Σε αναζήτηση συγκλίσεων για το εδαφικό Αναστασιάδης-Ακιντζί

Με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης, άρχισε λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ώρα Κύπρου η κρίσιμη συζήτηση στην Ελβετία για το εδαφικό.
 
Η καθυστέρηση στην ώρα έναρξης της σημερινής καθοριστικής συνάντησης των δύο ηγετών υπήρξε αποτέλεσμα σχετικού αιτήματος της τ/κ πλευράς προκειμένου να πραγματοποιήσει εσωτερική σύσκεψη, ενώ σε σύσκεψη με τη διαπραγματευτική του ομάδα πριν από την έναρξη της συνάντησης παρακάθισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των ΗΕ για Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανάρτησε φωτογραφία από τη συνάντηση στο λογαριασμό του στο twitter.
 
Η διαπραγμάτευση Αναστασιάδη-Ακιντζί γίνεται στη βάση του ενοποιημένου εγγράφου που ετοιμάστηκε χθες με τις θέσεις των δύο πλευρών, όπου με μπλε χρώμα καταγράφονται οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και με κόκκινο οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.Η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση(γίνεται λόγος για 100 000), ενώ ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών. Ταυτόχρονα, επιδιώκει αναπροσαρμογή του ποσοστού ακτογραμμής που θα ελέγχει, την επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση θρησκευτικών μνημείων και άλλων συναισθηματικής αξίας τοποθεσιών κ.α.  Τα κριτήρια που θέτει συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται σε δώδεκα. 
Τα δεδομένα όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι το τέλος της χθεσινής ημέρας πάντως δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για επιτυχή κατάληξη της όλης προσπάθειας, μιας και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανιζόταν αμετακίνητη από τις θέσεις της. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως στο ενοποιημένο έγγραφο που ετοιμάστηκε χθες, δεν καταγράφεται οποιαδήποτε σύγκλιση(σ.σ. μαύρα γράμματα), παρά μόνο οι θέσεις της κάθε πλευράς για τα κριτήρια.
Χαρακτηριστική εξάλλου υπήρξε και η απάντηση που έδωσε χθες το βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κληθείς να αναφέρει κατά πόσο το crash test της χθεσινής ημέρας, όπως είχε χαρακτηριστεί η έναρξη της συζήτησης για το κριτήρια, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αρκέστηκε να απαντήσει: «Καταγράφεται ως σημαντικό το γεγονός-και για κάποιον που ασχολείται στοιχειωδώς με την ιστορία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού από το 1976 και μετά είναι θετική εξέλιξη- ότι επιτέλους συζητούνται τα κριτήρια του εδαφικού».
 
Ανένδοτος ο Ερντογάν
«Η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί ποτέ», φέρεται να είπε στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.
Σε δηλώσεις του σε Τ/κ δημοσιογράφους, ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν αναφέρθηκε σε αυτά που του είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να του είπε τα εξής: «Όταν ήρθα, είχα πει ότι ‘’η Μόρφου δεν θα δοθεί ποτέ’’, και μάλιστα αυτό το είπα στη Μόρφου. Από εκείνη τη μέρα και μετά δεν υπήρξε αλλαγή στις απόψεις μας. Τις συμφωνίες εγγυήσεων δεν τις ακουμπώ ποτέ, αλλά εάν οι Ε/κ επιδείξουν συμβιβαστική στάση στο θέμα του χάρτη στο εδαφικό και το αποτέλεσμα είναι εντάξει, τότε μπορούμε να καθίσουμε με την Ελλάδα στην πενταμερή και να συζητηθεί. Αλλά πριν από αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ποτέ». Ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό είναι καθαρή και πως δεν αποδέχεται ποτέ στο εδαφικό ποσοστό κάτω από 30%.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτα εσωκομματικές εκλογές και μετά Βουλευτικές για το Volt
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σκέψεις για το ΝΑΤΟ και η ενόχληση της Τουρκίας
Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος