Έτοιμος ο χώρος Προσωρινής Φιλοξενίας Ατόμων στην Κοκκινοτριμιθιά για τους 128 μετανάστες

  Κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας έχει μεταβεί στον Αστυνομικό Σταθμό της Πόλης Χρυσοχούς για τη διενέργεια των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων των μεταναστών που αφίχθησαν χθες στο αλιευτικό καταφύγιο του Λατσιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η  Δύναμη Πολιτικής Άμυνας, έχει ήδη ετοιμάσει τον Χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας Ατόμων που Χρήζουν Προστασίας στην Κοκκινοτριμιθιά και αναμένεται σήμερα να τους υποδεχθεί.

Οι 128 μετανάστες που σύμφωνα με την καταμέτρηση της Αστυνομίας πρόκειται  για 62 άντρες, 19 γυναίκες και 42 παιδιά, βρίσκονται ακόμη στην Πόλη Χρυσοχούς. 

Μέλη της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας,προστίθεται στην ανακοίνωση,  έσπευσαν για την παροχή πρώτων βοηθειών και ειδών άμεσης ανάγκης, ενώ στον χώρο βρισκόταν παράλληλα η Υπηρεσία Ασθενοφόρων,από την πρώτη στιγμή.

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν  οι έρευνες της Αστυνομίας για την ταυτοποίηση και την καταγραφή των μεταναστών. Όλοι οι άτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό της Πόλης Χρυσοχούς για τη διεξαγωγή των προκαταρκτικών ερευνών μετά την άφιξη τους,από ειδική ομάδα που κατάρτισε η αστυνομική διεύθυνση Πάφου.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες και ανακρίσεις εντοπίστηκαν εννέα  απαγορευμένοι μετανάστες οι οποίοι είχαν απελαθεί παλαιότερα από την Κύπρο και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης εντός της ημέρας.

Όπως ανέφεραν οι μετανάστες στις ανακριτικές αρχές το πλοιάριο τους απέπλευσε από ένα κόλπο κοντά στο λιμάνι της Μερσίνας την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 22:00 το βράδυ

Πρόσθεσαν μάλιστα, πως ο  καπετάνιος του σκάφους φέρεται να διέφυγε με “jet ski” που τραβούσε αρχικά το ταχύπλοο. 

Οι μετανάστες ανέφεραν στην αστυνομία ότι ο καθένας τους κατέβαλε το ποσό των 2200 δολαρίων και αν ήταν οικογένεια κατέβαλαν 5000 δολάρια ανεξαρτήτως παιδιών. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΚΔ έδειξαν για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα τους και το ανθρώπινο πρόσωπο τους  με την άφιξη του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν 128 μετανάστες. Η πολύωρη και τιτάνια επιχείρηση λόγω της θαλασσοταραχής και της χαμηλής ορατότητας στέφθηκε με επιτυχία. Όλοι  οι επιβαίνοντες στο μικρό σκάφος, μεταφέρθηκαν στο αλιευτικό καταφύγιο του Λατσιού, χωρίς οποιοδήποτε τραυματισμό και άπαντες είναι καλά στην υγεία τους.

 Άμεση ήταν η μετάβαση λεχώνας στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς και του βρέφους της, μόλις μερικών ημερών . Η γυναίκα εξετάστηκε από ιατρό σύμφωνα με την Αστυνομία , ωστόσο δεν έχει διαφανεί πότε έφερε στον κόσμο το παιδί της, κατά το ταξίδι της με το πλοιάριο ή πριν την αναχώρηση της  .

Η επιχείρηση Έρευνας – Διάσωσης των 128 μεταναστών ολοκληρώθηκε στις 22:45 χθες τη νύχτα.

Ακολούθως ανελήφθησαν ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους Αστυνομία, Τμ. Μετανάστευσης, Ιατρικές Υπηρεσίες, Πολιτική Άμυνα, η Υπηρεσία Ασύλου και το Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το Σχέδιο ‘’ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ’’ που αφορά στη διαχείριση και αρωγή ατόμων που χρήζουν βοήθειας και προστασίας.

Το Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του αναφέρει,  ότι ήταν  12:44, όταν το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε πληροφορία που αφορούσε μικρό αλιευτικό σκάφος με 120 - 150 άτομα και που πιθανόν να βρισκόταν σε κίνδυνο βόρεια της Πόλης Χρυσοχούς.

Μετά από εντατικές έρευνες του ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης και χρήσης των θερμικών καμερών που διαθέτει το ΚΣΕΔ, το μικρό σκάφος εντοπίστηκε 10 Ναυτικά μίλια  βορειοδυτικά του χωριού Πωμού.

Ως εκ τούτου, το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας ένα επιπλέον ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ και ένα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Λατσιού τα οποία έσπευσαν στο σημείο και ανέλαβαν την επιχείρηση Διάσωσης. 

Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στους ανήλικους υπάρχουν δύο παιδιά που δεν συνοδεύονταν από τους γονείς τους.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς ανέφερε πως οι 128 μετανάστες διανυκτέρευσαν στην Πόλη Χρυσοχούς ,τους προσφέρθηκε τροφή ενώ σήμερα το πρωί ξεκίνησαν όλες οι διαδικασίες για την μεταφορά τους στο χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά. 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο