Διπλασιάστηκε ο αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κύπρο

Σοβαρό ζήτημα με τη νομική εκπροσώπηση των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών θέτει ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muižnieks, κάνοντας λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων» σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.
 
Στην επιστολή ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2016, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το ΣτΕ, ο κ. Muižnieks αναφέρει ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που αιτούνται άσυλο στην Κύπρο σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2014 και 2015, από 54 σε 105, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν πάνω από 100.
 
Κατά τον Επίτροπο του ΣτΕ, το ζήτημα εγείρεται από το γεγονός ότι της κηδεμονίας και νομικής αρωγής προς τους ανήλικους επιλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες όμως λόγω έλλειψης εμπειρογνωμοσύνης, αποτείνονται στη Νομική Υπηρεσία.
 
«Εντούτοις, αντιλαμβάνομαι ότι το Γραφείο σας επίσης εκπροσωπεί στο δικαστήριο κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι η Υπηρεσία Ασύλου, η οποία εξετάζει αιτήσεις ασύλου», αναφέρει ο κ. Muižnieks. Συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή η πρακτική «εγείρει σοβαρό ζήτημα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της νομικής αρωγής και εκπροσώπησης», ιδιαίτερα σε υποθέσεις όπου ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες ζητούν αναθεώρηση της απόφασης κρατικών υπηρεσιών, όπως της Υπηρεσίας Ασύλου ή της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων.
 
Σημειώνει ως θετική εξέλιξη την τροποποίηση του περί Προσφύγων Νόμου, που δίνει τη δυνατότητα επιπρόσθετης νομικής εκπροσώπησης των ανηλίκων από την Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προσθέτει όμως ότι αυτή περιορίζεται σε ένδικες διαδικασίες και όχι σε εξωδικαστικές διαδικασίες ασύλου. Παράλληλα, σημειώνει ότι η απόφαση για εμπλοκή της Επιτρόπου επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
 
Ο κ. Muižnieks ζητά από τον κ. Κληρίδη να τον ενημερώσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθούν τέτοιες «καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων που επηρεάζουν αρνητικά τη νομική αρωγή και εκπροσώπηση των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στην Κύπρο».

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική