν θα δοθεί ποτέ’’, και μάλιστα αυτό το είπα στη Μόρφου. Από εκείνη τη μέρα και μετά δεν υπήρξε αλλαγή στις απόψεις μας. Τις συμφωνίες εγγυήσεων δεν τις ακουμπώ ποτέ, αλλά εάν οι Ε/κ επιδείξουν συμβιβαστική στάση στο θέμα του χάρτη στο εδαφικό και το αποτέλεσμα είναι εντάξει, τότε μπορούμε να καθίσουμε με την Ελλάδα στην πενταμερή και να συζητηθεί. Αλλά πριν από αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ποτέ». Ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό είναι καθαρή και πως δεν αποδέχεται ποτέ στο εδαφικό ποσοστό κάτω από 30%.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ
«Μία μακρά, τραγική και υπερήφανη ιστορία»-Τιμήθηκαν οι ήρωες της Κατωκοπιάς
Με ομογενείς συναντάται ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα